Ηλεία Συνεντεύξεις

Άρτεμις Ιγνατίου: Η καρδιά μου είναι στην Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα, αλλά η πόλη της καρδιάς μου είναι η Ολυμπία…»

Με τα λόγια αυτά για ακόμα μία φορά η  Χορογράφος της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας  Άρτεμις Ιγνατίου αναφέρεται στο μεγαλύτερο γεγονός που πραγματοποιείται στο τόπο μας. Στην Ολυμπία.

Αυτή την φορά κάτω από διαφορετικές  συνθήκες αφού τα προληπτικά μέτρα κατά του Κορονοιού ανάγκασαν την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να αποφασίσει η Τελετή να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών για τον κόσμο και με την παρουσία ελάχιστων επίσημων προσκεκλημένων.

Όμως η φλόγα που θα ανάψει θα στείλει το μήνυμα της Ολυμπίας πανμτού

Μία ομάδα μια γροθιά

Την συναντήσαμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση  μίας ακόμα πρόβας, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο και παρά την κούραση δέχτηκε με χαμόγελο να μας μιλήσει.

«Σε μία περίοδο με σημαντικά παγκόσμια θέματα είμαστε εδώ στην Αρχαία Ολύμπια για να ανάψουμε την Ολυμπιακή Φλόγα και να στείλουμε τα διαχρονικά μηνύματα της Ολυμπίας σε όλο τον κόσμο.

Μαζί με την ομάδα μας, μία γροθιά όλοι ενωμένοι, εργαστήκαμε  για μεγάλο χρονικό διάστημα για να προετοιμάσουμε την χορογραφία της Τελετής Αφής.

Η Αφή της Φλόγας είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θυμίζει σ’ όλο τον κόσμο πως ξεκίνησαν από αυτή τη χώρα. Ολυμπία έχει υπάρξει και θα υπάρξει και χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως Ολυμπιακοί Αγώνες, χωρίς Ολυμπία και χωρίς τελετή Αφής στην Ολυμπία, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ποτέ.

Η φετινή χορογραφία είναι εμπνευσμένη από εικόνες επάνω σε αρχαϊκά αγγεία ή χορογραφίες η τοιχογραφίες και αγάλματα.

Εμείς θα ζωντανέψουμε τις εικόνες πάντα σε μουσική σύνθεση του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα και με την πρωθιερέα Ξανθή Γεωργίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της για του Ολυμπιακούς Αγώνες του ΤΟΚΥΟ.»

Όπως μας ανέφερε η κ Ιγνατίου όλη η ομάδα του τελετουργικού αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας που  αποτελείται από 55 άτομα, ανυπομονούσε να βρεθεί στην Ολυμπία.

«Σήμερα θα έχουμε την επίσημη πρόβα και αύριο θα ολοκληρώσουμε όλη αυτή την προσπάθεια μας με την Τελετή Αφής».

Μας στενοχωρεί η απουσία του κόσμου

Όπως προαναφέραμε λόγω των προληπτικών μέτρων κατά την εξάπλωση του Κορονοΐου τόσο σήμερα η επίσημη τελική πρόβα όσο και αύριο τη Τελετή Αφής θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία θεατών.

Όπως επισήμανε η   Χορογράφος της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας  Άρτεμις Ιγνατίου αυτό το γεγονός όπως είναι φυσικό τους στενοχωρεί όλους απίστευτα.

«Δυστυχώς θα είναι και για  εμάς κάτι πρωτόγνωρο. Όμως θα νιώθουμε όλους τους κατοίκους της Ολυμπίας και όχι μόνο δίπλα μας.

Η Φλόγα θα ανάψει εδώ στην Ολυμπία και όλοι μαζί και ο κόσμος παρακολουθώντας την Τελετή Αφής από την τηλεόραση θα στείλουμε το μήνυμα της Εκεχειρίας, της Ειρήνης , της Συναδέλφωσης των Λαών σε όλο τον πλανήτη»

Όλη η επικαιρότητα