Αρθρογραφία Πολιτική

Άρθρο του Μάκη Μπαλαούρα για το ασφαλιστικό της ΝΔ

Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστικό ΝΔ

Αύξηση 19% εισφορών- ελάχιστες αυξήσεις συντάξεων μόνο για το 10%

Του Μάκη Μπαλαούρα

Το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, δίνει αυξήσεις σε πολύ μικρό μέρος των συνταξιούχων, περίπου 250.000, ενώ δε θα λάβουν καμία αύξηση 2.300.000,από  τους 2.550.000 συνταξιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, που έβγαινε συνεχώς στα κανάλια και φίλια ΜΜΕ,

είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες για την χορήγηση αυξήσεων σε επιπλέον 1.000.0000 συνταξιούχους, όμως θα είναι στα «χαρτιά», λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά στο χέρι δε θα πάρουν ούτε μισό ευρώ.

Το ν/σ επίσης αυξάνει κατά 19% τις κατώτατες εισφορές για το 75% των  ελεύθερων επαγγελματιών.

Ελάχιστες οι αυξήσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία

Α)  Η αύξηση που θα λάβουν οι περισσότεροι από τους 250.000 θα κυμαίνεται από 2 μέχρι 50 ευρώ.

Β) Μεγάλες αυξήσεις, γύρω στα 150 ευρώ, θα λάβουν ελάχιστοι, που έχουν 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές πάνω από τα 3.000 ευρώ.

Γ) Τις υψηλότερες αυξήσεις, κατά 250 ευρώ, θα λάβουν όσοι έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 3.500 ευρώ και περισσότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

Οι μικροσυνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις μαζί με τα  αναδρομικά εφάπαξ.

Οι μεγαλοσυνταξιούχοι θα τα πάρουν σε βάθος πενταετίας.

Εισφορές που καίνε τους αυτοαπασχολούμενους

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα είναι αυξημένες κατά 35 ευρώ τον μήνα!                                                                                                        Η ελάχιστη εισφορά για το 70-80% των επαγγελματιών αυξάνεται κατά 18,9%, δηλαδή από 185,18 ευρώ, που ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο, στα 220 ευρώ τον μήνα και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020. Υψηλές θα και οι εισφορές των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Η εξαπάτηση της ΝΔ γίνεται ολοφάνερη

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει το πέπλο που ύφαινε για την εξαπάτηση των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι δήθεν αυξήσεις που θα κάλυπταν τις απώλειες που είχαν από τη 13η σύνταξη που κατάργησε η ΝΔ, αποδείχθηκαν καπνός….

Να δούμε τι άλλο θα επιφέρουν στους πολλούς της βιοπάλης υπέρ των ελαχίστων και του πλούτου!

Όλη η επικαιρότητα