Υγεία

“Ασπίδα” το εμβόλιο απέναντι στην γρίπη – Λίστες με παραγγελίες στα φαρμακεία της Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

«Ο εμβολιασμός ενάντια στην γρίπη είναι υπόθεση όλων μας…», με αυτό το σύνθημα έχει ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός έτους 2018 και σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Αμαλιάδας η διαδικασία ζήτησης αντιγριπικών εμβολίων εξελίσσεται ομαλά.

Αν και επίσημα η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου, η ζήτηση ξεκίνησε λίγο αργότερα, ίσως και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και οι περισσότεροι αναμένεται να εμβολιαστούν τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

 

Επάρκεια

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι φαρμακοποιοί της Αμαλιάδας επισημαίνουν ότι υπάρχουν λίστες με παραγγελίες και έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι που επιθυμούν να κάνουν φέτος το εμβόλιο και όλα δείχνουν ότι υπάρχει επάρκεια και δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα.

Άλλωστε, κάθε χρόνο κάνουν τις παραγγελίες του για το αντιγριπικό εμβόλιο σύμφωνα με το πελατολόγιό τους συγκριτικά και με την ζήτηση που υπήρχε την προηγούμενη χρονιά και πάντοτε συμπεριλαμβάνουν και επιπλέον ποσότητες για να καλυφθεί τυχόν επιπλέον ζήτηση.

Φέτος στην χώρα μας έχουν διατεθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβόλια και πρόκειται για το ενέσιμο τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο, IIV4, με έγκριση για χρήση σε ηλικίες από 6 μηνών και άνω. Δηλαδή, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2018-2019) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Κυκλοφορούν τρία αντιγριπικά εμβόλια και το κόστος ανέρχεται από 10,70 έως 14 ευρώ και χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή.

 

Το πιο συχνό νόσημα

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση νόσησης σε εμβολιασθέντα άτομα, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το εμβόλιο για την εποχική γρίπη πρέπει να γίνεται πριν από την περίοδο έξαρσης της νόσου, δηλαδή τον Οκτώβριο, καθώς επαρκές επίπεδο αντισωμάτων επιτυγχάνεται συνήθως μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Συνήθως τα πρώτα κρούσματα εποχικής γρίπης εμφανίζονται τον μήνα Νοέμβριο, ενώ η δραστηριότητα της νόσου παρουσιάζει αύξηση κατά τον Ιανουάριο, και κορύφωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κάποιος είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, γι’ αυτό και τον προτείνουν οι ειδικοί ειδικά σε άτομα τα οποία ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Πιο συγκεκριμένα, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συστήνεται να εμβολιαστούν οι κάτωθι κατηγορίες:

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

-Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους

παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

-Μεταμόσχευση οργάνων

-Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

-Χρόνια νεφροπάθεια

-Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

-Λεχωίδες

Επίσης:

– Θηλάζουσες

-Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2

– Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

-Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης

-Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Όλη η επικαιρότητα