Ηλεία

Μπόρσι: Τρίτης γενιάς συλλέκτης μανιταριών ο Γιώργος Δημητρακόπουλος

Ακούστε το άρθρο

Το άρωμα των εκατοντάδων μανιταριών  που ξεφυτρώνουν στο Μπόρσι είναι ιδιαίτερα έντονο τώρα με τις βροχές και σε αυτή την «ευωδία αλλά και τη γεύση που απελευθερώνουν στο μαγείρεμα» δεν μπορεί να αντισταθεί ο 36χρονος Γιώργος, που έχει ως χόμπυ του την συλλογή μανιταριών.

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι νέος αγρότης  ελαιοπαραγωγός  που γεννήθηκε στο Μπόρσι και ζει εκεί, έμαθε από τον παππού του και τον πατέρα του πώς να διακρίνει τα ασφαλή από τα επικίνδυνα μανιτάρια, πώς να τα μαζεύει, πώς να τα μεταφέρει και πώς να τα μαγειρεύει! Ο Γιώργος τα μανιτάρια του τα προσφέρει σε συγγενείς και φίλους ενώ τελευταία του έχει γίνει πρόταση από ξενοδοχειακή μονάδα για συνεργασία, κάτι που σκέφτεται σοβαρά ο Γιώργος.

300 είδη μανιταριών

«Ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός με έπαιρνε αρκετές φορές μαζί του και πηγαίναμε για να μαζέψουμε μανιτάρια, «πιπερίτια» όπως τα λένε εδώ οι ντόπιοι.  Ο πατέρας μου είχε μάθει την τέχνη από τον παππού μου τον Γιώργο. Δηλαδή εγώ είμαι τρίτης γενιάς συλλέκτης μαντιταριών. Λοιπόν , είναι τέχνη να διακρίνεις τα βρώσιμα μανιτάρια και να τα συλλέγεις με τέτοιο τρόπο ώστε στο μαγείρεμα να μην χάσουν τη γεύση τους και τα άρωμά τους. Και θέλει ιδιαίτερη προσοχή η συλλογή γιατί υπάρχουν και αρκετά που είναι δηλητηριώδη. Λοιπόν όπως καταλαβαίνετε είμαι τρίτης γενιάς συλλέκτης μανιταριών. Στην ευρύτερη περιοχή του Μπορσίου υπάρχουν πάνω από 300 είδη μανιταριών. Η συλλογή τους γίνεται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το μεγαλύτερο που έχω μαζέψει είναι βάρους ενός κιλού αλλά να ξέρετε ότι το πιο νόστιμα είναι τα μικρά. Όταν βρέχει είναι πιο εύκολη η συλλογή τους αφού τα εντοπίζω από τη μυρωδιά. Χρησιμοποιώ ένα μαχαιράκι και μια βέργα ξύλινη στην οποία τα τοποθετώ, κάτι σαν σουβλάκι και την ίδια μέρα ή την επομένη το αργότερο θα πρέπει να μαγειρευτούν. Το μανιτάρι τρώγεται φρέσκο.

Συνεργασία με εστιατόρια

«Εγώ τα προσφέρω σε φίλους που ξέρουν ότι μαζεύω. Τελευταία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποια εστιατόρια από τον νομό μας αλλά και ένα ξενοδοχείο. Δεν ξέρω, ίσως  να συνεργαστώ μαζί τους να δω το χόμπι μου κάποια στιγμή και επαγγελματικά. Φυσικά πολύ συχνά στη διατροφή μου συμπεριλαμβάνονται τα μανιτάρια τα οποία έχω μάθει και μαγειρεύω με διάφορους τρόπους. Να ξέρετε πως με τα μανιτάρια εξασφαλίζουμε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, εφοδιαζόμαστε με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κρατάμε μακριά τη χοληστερίνη. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες ενώ το ελάχιστο νάτριο που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι.»

Μαθαίνει στα παιδιά

«Ενημερώνομαι όπως καταλαβαίνεται τακτικά για τα μανιτάρια είτε από βιβλία αλλά περισσότερο από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές σελίδες με θέμα τα μανιτάρια. Αρκετά νέα παιδιά από το Μπόρσι έχουν ενδιαφερθεί να μάθουν την τέχνη της συλλογής μανιταριών. Έτσι έρχονται αρκετά παιδιά μαζί μου και τους μαθαίνω τα μυστικά. Το πιο σημαντικό είναι να μάθουν να αποφεύγουν τα δηλητηριώδη μανιτάρια»

Όλη η επικαιρότητα