Υγεία

«Ας δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση»

15385_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά στοιχεία για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα παρουσιάστηκαν στο διήμερο εκδηλώσεων 14 και 15 Δεκεμβρίου στην Πάτρα, σε Συνέντευξη Τύπου και Ημερίδα αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με τίτλο «ΑΣ? ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ».

Στη Συνέντευξη Τύπου, οι ομιλητές κ.κ. Σταμάτης Λιόσης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Γεωργίου, Διευθυντής του Ρευματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας, και Ανδρέας Μπούνας, Ιατρός Ρευματολόγος, αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση στην αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και στις νέες θεραπείες που ανακουφίζουν και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Αναλυτικότερα, ο κος Λιόσης ανέφερε πως η ΑΣ είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, η οποία προσβάλει τη σπονδυλική στήλη και πλήττει κυρίως τους νεαρούς άνδρες 18 έως 45 ετών. Όπως τόνισε, πολλοί πάσχουν από ΑΣ αλλά αγνοούν την κατάστασή τους λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, ενώ οι γιατροί θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να παραπέμπουν καταλλήλως τον ασθενή σε ρευματολόγο, οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζεται ο ασθενής.

Στη συνέχεια, ο κος Γεωργίου έδωσε λεπτομερή περιγραφή για τα συμπτώματα αναγνώρισης της νόσου. Τα στοιχεία υψηλής υποψίας είναι η «ύπουλη» έναρξη του πόνου σε άτομα κάτω των 40 ετών, με βελτίωση κατά την άσκηση και επιδείνωση κατά την ανάπαυση, μπορεί να συνοδεύεται και με πόνους σε άλλες μεγάλες αρθρώσεις και φλεγμονές, ενώ συνδέεται με περιβαλλοντικούς, κληρονομικούς, ανοσολογικούς παράγοντες και ενοχλήσεις σε διάφορα όργανα τους σώματος. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αναχαίτιση της πορείας εξέλιξης την νόσου, και μπορεί να γίνει με πολύ απλές μεθόδους, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία.

Τέλος, ο κος Μπούνας, έκλεισε την εκδήλωση μιλώντας για τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Οι σπουδαίες βιολογικές θεραπείες που έχει στη διάθεσή της η ιατρική κοινότητα τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της ΑΣ, πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται σωστά και να χορηγούνται αποκλειστικά από ρευματολόγο.

Βασική θεραπεία για την ΑΣ αποτελούν και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία τροποποιούν την πορεία της νόσου χωρίς όμως να είναι αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι μη φαρμακευτικές τακτικές, όπως η γυμναστική και η διακοπή του καπνίσματος, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται με το συνδυασμό φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών θεραπειών.

Επιμύθιο των εκδηλώσεων αποτελεί η ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η ενημέρωση γύρω από την ασθένεια, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Κατά μέσο όρο η διάγνωση καθυστερεί 10 χρόνια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να στερείται της ευκαιρίας για μια φυσιολογική ζωή, χωρίς αναπηρία.

Σημαντικοί φορείς αυτού του μηνύματος είναι τα ΜΜΕ, που έχουν καθήκον να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να φτάσουν έγκαιρα στο ρευματολόγο αλλά και την ιατρική κοινότητα για να παραπέμπει αμέσως του ασθενείς στον αρμόδιο γιατρό.

Όλη η επικαιρότητα