Ηλεία

Αυγερινοπούλου: Αμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών από το χαλάζι και υλοποίηση Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας για τους αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Άμεσα έσπευσε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ηλείας, μετά από την ενημέρωσή της για τις καταστροφές από χαλαζόπτωση σε παραπάνω από 130 χωριά του Ν. Ηλείας, να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, την διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές στις ζημίες. Ζήτησε δε άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.

Η ίδια σημείωσε ότι «ενώ επί Κυβερνήσεως της ΝΔ , στα πλαίσια της προληπτικής ενεργητικής προστασίας της χώρας από φυσικές καταστροφές όπως το χαλάζι και τον παγετό είχε γίνει πρόταση αξιοποίησης των Αεροπλάνων Σποράς των Χαλαζοφόρων Νεφών στην Δυτική Ελλάδα, τέτοιο πρόγραμμα ουδέποτε υλοποιήθηκε για την περιοχή μας, καθώς ανακόπηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφήνοντας τους Ηλείους αγρότες στο έλεος των φυσικών καταστροφών. Αντιθέτως, επιτυχημένα εφαρμόζεται το ίδιο πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και σε τμήμα των Νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μία έκταση 2.350.000 στρεμμάτων, στη χρονική περίοδο από 15 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.»

Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναμένεται να πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για την άμεση χρήση των εναέριων μέσων στην Δυτική Ελλάδα για την Ενεργητική Προστασία για να λάβει τέλος το μοντέλο παθητικής αντιμετώπισης για τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων η οποία περιορίζεται σε μορφές οικονομικής στήριξης των πληγέντων. Οι φυσικές καταστροφές αρκoύν μόνο λίγα λεπτά για να εξαφανίσουν ολόκληρες περιουσίες, καθώς τους κόπους και τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς, ενώ μειώνουν την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας.

Όλη η επικαιρότητα