Οικονομία

Αύξηση 5% αναμένεται στις αεροπορικές αφίξεις για το 2016

touristes-tourismos-afikseis-kriti.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι αεροπορικές θέσεις οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε διεθνείς πτήσεις για την Ελλάδα το 2016, εμφανίζουν μέχρι στιγμής αύξηση κατά 800.000 που αντιστοιχεί σε ποσοστό ανόδου 5% συγκριτικά με την τρέχουσα σεζόν.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της καταγραφής των θετικών και αρνητικών δεδομένων που αναμένεται να επηρεάσουν τη σεζόν για το 2016. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η αύξηση του 5% που προγραμματίζουν οι αεροπορικές εταιρείες αποτυπώνει την πρώτη εικόνα των διαθέσιμων πτήσεων για το 2016.

Περισσότερα στοιχεία, πρόσθεσε, θα έχουν συγκεντρωθεί έως τις αρχές Μαρτίου οπότε και θα εξαχθούν εκτιμήσεις για την πορεία της προσεχούς σεζόν. Στα πρώτα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι πτήσεις από τη Ρωσία.
Και αυτό γιατί ακόμη η εξερχόμενη ρωσική τουριστική αγορά δεν έχει ολοκληρώσει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων της για τη σεζόν του 2016 μετά το πάγωμα των οικονομικών και τουριστικών σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.

Κατά τον κ. Ανδρεάδη, ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν να προστεθούν περί τις 200.000 επιπλέον διαθέσιμες θέσεις από τη Ρωσία. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συμπλήρωσε ότι η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των αεροδρομίων και οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε αυτά λειτουργούν ενισχυτικά προς τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τις διαθέσιμες θέσεις τους για τη χώρα μας.

Αναφερόμενος σε εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν την τουριστική δραστηριότητα, σημείωσε τον διεθνή προβληματισμό νέων τρομοκρατικών επιθέσεων ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς, τη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας, τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τη νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν.

Στα θετικά στοιχεία που θα επηρεάσουν τη σεζόν ο κ. Ανδρεάδης περιέλαβε τη διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Αντίθετα αρνητικά θα λειτουργήσει μία πιθανή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο τομέας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια τόνισε ότι έχει ζητηθεί να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τα αναδιαρθρώσουν με όρους συμβατούς με τα διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα.

Υπάρχει ανάγκη, πρόσθεσε, για θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις υπεχρεωμένες επιχειρήσεις που απαιτούν κεφαλαιουχική εξυγίανση να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, ώστε να επανεκκινήσουν σε υγιή βάση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού σχεδίου χωρίς να μεσολαβήσει κλείσιμο της επιχείρησης που αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για το 2015, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι πέραν του ρεκόρ των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων και των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων, ο τουρισμός προσέφερε αύξηση κατά 6% στον όγκο της απασχόλησης των μισθωτών. Παράλληλα, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ αυξημένες σχεδόν κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισφορές προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, ο γ.γ. του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος σε παρέμβασή του σημείωσε ότι την ίδια ώρα που μειώνεται η ανεργία επειδή αυξάνονται οι συνταξιούχοι, ο τουρισμός δίνει περισσότερες δουλειές στον κόσμο.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα