Ηλεία

Χελιδόνι: Οι πολίτες νοικοκυρεύουν την είσοδο του χωριού

Ακούστε το άρθρο

Την κατάσταση στα «χέρια τους» παίρνουν για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι του Χελιδονίου, αποφασισμένοι να βελτιώσουν την εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης στο χωριό, δίνοντας λύσεις σε βασικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Τα τελευταία χρόνια το χωριό παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, αφού οι αρμόδιοι δεν δείχνουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την επίλυση βασικών προβλημάτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων και δη του αγροτικού πληθυσμού, αφού η κακή κατάσταση των αγροτικών δρόμων κάνει την πρόσβαση στις περιουσίες τους από δύσκολη έως…επικίνδυνη κάποιες φορές. Το θέμα της δημόσιας υγείας και καθαριότητας, αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι» με τους κατοίκους να προσπαθούν να δώσουν λύσεις εκ των ενόντων, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και βάζοντας – πολλές φορές – «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Αυτό έκαναν και αυτή τη φορά, προκειμένου να «νοικοκυρέψουν» την είσοδο του χωριού, στην οποία οι κάδοι αστικών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών ήταν «ατάκτως ειρημένοι» στο μέσο του δρόμου.

Με ήπιες παρεμβάσεις

Ομάδα 5-6 κατοίκων του χωριού, αποφάσισε να βάλει τάξη στο «χάος» της εισόδου του χωριού, την πρώτη εικόνα που αντικρίζει όποιος επισκέπτεται ή διέρχεται από το χωριό. Με την οικονομική συνδρομή 25-30 ακόμα κατοίκων του χωριού, και βάζοντας προσωπική εργασία, σε τσιμεντένια πλατφόρμα που υπάρχει στο σημείο, έκαναν μια ξυλοκατασκευή, διαχωρίζοντας τους κάδους των αστικών απορριμμάτων από αυτούς της ανακύκλωσης – για τους οποίους τις επόμενες ημέρες θα γίνει αντίστοιχη κατασκευή – προκειμένου να υπάρχει ένα νοικοκύρεμα στο σημείο, αφού μέχρι τώρα οι κάδοι ήταν διάσπαρτοι στο δρόμο και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο όγκος των σκουπιδιών κάλυπτε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Παράλληλα, έκαναν και μικρές παρεμβάσεις στο σημείο, προκειμένου να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο το έργο των υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου, στην μετακίνηση των κάδων για την αποκομιδή των απορριμμάτων και στην τοποθέτησή τους και πάλι στο σημείο.

Και φαρμακείο

Εξάλλου, προ ημερών, στην αγορά του χωριού (σ.σ καθώς το Χελιδόνι είναι ένα από τα λίγα χωριά που δε διαθέτουν κεντρική πλατεία) τοποθετήθηκε κουτί φαρμακείου, με όλα τα απαραίτητα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Το φαρμακείο, είναι κλειδωμένο και κλειδί διαθέτουν οι ιδιοκτήτες όλων των καταστημάτων του κέντρου, προκειμένου, σε περίπτωση ανάγκης, να μπορεί  να χρησιμοποιηθεί από όποιον έχει ανάγκη. Και αυτό, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των ίδιων κατοίκων, χωρίς ωστόσο οικονομική επιβάρυνση αυτή τη φορά, αφού αποτελεί προσφορά φαρμακοποιού της περιοχής, ο οποίος θέλησε να βοηθήσει όταν ενημερώθηκε για το σκοπό αυτό, αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όλη η επικαιρότητα