Ηλεία Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Ενημέρωση για τις διαρκείς παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση ζητημάτων, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού:

Ακούστε το άρθρο

150 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται από τον κορονοϊό – Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Ενίσχυση των Δήμων για την δημόσια υγεία των Ρομά

Το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνησή μας, συνιστά ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που εστιάζει στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).

H ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοιχτή μέχρι αύριο, 31 Μαρτίου 2020, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ. Από την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους.

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης.

 

Ενίσχυση των Δήμων Πύργου, Ήλιδας και Πηνειού με 100.000 ευρώ για την προστασία των Ρομά

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για στήριξη των Ρομά εν μέσω της επέλασης του κορονοϊού που του είχαμε διατυπώσει και εκ μέρους του Ν. Ηλείας. Οικονομική ενίσχυση ύψους 40.000 ευρώ ο Δήμος Ήλιδας και ο Δήμος Πηνειού, ενώ 20.000 ευρώ ο Δήμος Πύργου για προμήθειες υλικού και λοιπές υπηρεσίες σχετικά με την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, καθώς είναι οι τρεις αυτοί Δήμοι έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση πληθυσμών Ρομά.

Βρισκόμαστε, δε, σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους Ρομά σε όλη την χώρα, ώστε να στηριχθούν περαιτέρω οι οικογένειες Ρομά και κυρίως τα παιδιά, και στους λοιπούς δήμους.

 

 

Παρέμβαση και υπαγωγή του κλάδου καθαρισμών κτιρίων στους κλάδους που πλήττονται, λόγω Covid- 19

Η κα Βουλευτής, μετά από αίτημα που έλαβε από συμπολίτες της, επικοινώνησε με το Γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να προστεθεί ο κλάδος των συνεργείων καθαρισμού σε εκείνους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ διαβίβασε και τη σχετική επιστολή. Η  ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν άμεση και από τον Απρίλιο, προστίθεται στις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, ο κλάδος του καθαρισμού κτιρίων.

Μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων – 150 εκατομμύρια ευρώ για ανακούφισή τους

Σε συνέχεια της επικοινωνίας της Δρος Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη, στον οποίο είχε μεταφέρει αφενός τη μεγάλη πτώση στον τζίρο που έχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από την μείωση των πωλήσεων και τα προσκόμματα στην μεταφορά των προϊόντων τους, και αφετέρου τα σημαντικά προβλήματα στην αποκομιδή των προϊόντων από την τήρηση των μέτρων προστασίας και ανάσχεσης της διάδοσης του κορονοϊού από τους εργάτες γης, και είχε ενημερώσει σχετικά με δελτίο τύπου στις 25 Μαρτίου, ενημερώνει ότι διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

To συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο που θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, ενώ τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

Όλη η επικαιρότητα