Κινηματογράφος

Ασπρόμαυρο διαμάντι του Λιούμπιτς στις αίθουσες

untitled-1_copy.jpg
Ακούστε το άρθρο


Η ταινία «Τι ξέρεις για τον έρωτα» (1941) του σκηνοθέτη που δούλεψε με την Γκάρμπο και επηρέασε τον Γούντι Αλεν προβάλλεται σε επανέκδοση από τις 5 Ιουνίου.

«Ο Λιούμπιτς είναι ο σκηνοθέτης που έχει επηρεάσει το έργο μας όσο κανείς άλλος», έχει πει το δαιμόνιο σκηνοθετικό δίδυμο των αδερφών Κοέν.

Η περίπτωση του «μάστορα της κωμωδίας», Ερνστ Λιούμπιτς έρχεται στο προσκήνιο με την προβολή ενός ξεχασμένου μικρού διαμαντιού από τη φιλμογραφία του: την ταινία «Τι ξέρεις για τον έρωτα» (1941)

Η περίπτωση του «μάστορα της κωμωδίας», Ερνστ Λιούμπιτς (1892 – 1947) έρχεται στο προσκήνιο με την προβολή ενός ξεχασμένου μικρού διαμαντιού από τη φιλμογραφία του: η ταινία «Τι ξέρεις για τον έρωτα» That Uncertain Feeling (ΗΠΑ- 1941 – ασπρόμαυρη) προβάλλεται σε επανέκδοση στους κινηματογράφους αρχής γενομένης την Πέμπτη 5 Ιουνίου από τη New Star.


Ενα μικρό ξεχασμένο «διαμάντι»

Βασισμένη σε ένα πολύ πετυχημένο γαλλικό θεατρικό έργο του 19ου αιώνα, η ταινία (που ήταν υποψήφια για Οσκαρ μουσικής για τον Βέρνερ Χάιμαν), δεν υπήρξε, ομολογουμένως, από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του Ερνστ Λιούμπιτς. Οταν, όμως, γίνεται λόγος για τον Λιούμπιτς, οι κινηματογραφόφιλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για έναν τεράστιο σκηνοθέτη, ένα «ιερό τέρας» της «χρυσής εποχής» του Χόλιγουντ, τον σκηνοθέτη που επηρέασε όσο ελάχιστοι την εξέλιξη της κινηματογραφικής κωμωδίας παγκοσμίως. Στην ταινία παίζουν τα αστέρια της εποχής Μερλ Ομπερον και Μέλβιν Ντάγκλας, ενώ το σενάριο είναι του Ντόναλντ Οντγκεν Στιούαρτ, η φωτογραφία του Τζορτζ Μπαρνς, η μουσική του Βέρνερ Χάιμαν και το μοντάζ του Γουίλιαμ Σι.

Σύνοψη της ταινίας

Υστερα από πρόταση ενός φίλου της, η Jill Baker επισκέπτεται τον ψυχαναλυτή Dr. Vengard για έναν επίμονο λόξιγκα που την ταλαιπωρεί και ο οποίος εμφανίζεται όταν είναι νευρική και στρεσαρισμένη. Ο ψυχαναλυτής θα την κάνει πολύ σύντομα να αμφισβητήσει το κατά πόσον ο γάμος της με τον σύζυγό της Λάρι είναι όντως ευτυχισμένος. Στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου, η Jill συναντά μια μέρα έναν πολύ περίεργο και «ψηλομύτη» πιανίστα, τον Alexander Sebastian, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του το καλύτερο στον κόσμο όταν παίζει για ένα μόνο ακροατή, αλλά παράλληλα παραδέχεται ότι έχει μεγάλο πρόβλημα παίζοντας μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο.

Η Jill τον καλεί τελικά σε δείπνο, που έχει και επαγγελματικό χαρακτήρα, μια και ο σύζυγός της είναι ασφαλιστής. Κάποια στιγμή όμως ο Larry συνειδητοποιεί ότι Jill είναι ξετρελαμένη με τον Sebastian, κι από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα και κάμποσες ξεκαρδιστικές καταστάσεις…

Ο Λιούμπιτς «παίζει» με τα διλήμματα

«Οταν ο σύζυγος δεν προσέχει αρκετά τη γυναίκα του, κάποιος άλλος θα βρεθεί να το κάνει». Αυτό είναι το βασικό δίδαγμα της ταινίας του Λιούμπιτς. Ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με το θέμα με τη σατιρική και ανάλαφρη ματιά που τον διακρίνει. Η Μερλ Ομπερον και ο -δύο φορές βραβευμένος με Οσκαρ- Μέλβιν Ντάγκλας είναι το φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι, οι Μπέικερ. Ο σύζυγος, ένας πετυχημένος ασφαλιστής, λατρεύει τη δουλειά του και παρ’ όλο που αγαπάει τη γυναίκα του και είναι κατασταλαγμένος στην οικογενειακή ζωή, αμελεί τα πιο ρομαντικά καθήκοντα ενός συζύγου.

Με ανάλαφρη διάθεση και σατιρικό χιούμορ από το μετρ του είδους, αυτή η ρομαντική κωμωδία «παίζει» με τα διλήμματα και τα μπερδέματα των παντρεμένων ζευγαριών και τις λύσεις τους

Ο Λιούμπιτς υπονοεί ότι αυτή είναι η αιτία που τη σύζυγό του, Τζιλ, βασανίζουν επίμονοι λόξιγκες, οι οποίοι την οδηγούν στον ψυχαναλυτή. Σταδιακά καταλαβαίνει πως δεν είναι στ’ αλήθεια ευτυχισμένοι όπως θέλουν να δείχνουν, ενώ στη ζωή της εμπλέκεται κάτω από πολύ παράξενες συνθήκες ένας εκκεντρικός πιανίστας.

Ο Μπέρτζες Μέρεντιθ , ένας ηθοποιός με μακριά καριέρα στο Χόλιγουντ –είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε αρκετές δεκαετίες αργότερα στο «Ρόκυ», δίπλα στον Σταλόνε– θα πολιορκήσει και θα γοητεύσει την Τζιλ. Εκείνη θα ζητήσει διαζύγιο, το οποίο με ευκολία θα δεχτεί ο Λάρι να της δώσει, καταστρώνοντας ένα σχέδιο για να την ξανακερδίσει. Φροντίζει να υπονοήσει ότι η όμορφη δικηγόρος του είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό, ποντάροντας στη ζήλια.

Με ανάλαφρη διάθεση και σατιρικό χιούμορ από το μετρ του είδους, αυτή η ρομαντική κωμωδία «παίζει» με τα διλήμματα και τα μπερδέματα των παντρεμένων ζευγαριών και τις λύσεις τους. «Μια… ανήθικη κωμωδία ηθών, με ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό καστ» είναι κάποιο χαρακτηριστικό σχόλιο από σινεφίλ χρήστες του Internet.

Ερνστ Λιούμπιτς: σκηνοθέτησε τη Γκρέτα Γκάρμπο, επηρέασε τον Γούντι Αλεν

Ο Ερνστ Λιούμπιτς συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη της κινηματογραφικής κωμωδίας. Οι μεγαλύτεροι σταρ του Χόλιγουντ στις δεκαετίες του ’30 και του ’40 αποζητούσαν τη συνεργασία μαζί του. Εκτός από την Γκάρμπο και τον Μορίς Σεβαλιέ, στο πλευρό του βρέθηκαν ακόμη ο Τζέιμς Στιούαρτ, η Μαρλέν Ντίτριχ, ο Γκάρι Κούπερ, η Μίριαμ Χόπκινς, η Τζένιφερ Τζόουνς, ο Φρέντρικ Μαρτς, η Μπέτι Γκρέιμπλ και ο Ντάγκλας Φέρμπανκς. Σκηνοθέτες όπως ο Γούντι Αλεν, ο Μελ Μπρουκς και οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν έχουν αναφερθεί κατ` επανάληψη στην επιρροή που άσκησαν στο έργο τους οι ταινίες του Λιούμπιτς.



Πηγή: thetoc.gr



Όλη η επικαιρότητα