Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Νέο Γεωργοασφαλιστικό πλαίσιο της χώρας

Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη πρόσκληση ένταξης των παραγωγών για τη προστασία των καλλιεργειών από το παγετό, το χαλάζι και τη βροχή..

Νέο γεωργοασφαλιστικό πλαίσιο θα καταρτίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν ερώτησης της Βουλευτού Ηλείας, Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αφορμή τις ζημίες από ηλιοκάματα στις καλλιέργειες καρπουζιών τον Ιούλιο του 2019.

Η Βουλευτής Ν. Ηλείας ασχολείται επισταμένα εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα της προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στις κλιματικές αλλαγές και της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πιο δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις. Στην Ερώτηση που υπέβαλε η κα Αυγερινοπούλου, το Υπουργείο Αγροτικής απαντά ότι «πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα οι απαραίτητες διεργασίες, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές του Κανονισμού του ΕΛΓΑ με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και με διαβούλευση». Η αλλαγή των Κανονισμών του ΕΛΓΑ με γνώμονα τη κλιματική αλλαγή είναι ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, όπως επισημαίνει η κα Αυγερινοπούλου.

Είναι, δε, σημαντικός ο προσανατολισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ενίσχυση της ενεργητικής προστασίας, μιας και είναι το πρωταρχικό μέλημα για τη πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως υποστηρίζει διαχρονικά η κα Αυγερινοπούλου, έχοντας κατ’ επανάληψη υποστηρίξει τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή.

Το Υπουργείο θα εκδώσει, το προσεχές διάστημα, και δεύτερη πρόσκληση για ένταξη των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων του Ν. Ηλείας, στο υπόμετρο 5.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα προστασίας των καλλιεργειών από το παγετό, το χαλάζι και τη βροχή μέσω οικονομικής ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας (πχ. αντιχαλαζικό δίκτυ και αντιβροχική μεμβράνη).

Όλη η επικαιρότητα