Ελλάδα Επιχειρήσεις Ηλεία

(ASCAME): Οι προκλήσεις στη Μεσόγειο για την Επιχειρηματικότητα

Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις και ειδικότερα στη Γενική Συνέλευση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και επιχειρηματικών αντιπροσώπων του δικτύου ASCAME συμμετείχε το τελευταίο διήμερο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Πρόκειται ειδικότερα για το Σύνδεσμο Μεσογειακών Εμπορικών – Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (ASCAME), ένας μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός που υπερασπίζεται τα συμφέροντα εκατομμυρίων επιχειρήσεων από 23 Μεσογειακές χώρες και στον οποίο τόσο το ΕΒΕ Ηλείας όσο και το Επιμελητήριο Πειραιώς που συμμετείχε μέσω του Προέδρου του και παράλληλα Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη είναι πλήρη μέλη του.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος με τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου του Καιρου Alla Ez

Η συνέλευση έγινε στο πλαίσιο της 11ης MedaWeek 2017 στη Βαρκελώνη, όπου οι κ.κ. Κορκίδης και Νικολούτσος από πλευράς Ελλάδας υπήρξαν κύριοι ομιλητές με θέμα «Μεσογειακά Λιμάνια: Case Studies and Success Stories», αναδεικνύοντας τις επιδόσεις των λιμανιών της χώρας μας.

 

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Να σημειωθεί ότι η παρουσία του Προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσου όσο και τον κ. Κορκίδη, χαρακτηρίσθηκαν σημαντικές καθώς, το ASCAME τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, εργάζεται ενεργά προκειμένου να παράσχει εργαλεία ικανά να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά επιμελητήρια και οι μεσογειακές Μμε σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και είναι ένας βασικός παράγοντας στην περιοχή της Μεσογείου με ένα καινοτόμο όραμα για την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση , προσφέροντας λύσεις στον ιδιωτικό τομέα και διάμεσο ενεργειών, δράσεων και παρεμβάσεων επιδιώκει:

  • Μια στενή συνεργασία με τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς της περιοχής της Μεσογείου.
  • Την προώθηση των περιφερειακών και διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων.
  • Την συμμετοχή σε επιχορηγούμενα σχέδια ευρωμεσογειακής συνεργασίας.
Από τις εργασίες της συνέλευσης

Όπως τονίσθηκε μάλιστα η Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μετατοπίσεις, με αποτέλεσμα την εμπορική περιφερειακή αβεβαιότητα. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή της  λεκάνης της Μεσογείου ώστε να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τη διασυνοριακή συνεργασία. Ειδικότερα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιπλέον δράσεις και ενέργειες  για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να κατακτηθούν και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες, οι προοπτικές, που προσφέρει η Μεσόγειος με την περιφερειακή ποικιλομορφία της, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου κοινωνικού ιστού και των φυσικών της  πόρων.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Η Μεσόγειος μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τα σημερινά περιφερειακά πλούτη της, με τρόπο που να στραφεί προς ένα προοδευτικό μέλλον. Θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τους κοινωνικούς της πόρους – όπως το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο και τα νέα του ταλέντα – και να τα μετατρέψει σε δυναμική επιχειρηματικότητα και ψηφιακή καινοτομία, ιδίως στις υπηρεσίες. Η ποικιλομορφία της περιοχής δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό αλλά ως ποιότητα και πλεονέκτημα:

  • να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει τις οικονομικές τάσεις,
  • να προσελκύσει επενδύσεις
  • και να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των χωρών της βόρειας και της νότιας Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με το θέμα του τρέχοντος έτους «Δύναμη στη πολυμορφία: Η Οικονομική μας δύναμη» η MedaWeek 2017, επικεντρώθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν  οι  νέες οικονομικές τάσεις και  λύσεις που σχετίζονται με  τις περιφερειακές αλλαγές. Συγκεκριμένα, η φετινή MedaWeek  συγκέντρωσε κορυφαίους περιφερειακούς παράγοντες και βασικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι, από κοινού,  κάλυψαν και παρουσίασαν με παρεμβάσεις και ομιλίες, τους διάφορους τομείς της περιοχής της Μεσογείου.

Όλη η επικαιρότητα