Ηλεία

Αθώοι για την εγκληματική οργάνωση οι τρεις Ηλείοι

Ακούστε το άρθρο

Μια υπόθεση που απασχόλησε τις διωκτικές και δικαστικές αρχές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, εκδικάσθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, με κατηγορούμενους δυο ημεδαπούς και έναν αλλοδαπό από την ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αγορά, προμήθεια, αποθήκευση και πώληση κατ’ εξακολούθηση ναρκωτικών ουσιών σε μεγάλο αριθμό χρηστών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κατηγορία τους αποδόθηκε κατόπιν απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών του κατέγραψε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου και με βάση τις οποίες φέρεται ότι σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου είχαν πραγματοποιηθεί 400 τουλάχιστον πωλήσεις ναρκωτικών ουσιών. Είχαν δε προμηθευτεί για το σκοπό αυτό μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Κατόπιν πολύωρης αποδεικτικής διαδικασίας, με τους μάρτυρες κατηγορίας-αστυνομικούς να καταθέτουν ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο πώληση ναρκωτικών, το Δικαστήριο δέχθηκε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορούμενων, τους υποβλήθηκαν εγγράφως δια των συνηγόρων τους Ιωάννη Γεωργουλόπουλο και της Δικηγόρου Πατρών Γεωργίας Σακαρέλλου (υπεράσπιση δυο ημεδαπών), καθώς και του Ιωάννη Αποστολόπουλου (υπεράσπιση αλλοδαπού) και εξέδωσε την απόφαση, η οποία κρίνεται απόλυτα βέβαιο ότι θα αποτελέσει σταθμό για τέτοιου είδους υποθέσεις, δηλαδή που στηρίζονται αποκλειστικά σε τηλεφωνικές συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του κ. Εισαγγελέα, ότι δεν στοιχειοθετείται το κακούργημα της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους για την τροπή αυτή. Επιπλέον έκρινε ότι μόνο από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατά την Αστυνομική αρχή αφορούσαν πολλαπλές πωλήσεις (άνω των 400) ναρκωτικών σε χρήστες της ευρύτερης περιοχής, χρησιμοποιώντας «συνθηματική ορολογία», δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της αγοράς και πώλησης ναρκωτικών ουσιών κηρύσσοντας αυτούς αθώους και για αυτές τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται με την επιβαρυντική περίσταση της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο τέλος, επέβαλε σε δυο εκ των κατηγορούμενων ποινές φυλάκισης πέντε και τεσσάρων ετών για το αδίκημα της κατοχής και προμήθειας ναρκωτικών ουσιών από τοξικομανείς, ποσότητες που είχαν ανερευθεί στην κατοχή του ενός εξ αυτών. Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δυο ημεδαπών Σακαρέλλου Γεωργία και Ιωάννης Γεωργουλόπουλος τόνισαν πως είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση του Δικαστηρίου, αφού σηματοδοτεί μια νέα αντιμετώπιση βασισμένη μόνο σε νομικούς κανόνες και όχι σε συμπερασματικές διατυπώσεις των υποθέσεων που κατά καιρούς απασχολούν τις δικαστικές αρχές με βαρύτατες κατηγορίες που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, εφαρμόζοντας τις δημοκρατικές αρχές της δίκαιης δίκης και την αρχή της νομιμότητας, εξέδωσε μια απόφαση με την οποία αποδόμησε την εγκληματική οργάνωση και τις βαρύτατες κατηγορίες που είχαν αποδοθεί με βάση τις εκτιμήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα