Χάρης Κότσιφας: «Έχω σχέση έρωτα με το θέατρο!»

Ο Χάρης Κότσιφας δεν χρειάζεται συστάσεις. Το όνομά του έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό και το θέατρο και επί σειρά ετών σκηνοθετεί παραστάσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια τον ‘συναντάμε’ στην Θεατρική Ομάδα ‘ερασιΤΕΧΝΕΣ’ στην Αμαλιάδα. Και σήμερα, μας μιλά για τη μεγάλη του αγάπη… το θέατρο!

 

-Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεται κάποιος να γυρίσει πίσω το χρόνο και να θυμηθεί, εσείς τελικά θυμάστε πριν από πόσα χρόνια ξεκίνησε η ενασχόληση με το θέατρο και πώς προέκυψε αυτό;

Από παιδί φαίνεται ότι είχα  το «μικρόβιο». Θυμάμαι στα όμορφα χρόνια της νιότης, μου άρεσε να κατασκευάζω φιγούρες του καραγκιόζη και να «γράφω» ιστορίες που παρουσίαζα στους  φίλους μου χρησιμοποιώντας κεριά και τα σεντόνια της μητέρας μου. Πέρασε καιρός.. . Σπουδές και πάλι σπουδές, φαίνεται όμως ότι είχε φωλιάσει για τα καλά μέσα μου και είχε γίνει μέρος του εαυτού μου. Ώσπου το 1990  μου ξαναβγήκε, όταν άρχισα να χρησιμοποιώ το θέατρο σαν εργαλείο της δουλειάς μου στο σχολείο. Από τότε το θέατρο  έγινε μέρος της ζωής μου . Άρα θα έλεγα ότι αγάπησα το θέατρο  και ζω με αυτό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω μαζί του θα έλεγα μια σχέση έρωτα!

 

 

-Είναι ένας χώρος που σας έχει χαρίσει περισσότερες χαρές ή λύπες; Πικραθήκατε κάποια στιγμή; Αιφνιδιαστήκαμε όταν αποχωρίσατε από την Θεατρική Ομάδα του ΚΚΠΔΗ και μείνατε εκτός για ένα διάστημα μέχρι να ‘γεννηθούν’ οι ‘ερασιΤΕΧΝΕΣ’.

Θα ήταν ουτοπικό αν έλεγα ότι σε μια δραστηριότητα που είναι στη ζωή μου τόσα χρόνια , δεν έχω βιώσει άπειρες χαρές αλλά και  λύπες και πίκρες . Σίγουρα υπάρχουν στιγμές καλές και κακές ,φορές που έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, αλλά απολαμβάνω  τη διαδρομή σε όλες τις εκφάνσεις της , και τα παθήματα μου γίνονται μαθήματα . Το μόνο που δεν άλλαξε και στην Θεατρική ομάδα του ΚΚΠΔΗ που είχα ιδρύσει , αλλά και τώρα είναι πως ότι κάνω το κάνω με αγάπη και ολοκληρωτικό δόσιμο.

 

 

-Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με το θέατρο και τι έχει να κερδίσει μέσα από μία Θεατρική Ομάδα; Και εν προκειμένω, εσείς τι ‘κερδίζετε’ μέσα από την σκηνοθεσία;

Ο  Κάρολος Κουν έλεγε «Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.” Μόνο αυτό φτάνει για να ασχοληθεί κάποιος με το θέατρο. Όταν διάβασα αυτά τα λόγια συνειδητοποίησα καλύτερα  τι είναι αυτό που κερδίζω από το θέατρο.  Ξεχνάς τα άγχη και την πίεση της καθημερινότητας, ξεχνάς κάθε σου πρόβλημα με το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα.  Στην ομάδα δένεσαι με τους ανθρώπους.  Μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και να επικοινωνείς με διαφορετικούς χαρακτήρες. Σκηνοθετώντας μπαίνεις σε μια κόντρα με το εαυτό σου, αφού πρέπει να διδάξεις ρόλους διαφορετικούς από σένα! Και από αυτή την «κόντρα» βγαίνεις νικητής, γιατί μαθαίνεις τον εαυτό σου, αποκτάς αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση. Έχω το θέατρο στο μυαλό μου σαν ένα νησί, που για να φτάσεις, πρέπει να περάσεις από φουρτούνες και μπουνάτσες … Ίσως κουραστείς πολύ στο ταξίδι (στις πρόβες) , αλλά όταν φτάσεις στην «Ιθάκη» (στη παράσταση), η χαρά είναι Τεράστια . Να γιατί αγαπώ το θέατρο και όλα τα παιδιά της ομάδας μας ..γιατί μου αρέσουν «τα δύσκολα ταξίδια στη ψυχή»  και οι συνταξιδιώτες μου «ερασιΤΕΧΝΕΣ» είναι υπέροχοι !

 

-Κάθε χρόνο εξελίσσεστε σαν Ομάδα, κάνετε καινούργια πράγματα, φέτος ήταν και η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καρδίτσας, σας απογείωσε το ‘στέκι’ σας και που σκοπεύετε να φτάσετε; Τι άλλο να περιμένουμε από την Ομάδα;

Στο θέατρο αλλά και στη ζωή πρέπει να εξελίσσεσαι να προχωράς, να βγαίνεις από το τέλμα , να δημιουργείς! Το στέκι μας που μας παραχώρησε ο Μητροπολίτης μας σίγουρα μας έδωσε μια ασφάλεια που δεν είχαμε. Αλλά δεν είναι  μόνο θέμα χώρου. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν περιπλανώμενοι, χωρίς να το θέλουμε, κι όμως δημιουργούσαμε. Δεν αρνηθήκαμε τίποτα σε κανέναν και φυσικά πάντα εθελοντικά.  Όταν αγαπάς κάτι πολύ  τα καταφέρνεις. Η επιλογή μας  στις 8 καλύτερες ομάδες ανάμεσα από δεκάδες  ερασιτεχνικές ομάδες  της χώρας μας  κατ αρχάς μας γέμισε χαρά. Πήγαμε λοιπόν  μόνοι στη Καρδίτσα και συναγωνιστήκαμε με ομάδες από Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Γιάννενα- Κρήτη  με τεράστια στήριξη από δήμους και φορείς, που όλες είχαν μεγάλη εμπειρία από θεατρικά φεστιβάλ.  Και εκεί διακεκριμένοι άνθρωποι του Ελληνικού Θεάτρου (Μόρτζος- Χριστοδούλου, κτλ)  αναγνωρίζοντας τη δουλειά μας, μας τίμησαν με το 1ο Βραβείο Μουσικής στην Ελένη Σκορδίλη, Υποψηφιότητα για καλύτερη παράσταση του φεστιβάλ, υποψηφιότητα για βραβείο Β΄ αντρικού ρόλου στο Θανάση Λυκογιάννη, υποψηφιότητα καλύτερων κουστουμιών στην Γιάννα Γούναρη . σε όλες τις υποψηφιότητες πήραμε τη 2η θέση με μια ψήφο διαφορά από τον 1ο . Όμως ειλικρινά όλοι μας στην ομάδα,   πέρα από τα 4 βραβεία ,πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο βραβείο είναι η αγάπη του κόσμου. Το μεγαλύτερο βραβείο είναι ότι γεμίζει η ψυχή μας όπου και αν παίζουμε.  Τώρα για το τι θα πρέπει να περιμένετε από μας; Ο καιρός θα δείξει.. Είμαστε προσγειωμένοι. Στόχος μας να περνάμε καλά , να μοιραζόμαστε τη χαρά της δημιουργίας  με τον κόσμο και να προσφέρουμε με τις μικρές δυνάμεις μας στον πολιτισμό του τόπου μας.

 

 

-Με τόση προσφορά στον Πολιτισμό της περιοχής δεν σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε με τα κοινά και από κάποια θέση να προσφέρετε ίσως περισσότερα ;

Πάντα πίστευα ότι άλλο πολιτική και άλλο θέατρο . Εγώ εκπροσωπώ το δεύτερο και δε νομίζω  πως θα με κάνει καλύτερο σκηνοθέτη ή θα κάνει καλό στην ομάδα  η ενασχόληση μου με τα κοινά. Δεν επιθυμώ ούτε εγώ ούτε η  ομάδα μας «εξαργύρωση» για όσα προσφέρουμε.  Επιθυμία μου να προσφέρω στον κόσμο , στο πολιτισμό της πόλης που γεννήθηκα και ζω. Δεν ξέρω, ούτε μου αρέσει να «λειτουργώ» πολιτικά.  Εύχομαι όσοι ασχολούνται με τα κοινά της πόλης από θεσμικές θέσεις να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον και για τα πολιτιστικά του τόπου μας.

Σε ότι λοιπόν αφορά  εμένα και την ομάδα μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όπου και αν μας ζητηθεί, όπως κάναμε  μέχρι τώρα  όλα τα χρόνια χωρίς ανταλλάγματα και με μόνη παράκληση τον σεβασμό στο έργο μας και τον πολιτισμό. Σαν ομάδα έχουμε την διάθεση να συνεργαστούμε με όποιον αγαπά πραγματικά  τον πολιτισμό και το δείχνει εμπράκτως με την συνεχή του παρουσία του δίπλα σε όλους που  θέλουν να προσφέρουν ανεξάρτητα αν είναι «δικός μας» η όχι.

 

Who is Who

Ο Χάρης Κότσιφας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα, όπου και τελείωσε το σχολείο. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Βίκυ Αφέντη και έχουν δύο κόρες.  Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας όπου έλαβε υποτροφία για σπουδές στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία Θρησκείας στην Ελβετία.

Φοίτησε στη «Ελληνική εταιρεία φιλοσοφικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας». Επίσης παρακολούθησε το Τμήμα θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παρακολουθήσει εκατοντάδες σεμινάρια Θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σεμινάρια για την Πρόληψη από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αγωγή υγείας, Περιβαλλοντικά θέματα και τον εθελοντισμό.

Εργάζεται στο 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας. Είναι σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας «ερασιΤΕΧΝΕΣ» Αμαλιάδας.

Έχει σκηνοθετήσει εθελοντικά δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, αφιερώματα. Έχει βραβευτεί σε αρκετούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ για την σκηνοθεσία του και έχει διασκευάσει αρκετά θεατρικά έργα.