Χαλάζι και αέρας ‘σάρωσαν’ τις ελιές – Ισχυρό πλήγμα για τους παραγωγούς στην Εφύρα

Ζημιά που αγγίζει σε ποσοστό ακόμη και το 90% υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Τοπικής Κοινότητας Εφύρας του δήμου Ήλιδας, εξαιτίας της διπλής χαλαζόπτωσης και της ανεμοθύελλας που έπληξαν την περιοχή.

Το ‘πρώτο’ χτύπημα για τους παραγωγούς ήταν το βράδυ της Τετάρτης και η χαριστική βολή δόθηκε το πρωί της Πέμπτης. Ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε και τις δύο ημέρες την περιοχή, και μάλιστα με χαλάζι μεγάλου μεγέθους, σε συνδυασμό με την ανεμοθύελλα που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα να χτυπηθούν τα ελαιόδενδρα και μεγάλο μέρος του ελαιοκάρπου βρίσκεται πλέον στο έδαφος.

Πάνω στην συγκομιδή

Οι παραγωγοί στην περιοχή της Εφύρας βρίσκονται στο στάδιο του ελαιομαζώματος και με δεδομένο ότι φέτος η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, οι περισσότεροι δεν βρίσκονται ούτε στα μισά της συγκομιδής. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι και το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο. Ανάλογα με την κατάσταση που έχει το κάθε λιοστάσι, την κατάσταση των ελιών και τους καρπούς, η ζημιά ξεκινά από 30% και αγγίζει και το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Ο καρπός είναι ώριμος αυτή την περίοδο και ήταν φυσικό να μην εντάξει τα χτυπήματα από το χαλάζι και τον αέρα και σε πολλές περιπτώσεις οι ελιές σχηματίζουν στρώμα κάτω από τα δένδρα.

«Ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να γίνει αυτή την στιγμή» λένε οι παραγωγοί, που είδαν από την μια στιγμή στην άλλη να χάνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους κατάσταση.

Οι περισσότεροι είχαν ‘επενδύσει’ πολλά στην φετινή παραγωγή, αφού πέρυσι υπήρχε ακαρπία και δεν προχώρησαν σε συγκομιδή, ενώ πριν δύο χρόνια χαλαζόπτωση είχε πλήξει και πάλι την συγκεκριμένη περιοχή και είχε χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Μετά από δύο άσχημες χρονιές οι παραγωγοί περίμεναν πολλά από την φετινή χρονιά, αλλά τελικά η τύχη φαίνεται πως δεν είναι με το μέρος τους και τώρα σκέφτονται την επόμενη ημέρα και πώς θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Ήδη έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ, ενημερώθηκε η προϊσταμένη του καταστήματος Δυτικής Ελλάδας και καλούνται οι παραγωγοί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Αυτό που ζητούν είναι να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος από γεωπόνους, να γίνουν εκτιμήσεις όσο ο καρπός βρίσκεται κάτω από τα δένδρα και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων. Και εύχονται παράλληλα η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση να μην έχει κάνει μεγάλη ζημιά στα δένδρα, έτσι ώστε να μην θρηνήσουν και επόμενες παραγωγές.