Αρθρογραφία

Χάνουμε τους πνευματικούς μας «θησαυρούς…»

Ακούστε το άρθρο

Σπάνιες συλλογές

Ηλείων αντί να

βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη

του Πύργου «λεηλατήθηκαν»

για να πωλούνται στο

Μοναστηράκι!…

Διαβάσαμε με έκπληξη προσφάτως τη δωρεά 4.000 βιβλίων ενός σημαντικού πνευματικού ανθρώπου που δεν υπάρχει πλέον στη ζωή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου.

Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς, δεν είναι από τον τόπο μας και δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την Ηλεία. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα και η καταγωγή του ήταν από τη Δημητσάνα της Αρκαδίας.

Στα πρώτα βήματά του γνώρισε την επιχειρηματικότητα μαζί με τον αδελφό του Κώστα Κοτζιά αλλά γρήγορα μεταπήδησε στη δημοσιογραφία, εργαζόμενος σε μεγάλες αθηναΐκες εφημερίδες.

Σύντομα ξεχώρισε και έγινε ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους στην χώρα μας. Βασικά του έργα η «Πολιορκία» (με αναφορά στα χρόνια της κατοχής και τις αρχές του εμφυλίου) και η «Αντιποίηση Αρχής», έργο που έκανε αίσθηση στην εποχή του αλλά και αργότερα.

«Έφυγε» από τη ζωή πριν από περίπου είκοσι χρόνια αλλά άφησε ανεκτίμητο «θησαυρό» γνώσης στην πλούσια και με σπάνιο περιεχόμενο εκδόσεων «εργαλειοθήκη του». Καθώς και ως κριτικός λογοτεχνικών και άλλων κειμένων συγκέντρωσε ο ίδιος στο προσωπικό του αρχείο βιβλία και σημειώματα που σήμερα με δυσκολία θα μπορούσε να βρει κανείς σε μια απλή-κλασσική βιβλιοθήκη…

Αυτό το «θησαυρό» κατείχε μετά τον θάνατό του η οικογένειά του. Δεν τον δημοσιοποίησε ποτέ και δεν τον έδωσε πουθενά. Και τούτο κάνει από μόνο του, ακόμη μεγαλύτερη την αξία του…

Ώσπου ξαφνικά τα δύο του παιδιά αποφάσισαν να τον στείλουν πακεταρισμένο σε εκατό (!) περίπου δέματα στην Βιβλιοθήκη της ηλειακής πρωτεύουσας. Καθοριστικός παράγοντας ένας ακόμη ξεχωριστός άνθρωπος του πνεύματος που μπορεί και αυτός να μην βρίσκεται στον Πύργο και να έχει αρκετά χρόνια να τον επισκεφθεί, η καρδιά του ωστόσο κτυπά με γρήγορους παλμούς αγάπης για τον τόπο του…

Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, που εμπνέεται σε ό,τι γράφει αλλά και σε ό,τι κάνει από την Ηλεια, κατάφερε να πείσει την οικογένεια Κοτζιά και να εξασφαλίσει το πολύτιμο υλικό του αείμνηστου συγγραφέα στην Βιβλιοθήκη του Πύργου.

Στη Βιβλιοθήκη που έχει χάσει στο παρελθόν αντίστοιχους «θησαυρούς» από προσωπικότητες του πνεύματος της περιοχής μας! Ναι, πράγματι…

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η δουλειά του σπουδαίου Πυργιώτη Διονυσίου Κόκκινου. Γεννημένος και μεγαλωμένος εδώ, με μεγάλη προσφορά για την πόλη του που τον τίμησε με την σειρά της με την προτομή του και την ονοματοδοσία δρόμου καθώς υπήρξε κορυφαίος στην κατηγορία του.

Και όμως τα βιβλία του χαρίστηκαν στην Ακαδημία Αθηνών, και όχι μόνο αυτά. Η οικογένειά του έδωσε όπως αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της σημερινής διοίκησης της Βιβλιοθήκης Πύργου Αθ. Φωτόπουλος και την Πινακοθήκη του με σημαντικά εικαστικά έργα.

Ένας άλλος σπουδαίος Πυργιώτης ποιητής, ο Φώτης Πασχαλινός, είχε μεγάλη προσωπική βιβλιοθήκη που στο τέλος την συντηρούσε μοναχικά και αθόρυβα ο γέροντας πατέρας του. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη και σήμερα τί απέγινε…

Και κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό: Η ιστορική συλλογή του επίσης σπουδαίου Ανδρέα Σκανδάμη από τη Δίβρη που μεγάλωσε και σπούδασε στον Πύργο, αντί να βρίσκεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης, λεηλατήθηκε από επιτήδειους και διασκορπίστηκε στο Μοναστηράκι…

Όλη η επικαιρότητα