Ηλεία

Χάρης Μικελόπουλος: «Η δημιουργική ορμή του κόσμου δεν θα πνιγεί ξανά!»

Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ μιλά για την μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση που πρόσφερε ανεπανάληπτες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους..

Η μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση στον Πύργο έγραψε ιστορία! Μετά από δεκαετίες η πόλη –και όχι μόνο- κινήθηκε σε Αποκριάτικους ρυθμούς με τους συμμετέχοντες στην παρέλαση να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους σε όλους όσοι –μικροί και μεγάλοι- βγήκαν στους δρόμους δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα κεφιού. Πάνω από 3.000 καρναβαλιστές, «μοιρασμένοι» σε 46 γκρουπ, χόρεψαν με την ψυχή τους παρασύροντας όλη την πόλη με το «ποτάμι κεφιού» να καταλήγει στην κεντρική πλατεία όπου το party συνεχίστηκε με την  συναυλία του δημοφιλούς συγκροτήματος των «Onirama»…

Η 1η Αποκριά (2020) στον Πύργο, με διοργανωτή τον δήμο, τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, τη ΔΗΚΕΠ και την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ είχε ως στόχο να γίνει θεσμός για την πόλη. Από την περασμένη Κυριακή τα θεμέλια –για να επιτευχθεί ο στόχος- μπήκαν προσφέροντας χαμόγελα ικανοποίησης στους πρωτεργάτες της διοργάνωσης.

Βασικός πρωταγωνιστής στην επιτυχημένη διοργάνωση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων καθώς και σε αυτή της παρέλασης ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου, Χάρης Μικελόπουλος. Δυο μόλις 24ώρα μετά την πραγματοποίηση της ο ίδιος απαντά στις ερωτήσεις μας «αποκωδικοποιώντας» το αποτύπωμα της παρέλασης ενώ παράλληλα αναφέρεται και στον επόμενο μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την πραγματοποίηση των «Ανθεστηρίων»…

Πιστεύεις ότι η περασμένη Δευτέρα ήταν μια διαφορετική ημέρα για τον Πύργο; Θεωρείς ότι οι «μεγάλες» εκδηλώσεις «αναγκάζουν» τους πολίτες-δημότες να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με την πόλη; Να την αγαπήσουν-εκτιμήσουν περισσότερο;

Δεν ήταν απλά μια διαφορετική μέρα, ήταν η αρχή για μια δημιουργική περίοδο που δεν θα αφορά σε μια χρονιά αλλά σε πολλά χρόνια από σήμερα. Οι κάτοικοι του Πύργου και ολόκληρου του δήμου “κινητοποιήθηκαν” δημιουργικά, με πολύ κέφι, φαντασία και διάθεση. Οι μεγάλες εκδηλώσεις είναι ένα αγκάλιασμα για όλο τον κόσμο, είναι η σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος του δήμου και όσων ασχολούμαστε με τα κοινά. Δεν υπάρχει πόλη χωρίς δημόσιο χώρο ανοιχτό, φιλικό και φιλόξενο. Κάθε εκδήλωση φέρνει τους πολίτες πιο κοντά και δημιουργεί αυτή την σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται η πόλη ως ζωντανό κύτταρο που την αιμοδοτεί η κοινωνία.

Περίμενες ότι η μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση θα είχε αυτή την επιτυχία; Ποιο θα έλεγες πως ήταν το «μυστικό»;…

Περίμενα την σπίθα να ανάψει. Και μέσα μου πίστευα, ειλικρινά, ότι θα είχαμε επιτυχία. Ίσως παράτολμο σαν ιδέα μετά από τόσα χρόνια απραξίας, όμως τα πρώτα μηνύματα ήταν έτσι κι αλλιώς ενθαρρυντικά. Μπορώ όμως να πω ότι 3.000 και παραπάνω καρναβαλιστές δεν τους περίμενα! Αυτό ήταν πραγματικά η μεγάλη έκπληξη. Μυστικές συνταγές δεν υπάρχουν. Μόνο θέληση να κάνεις αυτό που πιστεύεις και θα πετύχει!

Θεωρείς ότι μπήκαν οι βάσεις ώστε η Αποκριάτικη παρέλαση στον Πύργο να γίνει θεσμός;

Θεωρώ πως ναι. Η μεγάλη συμμετοχή, ο ενθουσιασμός, οι άριστες εντυπώσεις που άφησε αυτή η παρέλαση, είναι σίγουρα η βάση για να γίνει θεσμός και επιτέλους ο Πύργος να αναδείξει το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει και που μέχρι τώρα λειτουργούσε αποσπασματικά. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και το αποδείξαμε. Άρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, όλα ήταν μια κακή ανάμνηση, μας κράτησε πολλά χρόνια πίσω, αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πια πίσω. Η δημιουργική ορμή του κόσμου δεν θα πνιγεί ξανά.

Ο δήμαρχος Πύργου, αναφέρθηκε και στην αναβίωση των «Ανθεστηριών», την γιορτή που είναι συνυφασμένη με την (παλαιότερη) ιστορία της πόλης… ποια είναι τα πρώτα σχέδια;

Τα Ανθεστήρια είναι πράγματι μια ιστορική γιορτή που έρχεται ξανά στο προσκήνιο με την πρόταση του δημάρχου. Είναι λοιπόν η ώρα να δουλέψουμε και γι’ αυτό. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να παρουσιάσουμε ένα άρτιο θέαμα, ανάλογο της Αποκριάς μέσω της συμμετοχής και της δημιουργίας. Υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν για την Αποκριά και είδατε όλοι το αποτέλεσμα. Θέλουμε τα παιδιά κοντά μας, θέλουμε να περάσουμε μηνύματα για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, να κάνουμε μια γιορτή για την γη και τον άνθρωπο. Ένα μήνυμα ζωής!

Όλη η επικαιρότητα