Κόσμος

Brexit: Έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον

Ακούστε το άρθρο

Ο Φίλιπ Λι, «αντάρτης» των Τόρις, εγκατέλειψε το κόμμα του για τους Φιλελεύθερους – Δεν θέλουμε εκλογές, θέλουμε συμφωνία για το Brexit, είπε λίγο αργότερα στη Βουλή ο Βρετανός πρωθυπουργός


Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις για το Brexit στην Βρετανία, καθώς ο μέχρι τώρα βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι εγκατέλειψε το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πλέον ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στον Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του, ενώ πλέον ο Μπόρις Τζόνσον ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο βουλευτής στην επιστολή του, προσθέτοντας: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς».

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απαντώντας στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε: «Δεν θέλουμε εκλογές, θέλουμε συμφωνία για το Brexit».

Η στιγμή που ο Φίλιπ Λι κάθεται με τους Φιλελεύθερους στη Βουλή των Κοινοτήτων:


Η επιστολή του Φίλιπ Λι στον πρόεδρο της Βουλής:

via 

Όλη η επικαιρότητα