Συνεντεύξεις

Αριστείδης Χρυσανθόπουλος: «Η Τέχνη έχει δείξει ότι επιβίωσε, μεγαλούργησε σε δύσκολες συνθήκες…»

Ακούστε το άρθρο

Ο Ηλείος –εξ Αμαλιάδας- εικαστικός Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, δημιουργικός όπως πάντα, συνεχίζει την πορεία του και συμμετέχει με έργα του σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα η έκθεση «80+1 χρόνια απουσίας | LORCA» η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Cervantes Αθηνών και έχει την αιγίδα της πρεσβείας της Ισπανίας.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην έκθεση αυτή, συνομιλήσαμε για μια ακόμα φορά μαζί του, ζητώντας του να μας απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του, την πορεία του και την σχέση του με τον τόπο καταγωγής του…

Το έργο του Άρη Χρυσανθόπουλου με τίτλο «Είναι ψυχές που έχουνε» (ακουαρέλα, 30Χ40), συμμετέχει στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «80+1 χρόνια απουσίας | LORCA» αφιερωμένη στη συμπλήρωση 80+1 χρόνων από το θάνατο του Ισπανού ποιητή και δραματουργού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Συμμετέχεις στην έκθεση «80+1 χρόνια απουσίας | LORCA». Τι είναι εκείνο που σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις έργο για την έκθεση; Ποιος είναι ο τίτλος του και πως συνδέεται με τον Lorca;

Πάνω απ’ όλα το έργο του, η ζωή του και το τραγικό τέλος του. Είναι ένα πολύπλοκο πάζλ, το οποίο κατά καιρούς διάφορες μορφές τέχνης προσπάθησαν, μελετώντας τον να τον αναλύσουν και να τον αποκωδικοποιήσουν. Έτσι κι εγώ προσπάθησα να δημιουργήσω  το δικό μου έργο, το οποίο πήρε τον τίτλο «Είναι ψυχές που έχουνε», εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του.

Ο Lorca έχει πει: «Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης». Θα μπορούσες να πεις κάτι αντίστοιχο και για όσους ασχολούνται με άλλες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική;

Επανάσταση μπορεί να είναι οτιδήποτε. Η στάση σου μέσα από μια διαφορετική ματιά, από έναν άλλο τρόπο, ο οποίος συνήθως δεν είναι συμβατός με την εποχή. Σίγουρα τα μέσα που έχει η Τέχνη μπορεί να γίνουν πολύ δυνατά όπλα για επανάσταση. Άλλωστε η ιστορία της Τέχνης έχει δείξει ότι επιβίωσε, μεγαλούργησε σε δύσκολες συνθήκες, σε εποχές με πολέμους και έβαλε το δικό της λιθαράκι στην πολιτιστική μας κληρονομιά με μεγάλα έργα από σπουδαίους καλλιτέχνες.

Το έργο του Άρη Χρυσανθόπουλου με τίτλο «Ορφανό κοράσιο εν Αιγίνη» (συμμετοχή στην επιτυχημένη έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια»).

Σε ποιες άλλες εκθέσεις συμμετέχεις αυτό το διάστημα και με ποια έργα σου;

Ευχαριστώ που με ρωτάς για τις συμμετοχές μου. Το 2017 ξεκίνησε πολύ δημιουργικά. Συνεχίζουν τη διαδρομή τους οι εκθέσεις «Η περίπτωση Καποδίστρια» στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας στο οποίο συμμετέχω με το έργο «Ορφανό κοράσιο εν Αιγίνη», η  έκθεση «Έρως Ήρως» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος με το έργο «Νυν έγνων τον έρωτα» σε επιμέλεια Ίρις Κρητικού, την οποία ευχαριστώ για τη στήριξή της στο να με επιλέξει να συμμετέχω σε τόσο σημαντικές εκθέσεις με εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Τέλος, θα συμμετέχω στην τρίτη δράση της εικαστικής πλατφόρμας  #Rest@rt στην Aqua gallery του ξενοδοχείου Art hotel στον Πύργο Σαντορίνης. Πρόκειται για την ομαδική εικαστική έκθεση «Think of me» σε concept και οργάνωση του Δημήτρη Λαζάρου και επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη. Η εικαστική πλατφόρμα έχει την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και συντονίζεται από τη γλύπτρια Κέλλυ Αθανασιάδου.

Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργείς μέσα σε μια εποχή που η κρίση συνεχίζεται;

Εύκολο είναι, όταν είναι τρόπος ζωής. Μπορεί να δώσεις μεγαλύτερη αλήθεια, μεγαλύτερη ουσία στο έργο σου. Οι συνθήκες της ζωής, δύσκολες ή εύκολες οφείλουν να αναμετρηθούν μαζί σου για να δώσουν το τελικό απόσταγμα του έργου.

Το έργο «Νυν έγνων τον έρωτα» από την έκθεση «Έρως Ήρως» (σκόνες αγιογραφίας σε χαρτόνι, 20Χ20), στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Πέρα από την παρουσίαση των έργων σου σε εκθέσεις, θεωρείς ότι η Τέχνη έχει την δυνατότητα να «πουλήσει» στη σημερινή εποχή;

Φυσικά και έχει. Όχι όπως παλιά, σίγουρα όμως μπορεί να επιβιώσει. Οφείλω να είμαι αισιόδοξος.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εικαστικός σήμερα και πως μπορεί να βρει λύση σε αυτές;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι καθαρά και μόνο στο κομμάτι που αφορά το έργο του, δηλαδή πως θα αντιμετωπίσει το θέμα που «καλείται» κάθε φορά να αποτυπώσει. Είναι δύσκολο να το καταλάβουν όλοι αυτό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Προτιμώ να χαίρομαι τη στιγμή σε κάτι όμορφο που έρχεται κάθε φορά. Νομίζω έχει άλλη αξία το απροσδόκητο. Υγεία να έχουμε και υπομονή.

Πόσο σου λείπει ο τόπος καταγωγής σου; Θα μπορούσες να έχεις τις ίδιες ευκαιρίες στην Τέχνη, αν επέστρεφες πίσω;

Σίγουρα μου λείπει. Για την ακρίβεια οτιδήποτε συνδέει μνήμες μας, στιγμές και πρόσωπα, το νοσταλγούμε. Όσο για τις ευκαιρίες εξαρτάται πάντα από τα «θέλω» του καθενός. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και δεν θα μπορούσα να σου απαντήσω σ΄ αυτό. Νομίζω στο επαγγελματικό κομμάτι είναι δύσκολο να έχεις ευκαιρίες.

Υπάρχει ένα όνειρο σου που να συνδέει τον τόπο καταγωγής σου με την Τέχνη και θα ήθελες να υλοποιηθεί μελλοντικά;

Ίσως το να είναι περήφανοι για το έργο μου. Είναι πολύ νωρίς όμως για αυτό, οπότε συνεχίζουμε.

«Που είσαι;» (ακουαρέλα, 29Χ30).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για την έκθεση «80+1 χρόνια απουσίας | Lorca»

Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 και ώρες 20:00 – 23:00

Διάρκεια έκθεσης: 9 – 29 Ιουνίου 2017

Dépôt  Art Gallery

Νεοφύτου Βάμβα 5

106 74 Κολωνάκι – Αθήνα

Τηλ :+30 210 3648174

e-mail: info@depotgallery.gr

official site : www.depotgallery.gr

Facebook: depotgallery.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30

Όλη η επικαιρότητα