Ηλεία

Χάβαρι Ήλιδας: Επί 13 χρόνια περιμένει τα εύρετρα συνταξιούχος αστυνομικός που είχε βρει αρχαία αντικείμενα

Ακούστε το άρθρο

Δικαίωση 13 χρόνια μετά ζητά ο συνταξιούχος αστυνομικός Ιωάννης Μαρινόπουλος από το Χάβαρι Ήλιδας, ο οποίος αν και βρήκε και παρέδωσε αρχαία αντικείμενα δεν έλαβε ποτέ την προβλεπόμενη αποζημίωση από το κράτος.

Ο κ. Μαρινόπουλος στις 13 Μαΐου του 2005 εκτελούσε εργασίες διάνοιξης ενός χαντακιού στην θέση ‘Βαρλιάκη’ στο Χάβαρι και εντελώς τυχαία ανακάλυψε θαμμένους στο σημείο πέντε αρχαίους αμφορείς και δύο αρχαίες κούπες. Αμέσως σταμάτησε τις εργασίες και πήγε κοντά στα αντικείμενα για να διαπιστώσει εάν όντως επρόκειτο για αρχαία αντικείμενα. Στην συνέχεια ειδοποίησε την Αστυνομία και την Ζ’ ΕΚΠΑ Ηλείας τότε και μάλιστα όπως λέει ο ίδιος παρέμεινε στο σημείο επί επτά ώρες για να προσέχει τα αντικείμενα μέχρι να μεταβούν εκεί αρχαιολόγοι για να τα δουν και να τα παραλάβουν στην συνέχεια.

Βάσει της νομοθεσίας έπρεπε να λάβει τα προβλεπόμενα εύρετρα, ωστόσο παρά το γεγονός ότι έκανε την διαδικασία στην πορεία έλαβε έγγραφο από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι δεν δικαιούται το σχετικό ποσό γιατί είχε μετακινήσει τα αρχαία αντικείμενα από το αρχικό τους σημείο.

«Εγώ δεν είχα καμία πρόθεση να πάρω τα αντικείμενα, τα έπιασα στα χέρια μου για να διαπιστώσω ότι ήταν αρχαία και να ειδοποιήσω τους αρμοδίους. Τα παρέδωσα και ούτε απόδειξη παραλαβής δεν μου έδωσαν και μου λένε ότι δεν μπορώ να πάρω ούτε τα 5.000 ευρώ που δικαιούμαι. Περιμένω τόσα χρόνια και τίποτα. Είμαι φορολογούμενος πολίτης, δεν μπορεί το κράτος να ζητά από εμάς και όταν πρέπει να μας δώσει να μην μας δίνει αυτά που προβλέπονται από την νομοθεσία» λέει με παράπονο ο ίδιος, ελπίζοντας ότι θα επανεξετάσουν την υπόθεσή του.

Όλη η επικαιρότητα