Οικονομία Πολιτική

Μπαλαούρας στον ΟΟΣΑ για τη φοροδιαφυγή πολυεθνικών

Ακούστε το άρθρο

Ο Βουλευτής Γερ. Μπαλαούρας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συμμετείχε στις «6ες Κοινοβουλευτικές Ημέρες του ΟΟΣΑ» που διεξήχθησαν στις 7-9 Φεβρουαρίου 2018 στο Παρίσι.

Στη τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής αναφέρθηκε στη συμβολή του ΟΟΣΑ στη μάχη των κρατών για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογητέας βάσης με μετατόπιση κερδών (BEPS) είναι ιδιαίτερης σημασίας για το σύνολο των χωρών που συντάσσονται σε αυτή την προσπάθεια και ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα.

Στην τελική έκθεση του ΟΟΣΑ, αναγνωρίζεται η σοβαρή έλλειψη δεδομένων για τους  πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές πολυεθνικών εταιρειών σε σύγκριση με εκείνους των εγχώριων επιχειρήσεων. Προτρέπουμε τον ΟΟΣΑ να κινηθεί γρήγορα για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της δραστηριότητας διάβρωσης της φορολογητέας βάσης με μετατόπιση κερδών (BEPS), προκειμένου να γνωρίζουμε πως θα την καταπολεμήσουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, έχουμε ήδη μείνει πίσω. Ο ΟΟΣΑ και τα κράτη- μέλη πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή. Η δραστηριότητα BEPS οδηγεί σε ντάμπινγκ σε βάρος κρατών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των φορολογικών παραδείσων και των πολυεθνικών. Επιπλέον, μειώνει τα φορολογικά έσοδα και ως εκ τούτου τις δαπάνες του κοινωνικού κράτους.

Χρειάζεται, επομένως, να κινηθούμε γρήγορα για να καταπολεμήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου να προσφέρουμε στους πολίτες μας την κοινωνική πρόνοια, την υγεία και την παιδεία που απαιτούν και που αξίζουν.

Αυτό είναι περισσότερο επίπονο για χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

Περιμένουμε από τον ΟΟΣΑ να επιταχύνει το έργο του σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλη η επικαιρότητα