Αρθρογραφία

Άρθρο του Αθαν. Μπέλτσου για την κατάσταση στον Έβρο

Ακούστε το άρθρο

Η σκληρή στάση που επέδειξε η Ελλάδα απέναντι στην ωμή επιθετικότητα του Ερντογάν, έφερε σίγουρα προβλήματα στα σχέδια του και έστειλε μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθιμένοι να παίξουμε το εκβιαστικό του παιχνίδι,  όμως η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη προκλητικότητα , επιβάλει την λήψη πιο σκληρών μέτρων από την ελληνική πλευρά , που θα πονέσουν την τουρκική οικονομία και κοινωνία.

Η χώρα μας δέχεται ευθέως τα τελευταία εικοσιτετράωρα επίθεση από το επίσημο τουρκικό κράτος , με παραταγμένες  στα σύνορα αστυνομικές και στρατιωτικές  δυνάμεις, αλλά και πλήθος πρακτόρων να εκτοξεύουν χημικά , δακρυγόνα , καπνογόνα και να επιδίδονται σε μπαράζ πυρών πυροβόλων όπλων προς την ελληνική πλευρά.

Στην ουσία έχει κυρηχθεί ένας άτυπος πόλεμος κατά της χώρας μας και το πρώτο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να σφραγίσουμε τα σύνορα μας , με την Τουρκία. Δεν είναι μόνο ασύμμετρη απειλή αλλά ορατή και γενικευμένη.

Το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου , έκλεισε λόγω των μαχών και του συγκεντρωμένου μεταφερόμενου πλήθους «μεταναστών», όμως παραμένει ανοιχτό το τελωνείο στους Κήπους Έβρου και το οποίο το τουρκικό καθεστών χρησιμοποιεί απρόσκοπτα για τις διεθνείς μετακινήσεις του.

Δεν είναι τυχαίο που ο Ερντογάν συγκέντρωσε «μετανάστες» και δυνάμεις στις Καστανιές για να μπορεί να είναι ανοιχτό το τελωνείο των Κήπων , που είναι κομβικό για την τουρκική οικονομία , μιας και από εκεί μεταφέρεται το 50% των εξαγωγών της , με νταλίκες. 

Η διέξοδος από τα Βουλγαρικά σύνορα έχει κόστος αυξημένο αλλά και μια εμπλοκή σε αυτά απομονώνει πλήρως την Τουρκία από την Ευρώπη. Θα έχει μόνο μια διέξοδο, η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να γίνει προβληματική, λόγω της αντίδρασης που υπάρχει στη Βουλγαρία για τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς και μην ξεχνάμε ότι ανήκει στην Ευρωπαική Ένωση.

Η Ελλάδα οφείλει σήμερα να κλείσει το τελωνείο των Κήπων για λόγους εθνικής ασφαλείας,αφού  κανείς δεν μπορεί 100% να διασφαλίσει τι μεταφέρεται καθημερινά από τις τουρκικές νταλίκες. Να τα σφραγίσει  από την στιγμή που δέχεται ευθεία απειλή από τουρκικές δυνάμεις ( αστυνομικές -στρατιωτικές) και να στραγγαλίσει την Άγκυρα. Μας έχει δώσει το δικαίωμα και κανένας διεθνής οργανισμός δεν θα θεωρήσει την απόφαση μας , παράλογη και παράνομη.

Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε καθοριστικό πρόβλημα στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία και θα δημιουργούσε εσωτερική κρίση και ενίσχυση της αμφισβήτησης Ερντογάν , που βάση των στοιχείων διανύει την χειρότερη περίοδο δημοφιλίας της πολιτικής παρουσίας του στο τιμόνι της χώρας του.

Άλλωστε μετά το χαστούκι του Άσαντ  στη Συρία και τους δεκάδες νεκρούς τούρκους στρατιώτες οι κλωτσιές και μπουνίες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδειξαν ότι ο Σουλτάνος είναι υπό πλήρη αμφισβήτηση.

Μια παρατεταμένη κρίση στις μεταφορές,  θα έφερνε τον Ερντογάν αντιμέτωπο με το επιχειρηματικό κατεστημένο της Τουρκίας αλλά και με επαγγελματίες , παραγωγούς και καταναλωτές μιας και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

Σε όλο αυτό προσθέστε και την πίεση που θα δεχτεί αργά ή γρήγορα η Τουρκία από τους εκατοντάδες χιλιάδες μεταφερόμενους «μετανάστες», στους οποίους υποσχέθηκαν το πέρασμα τους  στην Ευρώπη και τους έστειλαν στα ελληνοτουρικά σύνορα να μάχονται σαν τμήμα του τουρκικού στρατού.

Ο πλήρης αποκλεισμός της Τουρκίας , είναι επιβεβλημένος και μονόδρομος…..

Όλη η επικαιρότητα