Ηλεία

«Ασφαλής Φιλοξενία» στο Ilia Palms της Grecotel: Άσκηση ετοιμότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών

Ακούστε το άρθρο

Η πυρκαγιά σε δωμάτιο του ηλικίας 43 ετών διατηρητέου ξενοδοχείου αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών την Εθελοντική Ομάδα ΠΗΝΕΙΟΣ και την ομάδα πυροπροστασίας της επιχείρησης με απόλυτη επιτυχία και απεγκλωβίστηκαν οι ένοικοι…Αυτό ήταν το τέλος του σεναρίου της άσκησης που πραγματοποίησε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο πλαίσιο ετήσιας άσκησης.

Η άσκηση ετοιμότητας πεδίου με την κωδική ονομασία «Ασφαλής φιλοξενία» σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με επιτυχία. Αντικείμενο της άσκησης αποτέλεσε προσομοίωση πυρκαγιάς στο ξενοδοχείο ILIA Palms του τουριστικού συγκροτήματος Grecotel Olympia Riviera Resort του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και η ανάπτυξη της στρατηγικής αντιμετώπισης αυτής. Γενικός σκοπός της άσκησης ήταν η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων της ΠΥ Λεχαινών στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς και διάσωσης ατόμων σε πολυώροφα κτίρια όπου διαμένει μεγάλος αριθμός ατόμων.

Το σενάριο

Το σενάριο της άσκησης ήταν: Στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου ilia Palms στην νότια πλευρά του κτιρίου, εντός δίκλινου δωματίου διαμονής, εκδηλώνεται πυρκαγιά λόγω απόρριψης υπολειμμάτων καπνίσματος σε καλαθάκι απορριμμάτων. Η πυρκαγιά δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή από τους διαμένοντες οι οποίοι βρίσκονται στο μπαλκόνι  εξωτερικά του δωματίου και εγκλωβίζονται σε αυτό. Ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρανίχνευσης, άτομα από την ομάδα πυρασφάλειας του ξενοδοχείου σπεύδουν προς το σημείο και ενημερώνεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών. Η πυρκαγιά παίρνει διαστάσεις και εξέρχεται του δωματίου προς τον κοινόχρηστο διάδρομο γεμίζοντάς τον με καπνό. Επίσης λόγω αστοχίας του συστήματος αυτοκλειόμενων πυράντοχων θυρών στο ανατολικό κλιμακοστάσιο μένουν σε ανοιχτή θέση οι πυράντοχες θύρες στον Γ όροφο με κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς και του καπνού στους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου. Η ομάδα πυροπροστασίας χρησιμοποιώντας τα μέσα πυροπροστασίας του κτιρίου προσπαθεί να περιορίσει την πυρκαγιά και ξεκινά την διαδικασία εκκένωσης του κτιρίου. Στον Γ όροφο του ξενοδοχείου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά εγκλωβίζονται και άλλα τέσσερα άτομα τα οποία δεν μπορούν να εξέλθουν από τα δωμάτιά τους λόγω του καπνού που υπάρχει στο διάδρομο.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Ο αντιπύραρχος Αντωνάκης Δημήτριος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών δήλωσε μετά το πέρας της άσκησης: «Σκοπός ήταν να εκπαιδευτεί το προσωπικό  και στα μέσα πυροπροστασίας που διαθέτει η επιχείρηση. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε και η ομάδα πυροπροστασίας του ξενοδοχείου ούτως ώστε να μπορούν και αυτοί να αντιμετωπίσουν κάποια δύσκολη κατάσταση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επίσης συμμετείχε και πλήρωμα του ΕΚΑΒ και η Εθελοντική Ομάδα ΠΗΝΕΙΟΣ. Σκοπός αυτών των ασκήσεων είναι η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος»

Παρόντες

Την άσκηση παρακολούθησαν ο γενικός διευθυντής του τουριστικού συγκροτήματος κ. Ευστράτιος Μαυραλεξάκης, ο διευθυντής του  ILIA PALMS κ. Γιώργος Κοτσίφης, ο συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδος υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ο διευθυντής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτ. Ελλάδος αρχιπύραρχος  Ιωάννης Πετρούτσος, ο διοικητής  ΠΥ Αμαλιάδος Επιπυραγός Κώστας Χριπάτσιος, ο διοικητής ΠΥ Ανδραβίδας Πυραγός Αγαλόπουλος Γρηγόρης και φυσικά ο διοικητής της ΠΥ Λεχαινών  αντιπύραρχος Αντωνάκης Δημήτριος που ήταν και ο επικεφαλής της άσκησης.  Να σημειωθεί ότι είχαν προσκληθεί αλλά προφανώς λόγω υποχρεώσεων δεν προσήλθαν  ο δήμαρχος  Ανδραβίδας Κυλλήνης και αντιδήμαρχοι.

Όλη η επικαιρότητα