Ηλεία Συνεντεύξεις

Χαρά Μούσχου:  Ζωγραφική… η ζωή μου!

Ακούστε το άρθρο

Σε 1ο Ενικό μιλά  η Αμαλιαδίτισα ζωγράφος  Χαρά Μούσχου. Μιλά για την μεγάλη της αγάπη, το μεγάλο της πάθος την Ζωγραφική

Η Χαρά Μούσχου σπούδασε και πήρε πτυχίο Νοσηλευτικής, αλλά όπως χαρακτηριστικά εξομολογείται, οι σπουδές αυτές ήταν σαν να έχασε το «δρόμο» της, αφού πάντα στο μυαλό και τη ψυχή της έβγαινε μπροστά μόνο η ζωγραφική!

Για την ενασχόληση της με την ζωγραφική δεν την παρακίνησε κάποιος, ούτε υπήρχαν κάποια ερεθίσματα στο περιβάλλον της προς την κατεύθυνση αυτή.

Μια τέχνη που «θέλει» ταλέντο, σίγουρα όμως απαιτεί έμπνευση και φαντασία…

 

Από πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με την ζωγραφική;

Η Ζωγραφική ήταν στη ζωή  μου από παιδί. Στην εφηβεία  πήρα  τα πρώτα μου μαθήματα από τον  ζωγράφο Γιώργο  Φωκά,  στην  Αμαλιάδα.  Από εκεί πήρα τις πρώτες τεχνικές γνώσεις για το πώς να ζωγραφίζω αυτά που βλέπω. Ωστόσο, αυτά ήταν τα μόνα μαθήματα που πήρα, καθώς αργότερα έχασα τον δρόμο μου και σπούδασα Νοσηλευτική. Πήρα το πτυχίο αλλά δεν ασχολήθηκα ποτέ.

 

Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε;         

Η τέχνη ήταν η μόνη αληθινή μου διαδρομή, την οποία από τότε συνεχίζω μόνη μου. Για χρόνια ζωγράφιζα πορτραίτα και εικόνες που κάπου είχα δει, μέχρι που αποφάσισα να αρχίσω να αποτυπώνω πλέον εικόνες από το μυαλό μου. Έτσι πλέον έχω αφιερωθεί στο να ζωγραφίζω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου, με μια αλληγορική έννοια. Πλέον ότι μου συμβαίνει στη ζωή μου ή σκέφτομαι συνήθως περνάει και στη ζωγραφική μου…

Παρότι σπούδασες ένα άλλο αντικείμενο, αυτό της Νοσηλευτικής, δεν την εξάσκησες, αλλά  συνέχισες  να κάνεις  ως επάγγελμα αυτό που αγαπάς στο χώρο των εικαστικών. Πως νοιώθεις για αυτή την απόφαση και τι σημαίνει για σένα;

Το να μην ακολουθήσω αυτό που σπούδασα αλλά να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ ήταν μονόδρομος. Καθώς το να ασχολείσαι με κάτι που δεν αγαπάς μόνο δυστυχισμένο θα σε κάνει. Δεν ήταν εύκολο και έχει πολλές θυσίες, αγώνα με την αντοχή, την υπομονή σου και την συχνή απογοήτευση. Κυρίως έχει αγώνα με τον εαυτό σου για να μην τα παρατήσεις μπροστά σε κάθε εμπόδιο που συναντάς. Αλλά αν είσαι αυτό, δεν μπορείς να είσαι κάτι άλλο, πιστεύω. Οπότε ή δίνεις την ψυχή σου να τα καταφέρεις ή θα γίνεις δυστυχισμένος, κάνοντας κάτι άλλο που δεν θα είσαι εσύ…

 

Από πού λαμβάνεις τα ερεθίσματα για τα έργα σου και τι υλικά συνήθως χρησιμοποιείς;

Εμπνέομαι απ’ ότι μου συμβαίνει και όσα σκέφτομαι, καθώς έχω πάντα τη δική μου μετάφραση για την πραγματικότητα. Από την άλλη το ερέθισμα μπορεί να έρθει απλώς από κάτι φευγαλέο που εσύ είδες και οι άλλοι δεν πρόσεξαν ποτέ. Η μεγαλύτερη έμπνευση όμως έρχεται απ’ όσα με κάνουν να καρδιοχτυπώ.

Μπορεί να μην έχω τις γνώσεις, μπορεί να μην το σπούδασα ποτέ αλλά η γνώμη μου πια είναι ότι οι σπουδές δεν κάνουν τον καλλιτέχνη. Γιατί βλέπω γύρω μου δημιουργούς με άψογες τεχνικές γνώσει,  αλλά τα έργα τους δεν έχουν ψυχή. Δεν εκφράζουν τίποτα από το μέσα τους. Θέλω να αποτυπώνω τις σκέψεις μου, γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η αληθινή εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Η δημιουργία του δικού του κόσμου.

Τα υλικά μου είναι σχεδόν πάντα μολύβια, αλλά τελευταία άρχισα να δοκιμάζω ακρυλικά.

Εκτός από την ζωγραφική, ασχολείσαι και με κάτι άλλο, πάντα στον τομέα των εικαστικών και γενικότερα της Τέχνης;

 Εκτός από τη ζωγραφική, κάτι που έκανα επίσης από παλιά είναι και το γράψιμο. Κείμενα, ποιήματα και στίχους, με τα οποία στο μέλλον θέλω  να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο. Επίσης, έχω κάνει 5 ατομικές εκθέσεις, μία στην Κύπρο και τις υπόλοιπες στην Αθήνα. Ελπίζω φέτος να καταφέρω την επόμενη στο εξωτερικό, ξεκινώντας από την Αγγλία.

Όλη η επικαιρότητα