Εκλογές Ηλεία Πολιτική

Μπαξεβανάκης: Άδεια ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς με τροπολογία του Υπ. Παιδείας

Ακούστε το άρθρο

Με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας θεσπίζεται η χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς. Η διάταξη έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.

Η διάταξη προβλέπει ότι η άδεια ανατροφής τέκνου είναι με αποδοχές, έχει διάρκεια 3,5 μηνών και χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας στις μητέρες που είναι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε ότι με προηγούμενες ρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης:

Αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για όλο το διάστημα μετά το 2010, που είχε καταργηθεί με το νόμο Διαμαντοπούλου. Καταργήθηκε η ποινή διετούς αποκλεισμού για όσους αναπληρωτές δεν αναλάμβαναν υπηρεσία ή παραιτούνταν στη διάρκεια του έτους. Δόθηκε και στους αναπληρωτές το δικαίωμα άδειας για εξετάσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια ενώ αυξήθηκε κατά 15 μέρες το δικαίωμα αναρρωτικής άδειας για πολύ σοβαρές παθήσεις. Τέθηκε, για πρώτη φορά, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να ακυρωθούν οι πίνακες και να τιναχτεί στον αέρα όλη η σχολική χρονιά. Καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και μειώθηκε η ταλαιπωρία των αναπληρωτών. Επιτεύχθηκαν σημαντικές εκπτώσεις στις μετακινήσεις των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται στα νησιά της χώρας μας, καθώς και η δυνατότητα σίτισης στις στρατιωτικές λέσχες.

Και βεβαίως, ανακοινώθηκε ο διορισμός 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών για το 2019 και άλλων 10.500 για τα επόμενα δύο χρόνια. Η σχετική πρόσκληση από το ΑΣΕΠ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Σπάει, επιτέλους, ο κύκλος 8 χρόνων αδιοριστίας.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά ακόμα που χρειάζεται να γίνουν για να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο και η θέση του εκπαιδευτικού. Τώρα που καταφέραμε να βγει η χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Συνεχίζουμε την προσπάθεια κόντρα στην καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι διαρκώς επενδύουν, κόντρα στην απόκρυψη ή υποτίμηση κάθε κατάκτησης και θετικού βήματος. Με εμπιστοσύνη στη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που αγαπούν και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Παιδείας

Όλη η επικαιρότητα