Παιδί

Ασφαλείς βουτιές με τα παιδιά

Ακούστε το άρθρο

Στη θάλασσα νιώθουμε σαν να είμαστε στο φυσικό μας στοιχείο. Για τα παιδιά, δε, είναι ο επίγειος παράδεισος. Για να μη μετατραπεί όμως αυτή η απόλαυση σε εφιάλτη, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Eρευνα… αγοράς

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσετε όταν πρόκειται να πάτε για μπάνιο στη θάλασσα με παιδιά, είναι η παραλία. Θα πρέπει δηλαδή να πληροφορηθείτε εάν τα νερά είναι καθαρά, αν για παράδειγμα η συγκεκριμένη παραλία έχει γαλάζια σημαία. Περισσότερες από 500 ακτές στην Ελλάδα έχουν γαλάζια σημαία και μπορείτε να τις εντοπίσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.blueflag.gr.
Εκτός όμως από τα καθαρά νερά, θα πρέπει να γνωρίζετε και άλλες πληροφορίες, όπως το εάν υπάρχουν στην περιοχή ρεύματα, βράχια, αν τα νερά είναι ρηχά ή βαθαίνουν απότομα, αν κοντά δένουν σκάφη ή γίνονται θαλάσσια σπορ. Για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας καλό είναι επίσης να πληροφορηθείτε εάν η παραλία που σκοπεύετε να επισκεφθείτε είναι οργανωμένη και αν έχει ναυαγοσώστη. Ακόμη κι αν δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνετε στη συγκεκριμένη παραλία, θα πρέπει να μάθετε εάν έχουν προκύψει αλλαγές, που είναι φυσιολογικό να έχουν συμβεί από τη μια χρονιά στην άλλη. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει αλλάξει η μορφολογία της παραλίας ή να έχουν κάνει την εμφάνισή τους τσούχτρες. Με λίγα λόγια ό,τι μπορεί να δυσκολέψει ή να καταστήσει απαγορευτικό το μπάνιο σας σε μια παραλία, καλό είναι να το ξέρετε πριν ξεκινήσετε με τρεις τσάντες κουβαδάκια…

Γενικές προφυλάξεις

Ειδικά οι νέοι γονείς θα πρέπει να είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για την εξόρμηση στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει την «εκδρομή», κυρίως σε σχέση με την ώρα άφιξης, την ώρα αποχώρησης και την ώρα των γευμάτων του μωρού. Οι καλύτερες ώρες για μπάνιο με βρέφος είναι από το πρωί έως τις 11.30 και μετά τις 16.30 το απόγευμα, όταν δηλαδή ο ήλιος δεν είναι πολύ δυνατός. Καθώς οι πρωινές ώρες δεν είναι ώρες αιχμής για μια παραλία, θα μπορέσετε να κάνετε το μπάνιο σας με ηρεμία και θα το απολαύσετε περισσότερο.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα «αξεσουάρ», όπως είναι καπέλο και ελαφριά ρουχαλάκια που θα προστατέψουν το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα από τον ήλιο, καθαρές πετσέτες για να το σκουπίσετε και να το ακουμπήσετε όταν του αλλάξετε πάνα (καλό είναι να μην έρθει σε επαφή με την άμμο στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας), πιπίλες, νερό.

Οι γονείς μεγαλύτερων παιδιών μπορείτε, αφού έχουν ολοκληρώσει το μπάνιο τους, να τους δώσετε φρουτάκι ή γιαουρτάκι (που διατηρείται σε σωστή θερμοκρασία μέσα σε μια ισοθερμική τσάντα – ψυγείο). Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας στην παραλία καπέλο, νερό, τουλάχιστον μια αλλαξιά ρούχα και πλαστικά παπουτσάκια. Τα παιδιά πάνω από 2-3 χρονών παίζουν περισσότερη ώρα στην παραλία, αλλά και αυτά θα πρέπει να έχουν πολύ καλή αντηλιακή προστασία.

Πρέπει να έχετε στον νου σας ότι αν το παιδί βρίσκεται στη φάση που βάζει πράγματα στο στόμα θα ενδιαφερθεί για την άμμο και σίγουρα θα βρει πολύ ελκυστικό κάποιο μικρό βοτσαλάκι, με κίνδυνο να το καταπιεί. Πρέπει, λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικοί.

Μωρά στη θάλασσα

Αν είστε νέος γονιός και προβληματίζεστε για το εάν πρέπει να βάλετε το μωρό σας στη θάλασσα και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο, μην ανησυχείτε τόσο. Το μωρό βρισκόταν επί μήνες στο αμνιακό υγρό όπου αισθανόταν ασφάλεια και ευτυχία. Κανένα βρέφος λοιπόν δεν έχει φόβο για τη θάλασσα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το βάλετε σταδιακά μέσα, γιατί το ενδεχόμενο κλάμα του θα οφείλεται κυρίως στη θερμοκρασία του νερού, παρά σε οποιονδήποτε φόβο για το υγρό στοιχείο.

Καθίστε, λοιπόν, λίγη ώρα στην ακροθαλασσιά και βρέξτε του τα ποδαράκια και τη μύτη. Μετά πάρτε το αγκαλιά και μπείτε σιγά – σιγά στο νερό. Αν εσείς είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι για την πρώτη επαφή του μωρού με τη θάλασσα, θα αισθανθεί και αυτό ασφάλεια. Να του μιλάτε καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου και να το ενθαρρύνετε να κάνει κινήσεις μέσα στο νερό.

Ασφάλεια του παιδιού

Ενα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να μην αισθάνεται άνετα να μπει στη θάλασσα αμέσως. Μην το πιέσετε. Παίξτε μαζί του στην ακροθαλασσιά, έως ότου εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον. Μην ξεχνάτε ότι όταν μπει στη θάλασσα, δεν θα θέλει να βγει με τίποτα!

Το παιδί θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν βρίσκεται μέσα ή έξω από τη θάλασσα. Τα μπρατσάκια δεν είναι ικανά να το προστατέψουν, καθώς μπορεί ένας αέρας να το παρασύρει ή ένα κυματάκι να το ρίξει κάτω καθώς παίζει στην άκρη της θάλασσας. Ενα μικρό παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμη και σε 10 εκατοστά νερό, γι’ αυτό δεν πρέπει να το αφήνετε να παίζει μόνο του. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να το χάνετε ούτε δευτερόλεπτο από τα μάτια σας και θα πρέπει μέσα ή έξω από τη θάλασσα να βρίσκεστε σε απόσταση που να το φτάνετε αν απλώσετε το χέρι σας. Καλύτερα να φορά σωσιβιάκι και αν έχει στρωματάκι ή φουσκωτή βαρκούλα να τα χρησιμοποιεί υπό την επίβλεψή σας.

Υπό την επίβλεψή σας θα πρέπει επίσης να κολυμπά. Μη σας ξεγελάσει το γεγονός ότι μπορεί να ξέρει κολύμπι ή ότι έχει εκπαίδευση πισίνας. Ενα κύμα μπορεί να το πανικοβάλει, ενώ θα πρέπει να παρακολουθείτε εάν κουράστηκε ή αν άρχισε να κρυώνει.

Μην αφήνετε μεγαλύτερα παιδιά να έχουν υπό την επίβλεψή τους μικρότερα. Σε μια στιγμή κρίσης μπορεί να κινδυνεύσουν και τα δύο.

Η βασικότερη οδηγία των ειδικών είναι, όμως, να μην πηγαίνουν τα παιδιά για μπάνιο φαγωμένα. Αν και είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, πολλές φορές αυτός ο κανόνας ασφάλειας παραβιάζεται τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους. Είναι εγκληματικό.

Μην αφήνετε το παιδί να κάνει μπάνιο πριν περάσουν 3 – 4 ώρες από το κύριο γεύμα του, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εισρόφησης θαλάσσιου νερού στους πνεύμονες. Στην παραλία μπορεί να φάει ένα σνακ αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν ξαναμπεί στη θάλασσα.

Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους

Ενα αρκετά μεγαλύτερο παιδί θα μπει στη θάλασσα για να κάνει μπάνιο χωρίς την άμεση και στενή επίβλεψή σας. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ακόμη και τότε θα πρέπει να έχετε το νου σας, θα πρέπει να του δώσετε κάποιες οδηγίες:

l Πείτε στο παιδί ότι δεν πρέπει να κολυµπά κοντά στα βράχια, γιατί ένα κύµα είναι αρκετό για να το παρασύρει και να κινδυνεύσει µε σοβαρό τραυµατισµό.

l Αν φυσάει αρκετά, ζητήστε να έχει στραµµένη την πλάτη προς την ακτή ώστε να µην αιφνιδιαστεί από κάποιο κύµα.

l Αν δεν γνωρίζετε καλά τη συγκεκριµένη παραλία, επιστήσετε την προσοχή για τις βουτιές, ώστε να µη γίνονται µε το κεφάλι, αλλά µε τα πόδια.

l Να θέσετε ένα όριο στο παιδί µέχρι ποιο σηµείο µπορεί να κολυµπήσει µόνο του, π.χ. µια σηµαδούρα. Καλύτερα, ακόµη, να κολυµπά κατά µήκος της ακτής.

l Πείτε του ότι δεν πρέπει να σπεύσει να βοηθήσει το ίδιο αν δει κάποιον σε κίνδυνο, αλλά να φωνάξει «βοήθεια». Να του επισηµάνετε όµως ότι η λέξη «βοήθεια» δεν πρέπει να χρησιµοποιείται χωρίς λόγο.

Τι να κάνετε σε περίπτωση κινδύνου

Αν ένα μικρό παιδί (έως 3 χρονών) κινδυνεύσει, μπείτε στη θάλασσα και βγάλτε το έξω.

Για την περίπτωση που ένα παιδί έχει παρασυρθεί στα βαθιά, ο βασικός κανόνας διάσωσης ορίζει ότι ποτέ ο διασώστης και το θύµα δεν πρέπει να έρθουν σώµα µε σώµα. Κι αυτό γιατί το θύµα έχει την τάση να σπρώξει προς τα κάτω εκείνον που το βοηθά για να βγει το ίδιο στην επιφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να κινδυνεύσει και ο διασώστης.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε στο παιδί κάτι να πιάσει, π.χ. µια πετσέτα ή ένα αναποδογυρισµένο κουβαδάκι και µέσω αυτού του αντικειµένου να το τραβήξετε έξω.

Όλη η επικαιρότητα