Ηλεία

Ασφαλής και ποιοτική εργασία δίχως ατυχήματα – Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Εργατικό Κέντρου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την πρόληψη και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων υλοποιήθηκε χθες η ημερίδα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στην αίθουσα εκδηλώσεων στον Πύργο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναλύθηκαν σημαντικές πτυχές που αφορούν την ποιότητα και τις συνθήκες εργασίας στη σημερινή εποχή, οι επιπτώσεις της εργασίας στην υγεία και οι προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται σε εργοτάξια και χώρους συνάθροισης κοινού.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γιάννης Βέντρας, άνοιξε την ημερίδα, τονίζοντας ότι είναι η αρχή για έναν κύκλο εκδηλώσεων  και πρωτοβουλιών που αφορούν τα εργατικά ζητήματα, με στόχο τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

«Δύο εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Ο θεσμός της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία  βρίσκεται στα σπάργανα παρότι υπάρχει πλούσιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως λειτουργεί τύποις και όχι επί της ουσίας. Έτσι έχουμε το φαινόμενο της μη καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών ή της υποκαταγραφής εργατικών ατυχημάτων. Είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων η διασφάλιση της ζωής όλων των εργαζομένων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους», δήλωσε ο κ.Βέντρας, δίνοντας στη συνέχεια τον λόγο στους εισηγητές-ομιλητές.

Ο επιθεωρητής Εργασίας και Προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας Στην Εργασία Ηλείας, Χαρ.Βρυώνης, αναφέρθηκε στον κοινωνικά κρίσιμο ρόλο της Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας, τονίζοντας ότι «βρίσκεται στην καρδιά του κεντρικού κοινωνικού ζητήματος της εργασίας. Ο άνθρωπος εργάζεται για να ζήσει και να κοινωνικοποιηθεί. Η εργασία του πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία του».

Ο κ.Βρυώνης αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες της υπηρεσίας για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων και μέτρων ασφάλειας και υγείας, επισημαίνοντας ότι παρά την έλλειψη προσωπικού η δράση προς την ουσιαστική αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών είναι αποτελεματική σε ποσοστό 200%.

Η αθέατη πλευρά της εργασίας

Ο γιατρός δημόσιας Υγείας, Τάκης Αντωνακόπουλος, ανέλυσε τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια αθέατη πλευρά στην οποία δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

«Εκτός από την αμοιβή, η εργασία έχει και την ποιότητα, π.χ. υπερωρίες, νυχτερινή εργασία, το άγχος από τη διοίκηση, κλπ. Πρέπει το σύστημα να είναι ανθρωποκεντρικό, διότι οι χρόνιες επιπτώσεις της εργασίας στην υγεία, από τους βιομηχανικούς εργάτες ως τους υπαλλήλους στις υπηρεσίες, είναι επικίνδυνες και σοβαρές για το καρδιαγγειακό ή το αναπνευστικό σύστημα, κ.ά. Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει συστηματικη καταγρασφή, ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να παίρνουν μέτρα πρόληψης, αποκατάστασης και αποζημιώσεων», σημείωσε ο κ.Αντωνακόπουλος.

Ο διπλωματούχος Μηχανολόγος-Μηχανικός και Αεροναυπηγός Διονύσης Μπέλτσος ανέλυσε το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους συνάθροισης κοινού, τονίζοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους.

«Είναι κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή, ενημέρωση και ορθή χρήση μέτρων προστασίας. Πάνω από όλα και οι ιδιοκτήτες να φροντίζουν για τη σωστή τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας στις επιχειρήσεις τους. έχουμε ακούσει για εκρήξεις προπανίου σε εστιατόρια και καφενεία και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο κ.Μπέλτσος.

«Πληγή» τα εργατικά ατυχήματα

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός του Νοσοκομείου Πύργου, Νίκος Γκανταΐφης δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν πληγή στον χώρο εργασίας από την άποψη των χαμένων εργατοωρών και είναι από τις κύριες αιτίες εισαγωγής τραυματιολογικών περιστατικών στο νοσοκομείο. «Έχουμε κυρίως αγροτικά ατυχήματα πλην όμως υπάρξει μια μικρη αύξηση. Παίζει ρόλο σημαντικό η ενημέρωση και οι συνθήκες εργασίας», είπε ο κ.Γκανταΐφης.

Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός ΤΕ και τεχνικός Ασφαλείας της ΔΕΔΔΗΕ, Σπ. Τσουμάνης, υπερτόνισε τη σημασία της πρόληψης των ατυχημάτων και την ασφάλεια στο εργοτάξιο, αναφέροντας πως είναι ανάγκη να μειωθούν τα ατύχηματα στον χώρο, καθώς πρόσφατα καταγράφηκαν δυσάρεστα περιστατικά με εργαζόμενους και πρέπει να αναληφθούν ενέργειες και πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση. Την εκδήλωση συντόνισε η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου, Χρύσα Ζούπη.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο επισμηναγός του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) της Πολεμικής Αεροπορίας, Κων/νος Γκούμας, ο βοηθος περ/ρχη Ολυμπισμού, Πολιτισμού  & Αθλητισμού, Δημ.Κωσταριάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημ.Δημητρουλόπουλος, ο δ/ντής του Π.Γ. του βουλευτή Ηλείας Γ.Κουτσούκου, Γ.Καραστέργιος, ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Γεωργόπουλος, κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα