Ηλεία

Αυγείο Αμαλιάδας: Χαλάζι – Φονιάς για το πρώιμο καρπούζι

Ακούστε το άρθρο

‘Θυσία’ στις καιρικές συνθήκες έγιναν καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Αυγείου του δήμου Ήλιδας και οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς είδαν τους κόπους τους να χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το πρώιμο καρπούζι βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο της παραγωγής του και όσοι αγρότες είχαν την ατυχία να βρεθούν οι καλλιέργειές τους στο επίκεντρο των καιρικών φαινομένων, που ξεκίνησαν από ανεμοθύελλα και κορυφώθηκαν με χαλαζόπτωση, έχουν υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή αφού η ζημιά είναι ολοσχερής.

Ανεμοθύελλα και μετά χαλάζι

Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη η ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή, προκάλεσε μεγάλης έκτασης ζημιές. Ωστόσο, η χαριστική βολή ήρθε το Σάββατο όταν γύρω στη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε έντονη χαλαζόπτωση. Η χαλαζόπτωση ήταν τοπική και δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή όσες καλλιέργειες καρπουζιού βρέθηκαν στο διάβα της. Δέκα λεπτά χαλάζι και μισή ώρα η βροχόπτωση που ακολούθησε ήταν αρκετά για να ισοπεδώσουν τα πάντα. Σε συνδυασμό βέβαια και με την ανεμοθύελλα, το σκηνικό που διαμορφώθηκε για τους παραγωγούς είναι εφιαλτικό.

 

Ανυπολόγιστη ζημιά

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Διονύση Κουλούρη, ο οποίος δέχτηκε πλήγμα στα 25 στρέμματα πρώιμο καρπούζι που καλλιεργεί και η ζημιά που υπέστη ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος καλλιέργειας αγγίζει τα 700 ευρώ και προσθέσει και τα έξοδα ασφάλισης στον ΕΛΓΑ που ξεπερνούν τα 54 ευρώ το στρέμμα, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς. Τη  στιγμή μάλιστα που τα έξοδα αυτά έχουν γίνει και πλέον δεν υπάρχει προϊόν για να αποφέρει έσοδα, κατά συνέπεια όχι μόνο δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος από την παραγωγή, αλλά υπάρχει και οικονομική ζημιά.

Ο καρπός χτυπήθηκε ανελέητα και ακόμη και τα πιο μικρά καρπούζια που έχουν μέγεθος καρυδιού, έχουν καταστραφεί, ενώ το χαλάζι έπληξε και το φύλλωμα.

Οι παραγωγοί δεν ελπίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια να διασωθεί κάτι και βλέπουν την καλλιέργεια να χάνεται ένα μόλις μήνα πριν την συγκομιδή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Χθες ενημέρωσαν τον ΕΛΓΑ και πλέον περιμένουν τους ανταποκριτές να επισκεφθούν τα χωράφια τους και να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει διέξοδος.

Όλη η επικαιρότητα