Πολιτική

Αξιολόγηση: Αποχώρησαν οι θεσμοί με ανοιχτά ζητήματα

eufl.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αναχώρησαν σήμερα από την Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) και ήδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνάντηση που είχαν σήμερα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις συντάξεις και για το επόμενο πρόγραμμα των συναντήσεων.

Στα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης περιλαμβάνονται τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση. Δεδομένου ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα, ο χρόνος επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα είναι σημαντικός.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου). Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε σήμερα ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 4 Απριλίου. Στόχος όπως είπε είναι η συμφωνία να συζητηθεί στο EuroWorking Group στις 11 Απριλίου. Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες οριοθετούν ως καθοριστικό για το κλείσιμο της αξιολόγησης το Eurogroup της 22ας Απριλίου, καθώς σε αυτό θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος τις οποίες ζητεί το ΔΝΤ.

Η επιστροφή των θεσμών είναι κρίσιμη και από την άποψη της ταμειακής ρευστότητας.

Αν και προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αναφέρουν πως τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία της Ελλάδας για να μη χρεοκοπήσει η χώρα επαρκούν έως τον Ιούνιο, ωστόσο οι πιέσεις που ασκεί στον προϋπολογισμό το προσφυγικό έχουν μερικώς διαφοροποιήσει την εικόνα αυτή. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ στις αρχές του 2016 με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Το γεγονός ότι είμαστε στον Μάρτιο και τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί δείχνει το ότι η κατάσταση είναι οριακή.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη λήξη του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περί τα 2,8 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν και την καταβολή των τόκων προς το Ευρωσύστημα. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει για να εξυπηρετήσει το χρέος της σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2016 οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές της κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

Ειδικά στην περίπτωση που τα χρήματα του ESM δεν εκταμιευθούν έως το Μάιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου θα αυξηθούν και πάλι, ενώ η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αξιοποιήσει κάθε είδους διαθέσιμα για να τα βγάλει πέρα.Και η διαχείριση αυτής της κατάστασης θα γίνει με το προσφυγικό να είναι σε πλήρη εξέλιξη και με το κόστος της διαχείρισης της κρίσης να πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες της Ελλάδος και των Ελλήνων φορολογουμένων.

Απόκλιση στο Ασφαλιστικό

Απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης και στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ κυβέρνηση και θεσμών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τις κυβερνητικές προτάσεις επιτυγχάνεται ο στόχος για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «δεδομένη» τη διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ σε όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα υπάρξει περικοπή των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την προσεχή Πέμπτη. Οι θεμσοί αναμένεται να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 4 Απριλίου.

Στόχος όπως είπε είναι η συμφωνία να συζητηθεί στο EuroWorking Group στις 11 Απριλίου, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Ενδιάμεσα , στις 15-17 Απριλίου θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ.

Θεσμοί: Επιτεύχθηκε πρόοδος

“Η αποστολή ήταν παραγωγική, αξιοσημείωτη πρόοδος συντελέστηκε στην μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος. Επίσης, η αποστολή έκανε σημαντική πρόοδο στα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Η δουλειά είναι διαρκής και θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στις 2 Απιρλίου για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, με στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.” σημείωσε σε δήλωσή του εκπρόσωπος των θεσμών



Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα