Υγεία

Ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ: Σε κατάσταση πανικού λόγω έλλειψης φαρμάκων

14328_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com


Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να αγανακτούν για τις τεράστιες ελλείψεις.

Την «εκρηκτική» κατάσταση στον κλάδο της υγείας και ειδικότερα στις ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται στα φαρμακεία, επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως αυτές έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που οι αρμόδιοι φορείς επεμβαίνουν στο κύκλωμα του φαρμάκου.

«Όταν αυτές οι επεμβάσεις αγνοούν τους κανόνες της αγοράς και όταν το μόνο στο οποίο αποσκοπούν είναι η δια πυρός και σιδήρου εξοικονόμηση χρημάτων, είναι δεδομένο πως θα εμφανιστούν αυτά τα φαινόμενα στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο patrisnews.com ο κ. Θεοδωρόπουλος, που σχολίασε πως οι τιμές των φαρμάκων από χώρα σε χώρα παρατηρείται να έχουν μεγάλες διαφορές καθώς με αυτό τον τρόπο τα φάρμακα εξάγονται από τη χώρα με τη φθηνότερη τιμή σε εκείνη με την ακριβότερη.

«Με αυτή τη λογική κάποιοι που εξάγουν φάρμακα επωφελούνται από τη μείωση της τιμής και οι ασφαλισμένοι στην ουσία δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους», ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Από την άλλη, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, οι καθυστερήσεις πληρωμών από το μοναδικό ταμείο του ΕΟΠΥΥ και η μείωση ρευστότητας στην αγορά του φαρμάκου αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα», με τις εταιρείες να απαιτούν πληρωμές μετρητοίς από τους φαρμακοποιούς.

«Η αδυναμία των φαρμακείων να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους προμηθευτές λειτουργεί σαν ντόμινο και πλέον η προμήθεια των φαρμάκων είναι πολλές φορές αδύνατη όταν μερικές εταιρείες απαιτούν πληρωμές σχεδόν μετρητοίς. Βέβαια για όσους σπεύσουν να πουν πως είναι φιλολαϊκή πολιτική η μείωση των τιμών, αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια στιγμή που μειώνονται οι τιμές, αυξάνεται δυσανάλογα η συμμετοχή των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα στην ουσία να πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα πλήρωνε πριν», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και συνέχισε

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται και φάρμακα δεν θα υπάρχουν και οι ασφαλισμένοι θα τα πληρώνουν με πιο πολλά χρήματα και τα φαρμακεία θα φτάσουν στα όρια της επιβίωσης».

Όλη η επικαιρότητα