Ηλεία Πολιτική

Μπαλαούρας: Ανοιχτή Επιστολή για άμεσες λύσεις για μετανάστες – εργάτες γης και παραγωγούς

Ακούστε το άρθρο

Προς τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Περιφερειάρχη ΠΔΕ

Του Μάκη Μπαλαούρα

Αξιότιμοι κύριοι Γ. Βρούτση, Τ. Θεοδωρικάκο, Μ. Βορίδη, Ν. Φαρμάκη,

Όπως σας είναι γνωστό ο Νομός Ηλείας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στην παραγωγή, μεταποίηση και εξαγωγές πλήθους αγροτικών προϊόντων, από ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι και τα τελευταία χρόνια, μονοπωλιακά για την Ελλάδα, η φράουλα.

Στις περιόδους συγκομιδής των προϊόντων υπάρχει, σε όλη την Ελλάδα, μεγάλη προσφορά εργασίας που καλύπτεται από εποχιακούς εργάτες γης, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μετανάστες.

Σας είναι επίσης γνωστό, όπως γνωστό είναι και διεθνώς, ότι οι μετανάστες- εργάτες γης ζουν σε άθλιες συνθήκες, με ακραία εκμεταλλεύση, από ορισμένους επιχειρηματίες, που άσκησαν και δυστυχώς έχουν ακόμα τη δυνατότητα να ασκούν και τρομοκρατία, γεγονότα που οδήγησαν σε καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Προσωπικά, η συνείδηση μου δεν με άφησε να αδιαφορήσω, συμμετέχοντας σε κινηματικές δράσεις, ενώ ως βουλευτής, μετά και από συζητήσεις με μετανάστες- εργάτες και με παραγωγούς, παρουσίασα και πίεσα κυβερνητικούς παράγοντες, για ριζοσπαστικές λύσεις, προκειμένου να σπάσει επιτέλους το κοινωνικό αυτό απόστημα.

Τελικά, στις 22/4/2016 κατέθεσα τροπολογία, που όπως επισήμανα στην Βουλή «επαναφέρει την ανθρώπινη διάσταση του εργαζόμενου με την προσωρινή άδεια εργασίας και ασφάλιση του με εργόσημο. Τα Δημόσια Ταμεία θα εισπράττουν χρήματα, ενώ οι εργοδότες-παραγωγοί θα σέβονται απόλυτα από εδώ και πέρα τους νόμους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη στέγαση των εργατών σε αξιοπρεπείς συνθήκες». Η τροπολογία πέρασε και εμπεριέχεται στον Νόμο 4384/2016, άρθρο 13α.

Σωστή η τροπολογία, χρειάζεται και κτύπημα γραφειοκρατίας

Η πλήρης και σωστή, όμως υλοποίηση της σκόνταψε στην αδυσώπητη γραφειοκρατία, που δεν επιτρέπει την έγκαιρη καταγραφή και αδειοδότηση των μεταναστών εργατών γης, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Σε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 20/3/19 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή υπουργών, του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, υπηρεσιακών παραγόντων, παραγωγών, κυρίως, φράουλας από την Ηλεία-Αχαΐα και εμού, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων  «της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, διαβίωσης και αμοιβών των μεταναστών εργατών γης και προς το κράτος με πληρωμή εργόσημου. Για την πλήρη υλοποίηση αυτών θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των αδειών,  εξετάζοντας θετικά την ίδρυση Γραφείου στη Βουπρασία για τη διευκόλυνση των παραγωγών και των μεταναστών εργατών γης».

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα παραπάνω, δυστυχώς, δε μπόρεσαν να προχωρήσουν λόγω των Αυτοδιοικητικών και των πρόωρων εθνικών εκλογών.  Οφείλετε όμως να λάβετε αποφάσεις για το μείζον αυτό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που συνεχώς θέτουν κοινωνικές και μεταναστευτικές οργανώσεις σε Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και παραγωγοί, όπως αποτυπώνονται στα Μέσα Ενημέρωσης Ηλείας, Αχαΐας και πολλών αγροτικών Νομών της χώρας.

Όλη η επικαιρότητα