Αύριο ανοίγει τις πύλες της η 17η Έκθεση Βιβλίου στην Κουρούτα

Η ποικιλία σε βιβλία είναι μεγάλη και υπάρχουν πολλοί νέοι τίτλοι

“Καθετί που έκανε, σκέφτηκε, κέρδισε ή δημιούργησε η ανθρωπότητα, όλα αυτά βρίσκονται, σαν μια μαγική παρακαταθήκη, στις σελίδες των βιβλίων. Αποτελούν εκλεκτό κτήμα των ανθρώπων…” , έχει πει ο Τόμας Καρλάιλ και μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης η αγορά ενός βιβλίου να θεωρείται πολυτέλεια, παρ’ όλα αυτά η αξία ενός βιβλίου παραμένει ανεκτίμητη και γι’ αυτό και την τελευταία δεκαετία παρά τις αντιξοότητες εξακολουθεί να αντιστέκεται…

Πολύτιμος φάρος γνώσης το βιβλίο, εξακολουθεί να παραμένει ο πιο πιστός φίλος, η ανεκτίμητη παρέα για μικρούς και μεγάλους και σίγουρα η καλύτερη επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι βιβλιοπώλες της Αμαλιάδας δίνουν την δική τους ‘μάχη’ καθημερινά για να μπορέσει το βιβλίο να παραμείνει σταθερή επιλογή, γιατί δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την οικονομική κρίση στην χώρα μας, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο και με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα βιβλία είναι γεγονός ότι έχασαν έδαφος όταν τα ηλεκτρονικά μέσα άρχισαν να κυριαρχούν στην ζωή μας.

 

Το καλοκαίρι τα βιβλία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού

Αναντικατάστατα τα βιβλία

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μυρωδιά του χαρτιού, το ξεφύλλισμα των σελίδων, το μαγικό προσωπικό ταξίδι του νου, που σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις ένα βιβλίο.

Γιατί δεν είναι μόνο πηγή γνώσης, είναι το ‘μέσο’ εκείνο που σου διευρύνει τους ορίζοντες, που σε κάνει να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και σου δίνει την δυνατότητα να βρεθείς σε άλλους κόσμους, έστω και για λίγο…

Το βιβλίο είναι εκεί, σε περιμένει στα ράφια ανά πάσα στιγμή, σαν πιστός σύντροφος και ταυτόχρονα εκτός από αυτόν που θα διαθέσει τα χρήματα για να το αγοράσει, μπορεί να το διαβάσει και άλλος, γιατί το βιβλίο δανείζεται και επιστρέφεται και αλλάζει χέρια και επωφελούνται πολλοί.

Μία επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία πείθει και τον πιο δύσπιστο

Ακόμη και κάποιος που δεν θεωρείται ‘βιβλιοφάγος’, μπορεί να εκμεταλλευτεί το καλοκαίρι και τις στιγμές ανάπαυλας για να ‘πάρει κάτι’ από ένα βιβλίο, για να σταματήσει το χρόνο και να ταξιδέψει στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Η ιδανική παρέα για το καλοκαίρι, γι’ αυτό και την συγκεκριμένη περίοδο ανεβαίνει και η ζήτηση. Σαφέστατα εν καιρώ κρίσης δεν γίνονται θαύματα και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την ζήτηση που υπήρχε στην προ οικονομικής κρίσης εποχή, είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακόμη υπάρχει ενδιαφέρον.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι να μην αγοράζουν μόνο οι σταθεροί αναγνώστες, αλλά να μπουν στην ίδια φιλοσοφία και όσοι στέκονται αδιάφορα απέναντι σε ένα βιβλίο. Ακόμη και ένας καινούργιος αναγνώστης είναι κέρδος και το μεγαλύτερο κέρδος είναι όταν στρέφονται τα παιδιά κοντά στο βιβλίο.

Είναι υπόθεση των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών βεβαίως να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και το γεγονός ότι κάθε χρόνο, και ειδικά το φετινό καλοκαίρι, κυκλοφορούν πολλοί νέοι τίτλοι βιβλίων, γεγονός που δημιουργεί ελπίδα για το μέλλον.

Είναι ενθαρρυντικό τα παιδιά να επιλέγουν βιβλία για το καλοκαίρι, όπως ο μικρός Δημήτρης

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το βιβλίο δεν βρίσκεται στα αζήτητα και σε αυτό έχουν συμβάλει και οι εκδοτικοί οίκοι που προσαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στα νέα δεδομένα και έχουν προχωρήσει σε μείωση των τιμών των βιβλίων, σε νέες πιο οικονομικές εκδόσεις και σε πολλές προσφορές.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι βιβλιοπώλες, οι οποίοι συμβάλλουν όπως μπορούν με τις προσφορές, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν καλύτερες τιμές ακόμη και σε νέες εκδόσεις.

Σταθερά πρώτες στην αγορά και ανάγνωση βιβλίων παραμένουν οι γυναίκες, οι οποίες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέγουν μυθιστορήματα. Ακολουθούν τα παιδιά και οι άνδρες, οι οποίοι επιλέγουν κυρίως ιστορικά βιβλία και δοκίμια.

 

Γιορτή του βιβλίου

Τα μέγιστα στην προώθηση του καλού, ποιοτικού βιβλίου, αναμένεται να συμβάλει και φέτος η Έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας στην πλατεία της Κουρούτας.

Η 17η Έκθεση βιβλίου ανοίγει τις πύλες της αύριο Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 14 Αυγούστου. Φέτος θα συμμετέχουν τέσσερα βιβλιοπωλεία της Αμαλιάδας και θα εκπροσωπηθούν περισσότεροι από 30 εκδοτικοί οίκοι. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα και είναι μία καλή ευκαιρία για το κοινό να την επισκεφθεί, να ξεφυλλίσει τα βιβλία, να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις και να κάνει τις αγορές του σε καλές τιμές.

 

Γιώργος Δημητρόπουλος  (‘Βιβλιοπανόραμα’)

«Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος η κίνηση στα βιβλιοπωλεία είναι αυξημένη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν ένα βιβλίο. Βέβαια δεν είναι στα επίπεδα της προ κρίσης εποχής, ωστόσο οι βιβλιόφιλοι επιλέγουν να τους συνοδεύσει ένα βιβλίο στις διακοπές τους και διαπιστώνουμε ότι προηγούνται τα παιδιά και οι γυναίκες ως αναγνώστες και έπονται οι άνδρες. Οι τιμές των βιβλίων είναι για όλα τα βαλάντια και υπάρχουν μεγάλες προσφορές τόσο σε παλαιότερους τίτλους όσο και σε καινούργιους. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα συμβάλει τα μέγιστα και η έκθεση βιβλίου στην Κουρούτα, την οποία επισκέπτονται οι Ηλείοι, οι ετεροδημότες αλλά και οι τουρίστες και μένουν ενθουσιασμένοι από την πληθώρα των τίτλων».

 

Σάκης Παυλόπουλος   (‘Κύκλος’)

«Ο κόσμος συνεχίζει να διαβάζει βιβλία και ξεχνιέται μέσα στις σελίδες τους και υπάρχει κίνηση, όχι όμως η αναμενόμενη γιατί ο κόσμος είναι αρκετά σφιγμένος λόγω οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, όσοι διαβάζουν εξακολουθούν να επιλέγουν το ποιοτικό βιβλίο και πρέπει να σημειωθεί ότι όσο περνούν τα χρόνια μειώνονται οι τιμές και υπάρχουν πολλές προσφορές, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Φυσικά τους περιμένουμε όλους και στην 17η Έκθεση βιβλίου στην Κουρούτα, σε έναν ξεχωριστό χώρο όπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν μεγάλη ποικιλία βιβλίων. Είναι πραγματικά μία γιορτή για το βιβλίο».

 

Λένα Κορδονούρη (‘Γνώση’)

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αύξηση στην πώληση βιβλίων, καθώς ο κόσμος συνηθίζει να διαβάζει το καλοκαίρι και έχουμε και επισκέπτες στην περιοχή. Βέβαια, δεν υπάρχει σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια, αλλά είναι καλά για τα δεδομένα της κρίσης και ο κόσμος επιλέγει να ταξιδέψει με ένα βιβλίο. Οι τιμές είναι πάντα χαμηλές και γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τους εκδότες και από τα βιβλιοπωλεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έκπτωση αγγίζει και το 50%. Όπως πάντα βέβαια γυναίκες και παιδιά διαβάζουν περισσότερο και ακολουθούν οι άνδρες. Και φέτος, τους περιμένουμε όλους και στην έκθεση βιβλίου στην Κουρούτα».

 

Σάκης Πυλαρινός  (‘Βιβλιοπαιδεία’)

«Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή του βιβλίου, γιατί υπάρχει και περισσότερος χρόνος για να διαβάσει κάποιος και κυρίως τα παιδιά. Διακοπές συντροφιά με ένα βιβλίο είναι η καλύτερη επιλογή και βλέπουμε ότι τα παιδιά διαβάζουν, όπως διαβάζουν και οι γυναίκες και ακολουθούν και οι άντρες. Οι επιλογές που έχουν να κάνουν είναι πολλές και βέβαια υπάρχουν πολύ καλές τιμές και βιβλία για όλα τα βαλάντια. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και στην έκθεση βιβλίου στην Κουρούτα».

 

Γρηγόρης Κακολύρης  (‘Βιβλιοχώρος’)

«Καλοκαίρι χωρίς την συντροφιά του βιβλίου δεν γίνεται και πολλοί το γνωρίζουν αυτό, γι’ αυτό και υπάρχει αύξηση της ζήτησης τους θερινούς μήνες. Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος και παρά την οικονομική κρίση ο κόσμος εξακολουθεί και αντιστέκεται και επιλέγει να ‘ταξιδέψει’ με ένα βιβλίο. Υπάρχουν πολλοί νέοι τίτλοι και είναι ενθαρρυντικό ότι πλέον τα βιβλία δεν είναι ακριβά, οι τιμές είναι πολύ καλές και υπάρχουν και προσφορές, για να μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν και να στηριχθεί ο χώρος του βιβλίου».