Γυναίκα

Αρχιτεκτονική προσώπου

16637_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η αρχιτεκτονική του προσώπου είναι άμεσα συνυφασμένη με την οδοντική και την περιοδοντική στήριξη. Η έλλειψη δοντιών, λόγω εξαγωγών ή νόσων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, οδηγεί σε σταδιακή απώλεια οστού και κατ΄επέκταση σε περιορισμένη στήριξη των μυών. Ο χειρουργός-οδοντίατρος κ. Παναγιώτης Καρποδίνης μας εξηγεί πως και που ακριβώς ενεργεί η οδοντιατρική προς όφελος της αισθητικής.


Σαρκώδη χείλη χωρίς εμφυτεύματα

Τόσο το άνω όσο και το κάτω χείλος στηρίζονται από τα δόντια. Όταν τα μπροστινά δόντια έχουν χάσει το μήκος τους λόγω αποτριβών ή απώλειας της αδαμαντίνης, τότε το περίγραμμα των χειλιών αλλάζει. Με την αισθητική οδοντιατρική και με την κατασκευή όψεων πορσελάνης στο απαιτούμενο πάχος και μήκος μπορούμε να επαναφέρουμε τα χείλη στην αρχική τους κατάσταση ή άκόμη και να αυξήσουμε τον όγκο τους. Ο αριθμός των όψεων εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Συνήθως σε μία επίσκεψη κατασκευάζονται προσωρινές όψεις, οι οποίες τοποθετούνται χωρίς να τροχιστούν τα δόντια, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποφασίσει για τις απαραίτητες εργασίες.


Λείανση γραμμών

Ολοι όσοι καπνίζουν αντιμετωπίζουν αργά ή γρήγορα το πρόβλημα των αντιαισθητικών λεπτών γραμμών στο άνω χείλος. Αυτές οι γραμμές μπορούν να μειωθούν διορθώνοντας το περίγραμμα των ούλων εσωτερικά του χείλους με λέηζερ και ουλοπλαστική και κατασκευάζοντας όψεις πορσελάνης στο ανάλογο πάχος. Αν τα δόντια είναι τέλεια, χρειάζεται μόνο η επέμβαση ενός πλαστικού. Αν όμως υπάρχουν και οδοντιατρικά προβλήματα, τότε μπορούμε να αποκτήσουμε λαμπερό χαμόγελο και συγχρόνως να σβήσουμε τις ρυτίδες για πάντα.

Επίσης, οι γραμμές που ξεκινούν από το πλαινό μέρος της μύτης και καταλήγουν στο χείλος, οι ρινοχειλικές αύλακες, μπορούν να μειωθούν, επαναφέροντας τα δόντια στην αρχική τους κατάσταση και «φουσκώνοντάς» τα στην περιοχή των κυνόδοντων και των προγομφίων με όψεις πορσελάνης ή boding.


Eμφαση στα ζυγωματικά

Στο οβάλ σχήμα προσώπου, όταν τα μάγουλα είναι έντονα και εφόσον υπάρχουν φρονιμίτες, συνήθως προτείνεται η εξαγωγή τους. Οι φρονιμίτες είναι δόντια που δεν χρησιμοποιούνται στη μάσηση και, συνήθως, επειδή δεν καθαρίζονται καλά τερηδονίζουν τα αμέσως μπροστινά δόντια, τους δεύτερους γομφίους. Επιπλέον αν δεν βγαίνουν με σωστή φορά, δημιουργούν στρεβλοφυίες στα μπροστινά δόντια. Η εξαγωγή τους βοηθά ώστε να «μπουν» τα μάγουλα μέσα, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο έντονα τα ζυγωματικά.


Παρενέργειες της δίαιτας

Η υπερβολική δίαιτα έχει αντίκτυπο στην εικόνα του προσώπου γιατί το κάνει να δείχνει υπερβολικά λεπτό με έντονες γωνίες. Για να αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα μπορεί να αυξήσει τη στήριξη των μυών του προσώπου, κάνοντας πιο έντονες τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών με όψεις πορσελάνης και boding, ώστε να γεμίσει το πρόσωπο χωρίς τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής.


Νεανικό χαμόγελο

Τόσο το χρώμα όσο και το μήκος των δοντιών μαρτυράει την ηλικία μας. Το χρώμα τους αλλοιώνεται είτε λόγω χρωστικών ουσιών είτε λόγω φαρμάκων και η λεύκανσή τους κάνει το χαμόγελο να δείχνει πιο νεανικό. Οι αποτριβές στις μασητικές ή κοπτικές επιφάνειες είναι είτε φυσιολογικές και σχετίζονται με το γήρας είτε παθολογικές. Η διόρθωσή τους με την προσθήκη διαφανειών επαναφέρει τα δόντια στην αρχική τους κατάσταση. Οταν οι χειλικές επιφάνειες των πρόσθιων δοντιών της άνω γνάθου επανέρχονται στις φυσιολογικές τους διαστάσεις και θέσεις ή το κοπτικό άκρο αποκαθίσταται ή αυξάνεται, το χαμόγελο φαίνεται πιο νεανικό, το χείλος στηρίζεται καλύτερα και οι γραμμές του χρόνου μειώνονται.

Το χρώμα συνήθως διορθώνεται με την τεχνική της λεύκανσης με λέιζερ σε μία επίσκεψη, ενώ, όταν χρειάζεται να διορθωθούν το χρώμα και τα κοπτικά άκρα, προτείνεται boding ή όψεις πορσελάνης.


Συμπληρώνοντας τα κενά

Οταν αφαιρούμε κάποια δόντια με εξαγωγές, είναι πολύ σημαντικό να τα αναπληρώνουμε. Το κενό ανάμεσα στα δόντια δημιουργεί προβλήματα σύγκλισης, περιοδοντικά προβλήματα στην περιοχή, αλλά και ελλιπή στήριξη των μυών του προσώπου. Η συμπλήρωση των δοντιών μπορεί να γίνει είτε με εμφυτεύματα, είτε με γέφυρα. Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων είναι ότι δεν τροχίζονται τα διπλανά δόντια. Ωστόσο, η τοποθέτησή τους θεωρείται επέμβαση και απαιτεί προυποθέσεις, ενώ η γέφυρα είναι πιο απλή διαδικασία. Η παγκόσμια οδοντιατρική διαθέτει πλέον υλικά όπως τα ζιρκόνια που κάνουν τις προσθετικές εργασίες άριστες αισθητικά.

Όλη η επικαιρότητα