Άρειος Πάγος: Εισαγγελική πρόταση για χορήγηση ελαφρυντικού στον Νίκο Ρωμανό

«Ναι» στην άσκηση αναίρεσης ως προς το σκέλος που αφορά στη μη χορήγηση ελαφρυντικού για τον Νίκο Ρωμανό και τον Αρ. Ντάλιο, πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Γρηγόρης Πεπόνης.

Οι τρεις καταδικασθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Γ. Μιχαηλίδης, Αρ. Ντάλιος και Νίκος Ρωμανός, ζητούσαν να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης ως προς τη μη χορήγη του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για τον Νίκο Ρωμανό και για τον Αργύρη Ντάλιο.

Υποστήριξε και για τους δύο πως η δευτεροβάθμια απόφαση απέρριψε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης και δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο εφετείο, όπως την ολοκλήρωση του Λυκείου και την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο για τον Νίκο Ρωμανό, με το σκεπτικό ότι το διάστημα εκείνο ήταν υπό κράτηση και εξαιτίας των πεποιθήσεών του, όπως τις ανέπτυξε κατά την απολογία του.

«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό. Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τι σημασία έχει;» σχολίασε ο κ. Πεπόνης.

Την ίδια στιγμή, εισηγήθηκε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες, όπως το ζήτημα της «ατομικής τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δικαιολογώντας την απόφαση για ενοχή τους για σειρά πράξεων ως τρομοκρατικές ενέργειες, αν και έχουν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ).

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμο, επισημαίνοντας: «Είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτόν τον τρόπο». Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: dikastiko.gr