Ηλεία

Αρχαία Ολυμπία και Χι΄αν: Το πρώτο βήμα συνεργασίας και φιλίας

003b.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα φιλίας και συνεργασίας, «άνοιξε» χθες για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την πόλη της Κίνας Χι΄αν της Επαρχίας Σάνχι, με τον δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά και τον Γραμματέα του Δημ. Συμβουλίου Γουέι Μινζου να «δίνουν τα χέρια» για ανάπτυξη αυτής της σχέσης στον τομέα του πολιτισμού, της παιδείας, του τουρισμού και της οικονομίας. Μια σχέση που μπορεί να επισφραγιστεί και με την αδελφοποίησή τους, όπως πρότεινε ο κ.Μινζού απευθύνοντας και επίσημη πρόσκληση στον δήμαρχο κ.Κοτζιά, να επισκεφθεί την Χι΄αν και να γνωρίσει από κοντά μια από τις σημαντικότερες ιστορικές πόλεις της Κίνας, την αφετηρία του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Η «οικοδόμηση» αυτού του δρόμου – ηπειρωτικού και θαλάσσιου – είναι και πρώτος στόχος των εκπροσώπων της Κινεζικής πόλης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης και την 13μελη αποστολή που αποτελείτο από αιρετούς, υψηλόβαθμα στελέχη του Κινεζικού δήμου, της Πρεσβείας αλλά και εκπροσώπους τοπικών μέσων ενημέρωσης, υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής δημάρχου Γιώργος Δεββές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ο δήμαρχος κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε στις παγκόσμιες αξίες που διαχρονικά πρεσβεύει η Αρχαία Ολυμπία καθώς και στα μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο  με την Ολυμπιακή Φλόγα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και την στενή σχέση συνεργασίας που υπάρχει με την αδελφοποιημένη πόλη Χαϊντιέν  του Πεκίνου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κινέζικης αποστολής κ. Μινζου, αφού εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τις άριστες εντυπώσεις του ιδίου και όλων των μελών της αποστολής, από την επίσκεψή τους στην Αρχαία Ολυμπία και τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία που είχαν, ανέλυσε τους στόχους που έχει θέσει η χώρα του για την αναβίωση του ιστορικού αυτού δρόμου. Όπως ανέφερε, η αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού», ενός δικτύου θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών για μεταφορές, μέσα από τις οποίες περνούσαν άλλοτε τα αγαθά από την Κίνα μέχρι τη Μεσόγειο και την Αφρική, θα δημιουργήσει ένα  σύγχρονο δίκτυο που θα συνδέει λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και πόλεις της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας αλλά και την Ασία με τις άλλες ηπείρους, μεταξύ των οποίων, την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία. Στόχος – όπως επισήμανε – είναι η επέκταση του εμπορίου αλλά και η ανάπτυξη σε επίπεδο πολιτισμού, τουρισμού, παιδείας, αθλητισμού, μέσα από την ανάπτυξη μιας ισχυρής σχέσης φιλίας με τους εκπροσώπους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο κ.Κοτζιά, ο οποίος μάλιστα τους ενημέρωσε και για την πρόταση του κ. Δεββέ προς τον  Πρέσβη της Κίνας, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ολυμπία, η Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022 που θα γίνουν στην Κίνα, να «διασχίσει» τον «Δρόμο του Μεταξιού».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και την υπόσχεση να ανταμώσουν και πάλι σύντομα και να προωθήσουν όσα τα παραπάνω, μέσα από μια ειλικρινή σχέση φιλίας και συνεργασίας, που θα «περπατήσει» στο Δρόμο του Μεταξιού, «…ένα δρόμο ειρήνης και ανάπτυξης, ένα δρόμος που θα ενώνει τους λαούς και όλο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα