Αχαϊα Ελλάδα

Αθώος για το κακούργημα της προώθησης λαθρομεταναστών με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου κακουργημάτων Ιωαννίνων

Ακούστε το άρθρο

Αθώο κήρυξε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με σύμφωνη γνώμη του κ.Εισαγγελέα Εφετών, υπήκοο ξένης χώρας που κατηγορείτο ότι τον Σεπτέμβριο 2015 μετέφερε τρεις λαθρομετανάστες από τα αλβανικά σύνορα με προορισμό την Πάτρα.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συλληφθεί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου Ιωαννίνων να μεταφέρει τρεις υπηκόους Αλβανίας που στερούντο νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος θεωρούσε ότι είναι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας μας, αφού διέμεναν για πολλά χρόνια στην Πάτρα όπου εργάζονταν, τα δε παιδιά τους φοιτούσαν σε σχολεία της ίδιας πόλης.

Να σημειωθεί ότι οι μεταφερόμενοι αποτελούσαν μέλη της ίδιας οικογένειας, της οποίας το ένα ενήλικο παιδί (κόρη) βρισκόταν νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ για τα υπόλοιπα μέλη (πατέρα, μητέρα και ανήλικο γιο) συνέβαινε το …..αντίθετο!

Παρά τις εξηγήσεις που είχε δώσει στις Αρχές ο συλληφθείς, του απαγγέλθηκε κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατασχέθηκε το Ι.Χ. αυτοκίνητό του και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, μόνο αφού κατέβαλε σεβαστό ποσόν σαν εγγύηση, ενώ ταυτόχρονα του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο Α.Τ. της κατοικίας του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το Δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Θοδωρή Αντωνόπουλου, ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε τον παραμικρό δόλο και την παραμικρή γνώση ότι διέπραττε παράνομη πράξη όταν δέχθηκε να μεταφέρει τους παραπάνω αλλοδαπούς, αφού όλες οι περιστάσεις (μόνιμη κατοικία τους στην Πάτρα, φοίτηση των παιδιών τους σε σχολεία της πόλης) υποδήλωναν το αντίθετο.

Σχετικά με την υπόθεση αυτή ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Με μεγάλη χαρά και ανακούφιση ακούσαμε την παραπάνω απόφαση. Εάν είχαμε καταδικαστική «ετυμηγορία», ο εντολέας μου κινδύνευε με κάθειρξη από 5 μέχρι 10 έτη, καθώς και χρηματική ποινή από 10.000€ έως 30.000€ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, όπως προβλέπει ο Νόμος 4251/2014, που κατά τη γνώμη μου είναι αυστηρότερος από το Νόμο «περί ναρκωτικών». Και αυτός ο ειδικός ποινικός νόμος, όπως και πολλοί άλλοι, εντάσσεται στο γενικότερο περίγραμμα της υποκρισίας της νομοθετικής και εκτελεστικής μας εξουσίας, που με την θέσπιση τέτοιων δρακόντιων νόμων, ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών, διατεινόμενη ότι με αυτό τον τρόπο καταστέλλει δήθεν την λαθρομετανάστευση. Παρά όμως την μεγάλη ποσότητα στάχτης, οι συμπολίτες μας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, έχουν και νου και γνώση για να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει με την «νόμιμη» εμπορία των δύστυχων λαθρομεταναστών από «φορείς», «ΜΗΚΥΟ» και άλλους εμπλεκόμενους. Αυτό που ίσως δεν μπορούν να εξηγήσουν είναι, το πως είναι δυνατόν τρία μέλη της ίδιας και της αυτής οικογένειας να ζουν και να εργάζονται για πολλά χρόνια «παράνομα» στη χώρα, ενώ το ένα μέλος της να παραμένει νόμιμα.  Πρόκειται άραγε για σύμπτωμα διπολικής διαταραχής της δημόσιας διοίκησης ή για κάτι άλλο μη περιγράψιμο;»

Όλη η επικαιρότητα