Ηλεία Υγεία

Άσκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο Πύργου – απάντηση σε σενάριο τρόμου

Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο του Πύργου, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, με συνέπεια τον εγκλωβισμό ασθενών και συνοδών τους σε κλινικές, διαδρόμους και ανελκυστήρες. Οι ρωγμές που παρουσιάστηκαν στο κτίριο, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης τμήματος του Νοσοκομείου, επέβαλαν την μερική εκκένωση του. Για την κατάσταση ενημερώθηκε το Ε.Κ.ΕΠ.Υ από τον Διοικητή του Γ.Ν Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλο και αμέσως, τέθηκε σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Σώστρατος».

Λίγη ώρα αργότερα, ασθενείς, οι συνοδοί αυτών, οι εγκλωβισμένοι και τραυματίες και όλοι οι εργαζόμενοι, ήταν σώοι και αβλαβείς σε ασφαλές χώρο στο προαύλιο, χάρη στην άψογη συνεργασία του προσωπικού του Νοσοκομείου, με το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και το Περ. Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πύργου. Και κάπως έτσι, η 43η άσκηση ετοιμότητας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας – παρουσία του Διοικητή Νίκου Παπαευσταθίου – ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς στην πραγματικότητα να κινδυνεύσει κανείς.

Το σενάριο και τα συμβάντα

Σύμφωνα με το σενάριο του Ε.Κ.ΕΠ.Υ, που διαμορφώθηκε με τη συνεργασία της Διοίκησης και των εργαζομένων του Γ.Ν Ηλείας και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (σ.σ κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος που είχε ενεργό συμμετοχή σε αρκετά από τα συμβάντα), στήθηκαν πέντε σκηνές στο προαύλιο του Νοσοκομείου (σ.σ για οικονομία χρόνου έγινε την Τετάρτη, από στρατιώτες της ΣΕΤΤΗΛ) οι οποίες λειτούργησαν ως κατάλυμα ασθενών (2), ως υπαίθριο ιατρείο – ΤΕΠ (1), ως σηπτικό χειρουργείο (1) και ως θάλαμος Μ/Γ (1). Εκεί έγινε και η μεταφορά των 10 νοσηλευόμενων ασθενών με αδυναμία βαδίσματος και των 8 ελαφρά τραυματιών από την Χειρουργική, την Παθολογική και τη Μαιευτική Κλινική, από τα ΤΕΠ και τη Βραχεία Νοσηλεία. Εκεί, μεταφέρθηκε επίσης με εγκαύματα  – σύμφωνα πάντα με το σενάριο – ο μάγειρας που εγκλωβίστηκε στην κουζίνα, λόγω πυρκαγιάς στα μαγειρεία του 1ου Υπογείου, και ο συνοδός ασθενούς που υπέστη καρδιακό επεισόδιο όσο ήταν εγκλωβισμένος στον ανελκυστήρα του Νοσοκομείου, και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Κάποιοι από αυτούς, κρίθηκε σκόπιμο να διακομισθούν σε άλλα Νοσοκομεία, κάτι που έγινε από το ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, αξιωματικοί και μάχιμοι πυροσβέστες της Π.Υ Πύργου, απεγκλώβισαν με το ειδικό διασωστικό όχημα (σ.σ με βραχίονα) από τα παράθυρα του κτιρίου, δυο συνοδούς ασθενών από τον 3ο και 2ο όροφο, καθώς και έναν ασθενή από τον 2ο όροφο, (σ.σ πρόκειται να συμβάν στο σενάριο που προστέθηκε από την Πυροσβεστική) τον οποίο οι πυροσβέστες κατέβασαν με ειδικό καλάθι και σκοινιά, με τους ίδιους να ολοκληρώνουν με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο την άσκηση, καταχειροκροτούμενοι από το προσωπικό που συμμετείχε και παρακολούθησε την άσκηση και αρκετούς πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Θετικός ο απολογισμός

Την άσκηση παρακολούθησαν από κοντά ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Γιατρός Δημόσιας Υγείας μέλος του ΕΚΕΠΥ, Διευθυντής ΕΣΥ Νίκος Μίχος (σ.σ ο οποίος είχε στενή συνεργασία με τα στελέχη του Νοσοκομείου Πύργου κατά την προετοιμασία της άσκησης, ενώ την παρακολούθησε βήμα-βήμα κρατώντας σημειώσεις και παρατηρήσεις), ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Δημητρακόπουλος (σ.σ με συντονιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της άσκησης), ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Κώστας Κυριακόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ Πύργου Γιάννης Πετρούτσος, ο Διοικητής της Π.Υ ΒΙΠΕ Γιάννης Καραμαλίκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ Πύργου Κώστας Δημητρακόπουλος, ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηλείας Χρήστος Αναγνωστόπουλος και στελέχη όλων των παραπάνω εμπλεκόμενων υπηρεσιών και δομών.

«Το προσωπικό του Νοσοκομείου λειτούργησε όπως έπρεπε. Καταγράψαμε κάποια κενά και αδυναμίες που ήταν αναμενόμενα – κι αυτό επιδιώκουμε σε κάθε άσκηση για να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε και να μη μας δημιουργήσουν πρόβλημα σε περιπτώσεις πραγματικού συμβάντος – ενώ για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με τις λοιπές υπηρεσίες, κυρίως το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία, τον Ε.Ε.Σ και τους εθελοντές που βοήθησαν», σχολίασε ο κ.Παπαευσταθίου, μεταφέροντας την ικανοποίηση του ίδιου και των συνεργατών για την έκβαση της άσκησης, σημειώνοντας πως «…Το διακύβευμα αυτών των ασκήσεων, είναι να μπορέσει το προσωπικό, εκτός των κύριων καθηκόντων του που είναι η παροχή υγειονομικής φροντίδας, να μπει στην ¨κουλτούρα¨ των καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, ώστε να μπορέσει κα καταλάβει τους ρόλους που προβλέπονται στα σχέδια και τους οποίους κάποια στιγμή ενδεχομένως να κληθεί να τους εφαρμόσει».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας κ.Διαμαντόπουλος, σημείωσε «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές. Αυτό μας υποχρεώνει να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και το βαθμό ανταπόκρισης σε τέτοιου τύπου καταστροφές ώστε να διασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας και για το προσωπικό και για τους ασθενείς. Ήταν μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για εμάς. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνουμε εδώ. Είναι υποχρέωσή μας να ¨τρέξουμε¨ τέτοιες δοκιμασίες».

Τέλος ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας κ.Κυριακόπουλος μίλησε για μια καλοσχεδιασμένη έκθεση και σχολίασε χαρακτηριστικά «…για εμάς ήταν μια εκπαίδευση, για όλους μαζί ένας συντονισμός που – εκ του αποτελέσματος – ήταν άριστος. Όσον αφορά τα προβλήματα, θεωρώ ότι ήταν πολύ μικρά, ενώ για το Π.Σ δεν εντόπισα προβλήματα».

Η αποτίμηση

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Πύργου, με τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, λαμβάνοντας το λόγο να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έκβαση της άσκησης, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντας για την προθυμία συμμετοχής και άψογο εκτέλεση των ρόλων τους, αλλά και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες για την άψογη συνεργασία.

Όλη η επικαιρότητα