Οικονομία

ΑΣΕΠ: Νέο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων

Ακούστε το άρθρο

Σε ένα σύνολο 13.907 μόνιμων προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είτε ολοκληρώνονται είτε δρομολογούνται το έτος 2019 βάζοντας τέρμα στην εργασιακή ομηρεία με τις εποχικές συμβάσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

  1. Η ομιλία του υπουργού πραγματοποιήθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με θέμα: Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» – Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης ανέφερε:
  2. Προχωρήσαμε στη μεγάλη προκήρυξη 3Κ για 8.166 νέες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα – ΔΕΥΑ) με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι προσδιόρισαν. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό για την πρόσληψη νέου προσωπικού από καταβολής ελληνικού κράτους». Τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται στην αρχή του 2019, αλλά χιλιάδες εργάζονται από την άνοιξη με βάση τους προσωρινούς πίνακες.

«Αλλες 758 προσλήψεις έχουν σταλεί για επεξεργασία στο ΑΣΕΠ για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες ως “ουρά” του διαγωνισμού 3Κ, μετά από συγκεκριμένα αιτήματα που καταθέτουν οι ίδιοι οι δήμοι». Το ΑΣΕΠ ετοιμάζει προκήρυξη για το ερχόμενο έτος.

Η «Βοήθεια στο Σπίτι»

  1. «Τις προηγούμενες μέρες φέραμε στη Βουλή ρύθμιση για την προκήρυξη 3.200 θέσεων μόνιμου προσωπικού στο “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ηδη προβλέπεται το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2019. Ενα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και τις τοπικές κοινωνίες γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, διασφαλίζεται η σταθερή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό και λήγει επιτέλους το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας για χιλιάδες εργαζόμενους». Η προκήρυξη αναμένεται μέσα στο 2019.
  2. «Ακολουθούν 118 θέσεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, σε βαθμό που κάποιοι από αυτούς δυσκολεύονται να φτιάξουν ακόμη και προϋπολογισμό.

Και 165 νέες θέσεις στα ΚΕΠ, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες». Και αυτές οι προκηρύξεις αναμένονται το 2019. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο νέο τριετές πρόγραμμα 1.500 μόνιμων προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι – περιφέρειες) που θα υλοποιηθεί από το 2019 σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Εκτός όμως από τις στοχευμένες προσλήψεις για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χαρίτσης μίλησε σχετικά με:

  • Τον «Κλεισθένη», που υλοποιεί «για πρώτη φορά στη χώρα μας μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της Δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία», καθώς «δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε πολίτες, κινήσεις και πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των “τειχών”».
  • Την απλή αναλογική, που «βάζει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και στον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών». «Τελειώνει το καλπονο-θευτικό σύστημα, στο οποίο ο συνδυασμός του δημάρχου/περιφερειάρχη εξασφάλιζε το 60% των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως του ποσοστού που έπαιρνε στον πρώτο γύρο».
  • Νέους θεσμούς, όπως τα δημοτικά/ περιφερειακά δημοψηφίσματα και η ισχυροποίηση των επιτροπών διαβούλευσης και των λαϊκών συνελεύσεων. Αναφερόμενος επίσης στην οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε τα εξής:

α) Εγκαταλείπεται η ισοπεδωτική οικονομική μεταχείριση των ΟΤΑ στη βάση αποκλειστικά και μόνο του πληθυσμιακού κριτηρίου και θεσπίζονται νέα κριτήρια για την κατανομή των πόρων, όπως το ποσοστό ανεργίας, το τοπικό ΑΕΠ, η χωρική έκταση, το επίπεδο των τοπικών υποδομών, το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ο νησιωτικός ή ορεινός χαρακτήρας, το μήκος του δημοτικού και αγροτικού δικτύου, η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων κ.ά.

β) Αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια περικοπών.

γ) Από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. Θυμίζω ότι αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2012-2014 ήταν λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.

δ) Πληρώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ με το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (134 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018).

ε) Επιπλέον, 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων.

στ) Ακόμη 95 εκατ. ευρώ διατίθενται τώρα για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνισή τους με τις προδιαγραφές που ορίζει το νέο προεδρικό διάταγμα.

ζ) Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία διατίθενται για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ από τον Φιλόδημο στους ΟΤΑ μόνο για το 2018 για έργα στην ύδρευση και αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα