Γεύσεις

Αυτά είναι τα πιο εθιστικά φαγητά

ayta_einai_ta_pio_ethistika_fagita.jpg
Ακούστε το άρθρο

Είναι εύκολο να ισχυριστούμε πως είμαστε «εθισμένοι» σε ορισμένα φαγητά, όμως πώς ορίζεται τελικά η έννοια του εθισμού σε ορισμένες τροφές; Ερευνητές υποστηρίζουν πως «κινδυνεύουμε» να εθιστούμε σε τροφές που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία και είχουν υψηλά ποσοστά σε λιπαρά, όπως η πίτσα, η σοκολάτα, τα τσιπς και τα μπισκότα.

Συγκεκριμένα, στην πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σχετικά με το θέμα, ο Δρ. Nicole Avena του Icahn της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά διαπίστωσε ότι συμπεριφορές και στάσεις γύρω από ορισμένα είδη τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν εθισμό. Ο Δρ. Avena ζήτησε από τους 504 συμμετέχοντες της έρευνας να αναγνωρίσουν τα τρόφιμα που τους προκαλούν το μεγαλύτερο… εθισμό. Για να ορίσουν το μέγεθος του εθισμού, ο Δρ. Avena παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να χρησιμοποιήσουν μια κλίμακα Τοξικομανίας Τροφίμων, στην οποία θα μετρούσαν τον αριθμό των φορών που έχουν πει φράσεις όπως: «Τρώω όταν νιώθω σωματικά άρρωστος» ή «Έχω κουραστεί από την υπερκατανάλωση τροφής» κ.ά. Στη συνέχεια, ο Δρ. Avena, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο των βαθμολογιών για τα διάφορα είδη τροφίμων, τα κατάταξε από το περισσότερο στο λιγότερο εθιστικό.



Όπως φαίνεται, τα τρόφιμα που προκαλούν στους ανθρώπους ψυχική οδύνη και σωματική δυσφορία είναι εκείνα που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία ή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα λίπη και σάκχαρα. 

Έτσι, νούμερο ένα εθιστική τροφή φαίνεται να είναι η πίτσα, με τη σοκολάτα να έρχεται στη δεύτερη θέση και τα τσιπς στην τρίτη. Στον αντίποδα τα λιγότερο εθιστικά τρόφιμα είναι το μαύρο ρύζι, το καρότο και τα μήλα.


Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα