WEB tv Ηλεία Πολιτική

Αυγερινοπούλου: «Ομιλία στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 με αναφορές στην Ηλεία» (vid)

Ακούστε το άρθρο

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 και επισήμανε ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ είναι πλέον χώρα με σταθερότητα και συνέπεια στην οποία οι θεσμικοί και ιδιώτες ξένοι επενδυτές επιθυμούν να επενδύσουν εκ νέου. Τόνισε, δε, ότι ο προγραμματισμός εμπεριέχει δύο καινοτομίες, εισάγει για πρώτη φορά πρόγραμμα στοχοθέτησης και παρακολούθησης της πορείας των στόχων των Υπουργείων, ενώ υπάρχει προγραμματισμός, ώστε οι εθνικοί πόροι να γίνουν η βάση για την διεκδίκηση πρόσθετων κονδυλίων από άλλους φορείς, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο προϋπολογισμός, όπως επισήμανε, είναι προϋπολογισμός ειρήνης και τιμής, καθώς προβλέπει αξιόλογα κονδύλια για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κυρίως, όμως, ως Βουλευτής Ηλείας άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στο ισχυρό κοινωνικό πρόσημο του προϋπολογισμού και τους σημαντικούς ανθρωπιστικούς τομείς που δέχονται ενίσχυση, όπως ο τομέας της παιδείας και της υγείας. Ο προϋπολογισμός αυτός θα επιτρέψει να διοριστούν περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές στα ορεινά χωριά της Ολυμπίας, καθώς και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ηλείας, να κατασκευαστεί παιδική χαρά για τα παιδιά της Τρυπητής, να χρηματοδοτηθεί βιολογικός καθαρισμός στη Βάρδα και τον Δήμο Πηνειού. Να αξιοποιηθούν, δε, οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα και του Κουνουπελίου,  να συνεχιστούν οι ανασκαφές στη Φιγαλεία, να αναδειχθεί η Ολυμπία σε διεθνές αθλητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, να ενισχυθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αμαλιάδα, να ενισχυθούν τα λιμάνια της Κυλλήνης και του Κατακόλου και να κατασκευαστούν οι βασικές αρτηρίες μεταφορών από και προς την Ηλεία.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι ο κ. Φάμελλος ξεχνά ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και για αυτό τον λόγο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον σήμερα κυρίως οφείλεται στην αμέλεια του ιδίου. Μόνο και μόνο να σας πω παραδειγματικά ότι πριν από λίγες μέρες είχαμε εδώ στη χώρα αντιπροσωπεία του ΟΑΣΑ, ο οποίος ήλεγχε τη χώρα για την έλλειψη πολιτικής στην προστασία της βιοποικιλότητας και η προστασία της βιοποικιλότητας ανήκει στο σκληρό πυρήνα της περιβαλλοντικής προστασίας. Επίσης, οι φορείς της διαχείρισης δεν είχαν καθόλου χρήματα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πολύ σημαντικοί άνθρωποι, πτυχιούχοι και καθηγητές πανεπιστημίου που δουλεύουν σε αυτούς, δεν είχα σχεδόν καμία χρηματοδότηση. Εθελοντικά όλοι εμείς από την περιβαλλοντική κοινότητα προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να ανασυγκροτήσουμε την περιβαλλοντική προστασία σε αυτό το κράτος. Επίσης, κάποιοι πτυχιούχοι, νέοι, οι οποίοι προσελήφθησαν στα Υπουργεία, δεν είχαν ούτε θέση να καθίσουν. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος οι πτυχιούχοι, οι οποίοι προσελήφθησαν μέσα από προγράμματα εργασίας, πήγαν για να βγάλουν φωτοτυπίες εν ελλείψει όμως ακόμα και μηχανημάτων για φωτοτυπίες. Αυτή ήταν η αποτελεσματική διαχείριση.

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό ο οποίος όχι μόνο έχει επαρκή κονδύλια και ικανότητα απορρόφησης αυτών των κονδυλίων, αλλά σχεδιάζει και να τα διπλασιάσει, καθώς θα τα συνδυάσει και με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Γιατί στον τομέα του περιβάλλοντος ούτε απορροφήθηκαν τα κονδύλια που υπήρχαν ούτε πολλαπλασιάστηκαν με τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον βαθμό που θα μπορούσαν. Αυτό είναι μία μικρή παρένθεση. Θα τα συζητήσουμε και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος όμως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός τον οποίο φέρει ενώπιον μας προς ψήφιση η Κυβέρνηση, είναι προϋπολογισμός ο οποίος προωθεί την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, τη δημιουργία και την ειρήνη. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον οποίο ξεκινά η υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για πραγματική ανάπτυξη στη χώρα. Πράγματι διαπιστώνουμε ότι γίνονται βήματα γοργά, ορθά, αναπτυξιακά, κυρίως δε με ιδιαίτερο κοινωνικό πρόσημο.

Από τη μία πλευρά, είναι τέτοια η θετική πορεία της οικονομίας και η εμπιστοσύνη την οποία οικοδομούμε με την διεθνή κοινότητα, ώστε πετύχαμε την καλύτερη ιστορικά απόδοση κρατικού ομολόγου. Θεσμικοί και ιδιώτες ξένοι επενδυτές επιθυμούν εκ νέου να επενδύσουν στη χώρα μας, όχι πλέον γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα στα όρια της πτώχευσης με επενδύσεις ευκαιρίας, όπως τα κόκκινα δάνεια ή η πολύ χαμηλή αξία της γης πλέον, αλλά διότι η Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ παράλληλα είναι πλέον χώρα με σταθερότητα και συνέπεια στο άρμα της οποίας πολλοί επιθυμούν να προσδεθούν.

Προσωπικά εκτιμώ ότι εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν με τον σημερινό ρυθμό, τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερα και από τις σημερινές προβλέψεις.

Από την άλλη πλευρά, ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός ενέχει και ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, καθώς δεν βασίζεται στην υπερφορολόγηση του πολίτη για τη στήριξη του κράτους, αλλά αντιθέτως εμπεδώνει ένα οικονομικά ισχυρό κράτος το οποίο εκείνο μπορεί να στηρίξει τον ευάλωτο πολίτη. Με αυτοπεποίθηση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ο νομοθέτης έχει ήδη προβεί σε σωρεία φιλολαϊκών ρυθμίσεων, οι οποίες βρίσκουν την οικονομική τους θεμελίωση στον παρόντα προϋπολογισμό.

Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και θα τον μειώσουμε και άλλο. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Μειώσαμε το ΦΠΑ. Ενισχύουμε την οικογένεια και το παιδί, τους νέους επιχειρηματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες μας, ενώ αναμένουμε και αύξηση των συντάξεων. Σημαντικοί ανθρωπιστικοί τομείς, αλλά και τομείς για την ανάπτυξη της υπαίθρου δέχονται ενίσχυση στον προϋπολογισμό. Κύριοι είναι ο τομέας της παιδείας και της υγείας.

Και ναι, θα ψηφίσω έναν προϋπολογισμό που θα επιτρέψει να διοριστούν περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές στα ορεινά χωριά του Νομού μου. Θα ψηφίσω έναν προϋπολογισμό που θα στέλνει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ηλείας. Θα ψηφίσω έναν προϋπολογισμό που θα μου επιτρέψει να φτιάξω μία παιδική χαρά για τα παιδιά της Τρυπητής, μικρού ορεινού χωριού του Δήμου Κρέστενας- Ανδρίτσαινας, τα οποία τώρα παίζουν στον δρόμο με κίνδυνο τραυματισμού κάθε μέρα. Θα ψηφίσω έναν προϋπολογισμό που προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, που θα χρηματοδοτήσει έναν βιολογικό καθαρισμό επιτέλους στη Βάρδα και τον Δήμο Πηνειού, την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Καϊάφα στη Ζαχάρω, θα συνεχίσει τις ανασκαφές στη Φιγαλεία, θα αναδείξει την Ολυμπία σε διεθνές αθλητικό και εκπαιδευτικό κέντρο και θα ενισχύσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αμαλιάδα. Θα ενισχύσει τα Λιμάνια της Κυλλήνης και του Κατάκολου και θα μας επιτρέψει να φτιάξουμε τις βασικές αρτηρίες μεταφορών από και προς την Ηλεία.

Θα πρέπει δε να προβώ εκ των προτέρων σε μία σημαντική επισήμανση. Εάν δεν προχωρήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πάτρα-Πύργος -που το απεύχομαι-, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 θα πρέπει να περιέχει και αυτό το κονδύλιο για την ολοκλήρωση του δρόμου, γιατί το Πάτρα-Πύργος είναι δέσμευση της Κυβέρνησης μας και θα γίνει. Ας ελπίζουμε ότι η ολιγωρία και οι πλημμέλειες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν θα μας οδηγήσουν στην απώλεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Διότι δεν αρκεί ένα κράτος να έχει κονδύλια για να το διαχειριστεί, αλλά πρέπει και να μπορεί να τα απορροφήσει.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της από κοινού ψήφισης του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλέπουμε αξιόλογα κονδύλια για το Υπουργείο Άμυνας όχι μόνο για να ενισχύσουμε περαιτέρω την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας, αλλά κυρίως γιατί ο παρών προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός ειρήνης και τιμής. Τιμούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειές τους, εγγυούμαστε την ειρήνη στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή και αξιοποιούμε το δυναμικό και τις γνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε καιρό ειρήνης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη συνδρομή σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.

Μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας θα ήθελα να παροτρύνω, με σεβασμό προς τον κοινοβουλευτισμό, τους συναδέλφους του Βουλευτές όλων των κοινοβουλίων της Μεσογείου να παραμείνουν προσδεμένοι, όπως είναι, σταθερά στο άρμα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου. Γιατί το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία στους λαούς μας και δίνει τη δυνατότητα στα κοινοβούλιά μας να υπερψηφίζουν κάθε τέλος του έτους προϋπολογισμούς ειρήνης και συνεργασίας, έτσι ώστε να ατενίζουμε όλοι το μέλλον με αισιοδοξία.

Κλείνοντας εύχομαι θερμά χρόνια πολλά σε όλους και στις οικογένειές σας.

Ευχαριστώ πολύ».

Όλη η επικαιρότητα