Ηλεία

Αρχαία Ήλιδα – Ένας ξεχασμένος θησαυρός

tzouleki.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την εποχή που γίνονται συνεχείς συζητήσεις για την προσέλκυση τουρισμού στη χώρα ως μέτρο οικονομικής ανάπτυξης, η Ηλεία βρίσκεται σε προνομιακή θέση, αφού συνδυάζει ένα ειδυλλιακό τοπίο με  χρυσαφένιες αμμουδιές, καταπράσινες εκτάσεις και θάλασσα, και μια πλούσια πολιτισμική κληρονομιά.

Παρόλα αυτά ο νομός αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η αρχαία Ηλιδα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας που αποτελεί αρχαιολογικό διαμάντι για την Ελλάδα, εξακολουθεί να παραμένει στην αφάνεια. Ο χαρακτηρισμός ¨διαμάντι¨ δεν είναι υπερβολή για την Ήλιδα αφού στην αρχαιότητα αποτελούσε πρότυπο πόλεως όπου επικρατούσε ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία ενώ κατείχε το βαρυσήμαντο ρόλο της διοργάνωσης των ολυμπιακών αγώνων. Για το σκοπό αυτό είχαν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις φιλοξενίας και προπόνησης των αθλητών που λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες όπως επίσης και ναοί λατρείας των θεών.

Σήμερα, τίποτα δε θυμίζει την παλιά αίγλη της ΄Ηλιδας αφού οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν διακοπεί με πιο σημαντική ενέργεια τη σκαπάνη του Αυστριακού αρχαιολογικού Ινστιτούτου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει εγκαταλειφτεί από την πολιτεία και έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά από τους αρχαιοκάπηλους, τους κατοίκους που εν αγνοία τους τον καλλιεργούν ενώ το αρδευτικό σύστημα και ο δρόμος  τον διασχίζουν.

Η ιστορία της Ήλιδας δε, αγνοείται από το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων.

Τον  προβληματισμό μου για την τωρινή κατάσταση όπως επίσης και προτάσεις που αναδεικνύουν την Ήλιδα, είχα εκφράσει και στο παρελθόν ως μαθήτρια από τα έδρανα της Βουλής των εφήβων. Δυστυχώς, δέκα χρόνια αργότερα, τίποτε δεν έχει αλλάξει αφού οι δικές μου προτάσεις παρέμειναν στα πρακτικά και οι εκκλήσεις πολλών Ηλείων πολιτών αγνοήθηκαν. Ήρθε λοιπόν και πάλι η στιγμή να τις επαναδιατυπώσω.

Κατ’ αρχάς, επειδή πρώτοι εμείς οφείλουμε να είμαστε γνώστες της ιστορίας μας, θα πρέπει σε κάθε σχολείο της χώρας, να ενταχθεί ενημερωτικό υλικό που θα μαθαίνει στους νέους μας το ρόλο και την αξία της Ήλιδας. Στη συνέχεια, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Η γεωργική καλλιέργεια πρέπει να οριοθετηθεί ώστε να μη γίνεται πάνω από τα αρχαία μνημεία και να γίνει νέα διευθέτηση του αρδευτικού αύλακα ώστε να μη διέρχεται εντός του χώρου. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει η μελέτη και ο σχεδιασμός της παράκαμψης του δρόμου από τον οποίο διέρχεται και η Ολυμπιακή φλόγα και προβάλλεται διεθνώς, δεδομένου του ότι ο δρόμος περνά μέσω του αρχαιολογικού χώρου. 

Παράλληλα, τόσο το μουσείο  όσο και ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να προβληθούν και να διαφημισθούν διεθνώς κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ και τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο. Η δημιουργία του νέου μουσείου δε, μπορεί να γίνει η αφορμή διεκδίκησης της επιστροφής των αρχαίων ευρημάτων.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ηλιδας που επιβάλλεται να γνωστοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί, είναι η διατήρηση και διαιώνιση της ολυμπιακής ιδέας του ¨ευ αγωνίζεσθαι¨ και της εκεχειρίας. Ένα μήνυμα που με αρχικό σταθμό την Ήλιδα μπορεί να μεταφέρεται διεθνώς όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων αλλά συνεχώς, μετατρέποντας την πόλη σε σύμβολο ειρήνης.

Η Ήλιδα είναι μέρος της Ελλάδος  που μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Οι επισκέπτες μπορεί να συνδυάσουν το θαυμασμό τους για την ιστορία, την αγάπη τους για τον αθλητισμό και την ευχαρίστηση που προσφέρει το τοπίο και η θάλασσα. Το ορεινό μονοπάτι και η ποδηλατική διαδρομή σε συνδυασμό με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων μπορεί να αποτελεί ιδανικό προορισμό για αθλητές ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται  το φράγμα Πηνειού με τη λίμνη Καραμανλή όπου μπορούν να διεξάγονται υδάτινα αθλήματα. Εναλλακτικά, με τη δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου, η  Ήλιδα μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης ιστορικών, αρχαιολογικών αλλά και γυναικείων οργανώσεων, καθώς στην αρχαιότητα, η περιοχή φημίζονταν για την ιδιαίτερη και τιμητική θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η εκμετάλλευση της πολιτισμικής κληρονομιάς από τα πιο μεγάλα μουσεία έως τον πιο ασήμαντο λίθο, είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται από τις πόλεις του εξωτερικού εδώ και δεκαετίες χαρίζοντάς τους χιλιάδες έσοδα και διεθνή ιστορική αναγνώριση. Σήμερα, αξιοποιώντας αυτό τον αρχαιολογικό θησαυρό,  μας δίνεται η ευκαιρία να πράξουμε το ίδιο. Θα τη χάσουμε;

Γεωργία Τζουλέκη  (Φαρμακοποιός)

Όλη η επικαιρότητα