Τεχνολογία

Άτλας: Το ανθρωποειδές ρομπότ της Google που τρέχει σαν άνθρωπος (VIDEO)

atlas_to_anthropoeides_rompot_tis_google_poy_trehei_san_anthropos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα έτρεξε πάνω σε βράχια μέσα στο εργαστήριο, αργότερα δοκιμάστηκε στο τρέξιμο μέσα σε δάσος. Ο Άτλας εντυπωσίασε τους κατασκευαστές του γιατί κατόρθωσε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να σταθεί στο ύψος του…

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον δρομέα, αλλά για το νέο επίτευγμα της Google, ένα ανθρωποειδές ρομπότ, που κατασκεύασε για λογαριασμό της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης η εταιρεία Boston Dynamics. Ο Άτλας, όπως είναι το όνομα του ρομπότ, έχει ύψος 1.88 μ. και βάρος 150 κιλά.



Ο ιδρυτής της Boston Dynamics, Marc Raibert, παρουσίασε το βίντεο με τις ικανότητες του ανθρωποειδούς, σε συμπόσιο στο Κέιμπριτζ, στις 3 Αυγούστου. Ο Raibert τόνισε ότι παρόλο που πολλές ανταγωνίστριες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιο λογισμικό για την κατασκευή ανθρωποειδών ρομπότ, το λογισμικό που διαθέτει ο Άτλας, είναι πολύ πιο εξελιγμένο. Ο ίδιος τόνισε ότι η εταιρεία μελέτησε ενδελεχώς την κίνηση ανθρώπων και ζώων, προκειμένου να κατασκευάσει το ανθρωποειδές, με στόχο το σταθερό περπάτημα και την αποφυγή πτώσης.

Το βίντεο που παρουσιάστηκε και έδειχνε το ανθρωποειδές να τρέχει μέσα στο δάσος, απέδειξε ότι ο σκοπός επετεύχθη. 

Η Google αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε βαράκια, ακόμα και γάντια του μποξ, προκειμένου να δoκιμάσει τις ικανότητες του ρομπότ και την δυνατότητά του να ισορροπήσει και σε ανώμαλο έδαφος, όπως είναι το τρέξιμο μέσα στο δάσος.

Σύμφωνα με την Google, ο Άτλας είναι ένα ανθρωποειδές «υψηλής κινητικότητας» σχεδιασμένο να έχει την  δυνατότητα να περπατά και να τρέχει σε ανώμαλο έδαφος. Ο Raibert δήλωσε σχετικά: «Μας ενδιαφέρει να ισορροπήσει, να κινείται γρήγορα και να αποοφεύγει τις πτώσεις. Μας ενδιαφέρει να βγάλουμε αυτό το ρομπότ στον έξω κόσμο».

Η Google ανακοίνωσε ότι ο Άτλας είναι δυνατός, μπορεί να περπατά με τα πόδια του, να σκαρφαλώνει με πόδια και χέρια και να κατορθώνει να κινείται μέσα σε χώρους με συνωστισμό. Τελικός στόχος; Ο Άτλας να γίνει πιο ευέλικτος από τον άνθρωπο!


 

 









Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα