Τεχνολογία

Check εκσυγχρονισμού €10.000 για κάθε μικρή επιχείρηση στην Ε.Ε. το 2014

check.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με επιταγές «καινοτομίας» ύψους έως και 10.000 ευρώ επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευρύνει την χρήση υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα κράτη-μέλη, καθώς θεωρεί πως οι λεγόμενες υπηρεσίες ICT συνδράμουν σημαντικά στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Με πιλότο τα πρώτα πρότζεκτ στην Ισπανία, οι επιταγές θα αρχίσουν να μοιράζονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παραμένουν offline το 2014 και σε άλλα κράτη-μέλη.

Τα λεγόμενα innovation voucher διανέμονται ήδη στις αυτόνομες κοινότητες Εστρεμαδούρα και Μούρθια της Ισπανίας. Η διαδικασία που περιγράφεται σε σχετικό επίσημο έγγραφο από την Επιτροπή θα είναι απλή και θα ξεκινά με την υποβολή μιας σύντομης αίτησης έκτασης έως 3 σελίδων, στην οποία θα περιγράφονται τα εκτιμώμενα οφέλη από την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο επιχειρησιακό μοντέλο της αιτούμενης επιχείρησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ολοκληρώνεται από την συσταθείσα επιτροπή ανά χώρα μέσα σε 5 ημέρες ή το αργότερα σε 10 εργάσιμες ημέρες.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος θα ποικίλει, και συνήθως δεν θα ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η αξιοποίησή τους θα περιορίζεται αποκλειστικά σε υπηρεσίες, όχι σε εξοπλισμό υποδομών, και μπορεί να καλύπτει το συνολικό κόστος του πρότζεκτ, αν και η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν το πλαίσιο ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της αγοράς.

Οι πάροχοι των υπηρεσιών μπορεί να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ερευνητικά εργαστήρια, πανεπιστημιακοί φορείς αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες πληροφορικής που απευθύνονται σε μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ.

Στο παράδειγμα της Μούρθια, τις υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν και ελεύθεροι επαγγελματίες, καλύπτουν την προμήθεια λογισμικού διαχείρισης πελατών, διαχείρισης πόρων και διαδικασιών, την δημιουργία διαδικτυακών καταστημάτων με προηγμένες λειτουργίες, app για smartphone και tablet και άλλα.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τις συστάσεις της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών δημοσιεύονται στο σχετικό PDF με τίτλο A Blueprint for ICT Innovation Vouchers.

In.gr Τεχνολογία

Όλη η επικαιρότητα