Chernobyl: Η σειρά για την οποία θα μιλούν και οι επόμενες γενιές

Είναι λυπηρό, αλλά είναι αλήθεια. Έπρεπε να γυριστεί σειρά, 33 χρόνια μετά, για την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl, ώστε να μάθουμε (οι νεότεροι κυρίως) για το τι συνέβη ακριβώς, πόσες ζωές χάθηκαν, τι σημαίνει αυτό και για τις επόμενες γενιές αλλά και πόσο διαχρονικά «σάπιο» είναι το πολιτικό σύστημα. Για εμάς που γεννηθήκαμε λίγους μήνες μετά τα γεγονότα του Chernobyl, η βασική πληροφόρηση περιορίζεται στο «πυρηνική καταστροφή που προκάλεσε θανάτους και γεννήσεις με δυσμορφίες». Ή μπορεί να είμαι μόνο εγώ και εσείς οι υπόλοιποι να καθίσατε να διαβάσετε περισσότερα για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στον πλανήτη.

Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο που μετά την έναρξη της σειράς, κόσμος συρρέει στην περιοχή Pripyat που βρισκόταν δίπλα από την πυρηνική βάση για να κάνει ένα tour και να δει πώς είναι το μέρος σήμερα. Είναι μία πόλη φάντασμα και ζουν στο δάσος λύκοι, σκυλιά και μερικοί άνθρωποι που θέλουν να δουν πώς είναι να επιβιώνεις χωρίς τεχνολογία (δηλαδή hipsters).

View this post on Instagram

 

A post shared by Steve (@steve_mestdagh) on


View this post on Instagram

 

A post shared by Patrik Krivka (@patrik_kr_) on


View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Haake (@tim_minibar) on

Η σειρά της HBO (σε συμπαραγωγή της Sky UK), ξεκίνησε το Μάιο και ολοκληρώθηκε αρχές Ιουνίου, μέσα από 5 ωριαία επεισόδια. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Johan Renck και το σενάριο στον Craig Mazin. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο νέο ασφαλή χώρο του Chernobyl το 2010, όπου έχει χτιστεί μία μεταλλική «ασπίδα» ύψους 100 μέτρων, πάνω από τον αντιδραστήρα Νο4 (στο σημείο της έκρηξης). To πρώτο επεισόδιο ξεκινά από τη στιγμή της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα, που αρχικά θεώρησαν ότι ήταν φωτιά στην ταράτσα. Ξεκινάμε λοιπόν από εκείνο το βράδυ της 26ης Απριλίου του 1986 και φτάνουμε ένα χρόνο μετά και τη δίκη που έγινε για την απόδοση ευθυνών. Η συγκάλυψη και απόκρυψη γεγονότων ώστε να μην το μάθουν οι Η.Π.Α., η άρνηση των ευθυνών από τους μηχανικούς (που τιμωρήθηκαν μόνο με καταναγκαστικά έργα 10 ετών) και η αργοπορία εκκένωσης της πόλης μιλούν μέχρι και σήμερα για θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας.

Η σειρά είναι πραγματικά καθηλωτική και βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τη «δημοφιλέστερη σειρά όλων των εποχών». Η φωτογραφία είναι όσο «σκοτεινή» χρειάζεται και για να φαίνεται ότι εκτυλίσσεται στη δεκαετία του ’80, το cast αποτελείταιι από τη βρετανική «αφρόκρεμα», γεγονός που «κλωτσάει» κάπως αν σκεφτείς ότι όλοι έχουν ρώσικα επίθετα, κανονικά μιλούσαν ρώσικα και όχι άπταιστα βρετανικά (βλ. Γκορμπατσώφ). Παρόλα αυτά, η ερμηνεία του Jared Harris ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Kurchatov, που καλείται να σώσει την κατάσταση είναι εξαιρετική, καθώς και η συνεργάτης στην επιχείρηση, Emily Watson. Όπως αποκαλύπτεται στους τίτλους τέλους, ο ρόλος της είναι fictional αλλά όχι εντελώς. Στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει τη μεγάλη ομάδα επιστημόνων που δούλεψαν ακούραστα και ατρόμητα στο πλάι του Valery Legasov, για να βρουν λύση. O Stellan Skarsgard είναι καθηλωτικός στο ρόλο του Boris Shcherbina, επικεφαλής του Συμβουλίου των Υπουργών. Ο Shcherbina, μαζί με τον Legasov, είναι οι άνθρωποι που μίλησαν ανοιχτά για όσα συνέβησαν στο Chernobyl, έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο και δεν φοβήθηκαν να τα βάλουν με την εξουσία. Ο Γκορμπατσώφ είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως τα γεγονότα του Chernobyl ήταν η αληθινή αιτία της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

via