Χερσαία Ζώνη Κατακόλου: Στόχος η έναρξη της ανάπλασης την άνοιξη του 2019

Τα προοπτικά σχέδια για την αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου, που αποτελεί μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Κατακόλου–Πύργου–Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσίασε στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση της Αναβάθμισης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου ανέρχεται στο ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ και το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα κατασκευαστούν νέα κτίρια, τα οποία είναι:
α) Κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 1310,07 τ.μ.
β) Κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Θα αποτελείται από το ισόγειο και τον α΄ όροφο, με συνολική επιφάνεια 774,25.τ.μ.
γ) Κτίριο εκθέσεων–πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με την προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99 τ.μ.
δ) Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ. Λιμένα Κατακόλου. Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.

Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τρόπο δημοπράτησης του έργου δρομολογούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα οι διαγωνιστικές διαδικασίες σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου αποτελεί έργο-έβλημα όχι μονο για το λιμάνι αλλά ουσιαστικά για ολόκληρη την ηλειακή κοινωνία και οικονομία.

«Είναι το πλέον εμβληματικό έργο της ΟΧΕ, διότι είναι η πρώτη εικόνα των επισκεπτών στο λιμάνι του Κατακόλου και θα πρέπει να είναι καλύτερη. Ταυτόχρονα, έιναι ένα λιμάνι που πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές αισθητικής και ασφάλειας ώστε να είναι επισκέψιμο από τα καράβια της επόμενης γενιάς, ελκυστικό και λειτουργικό στην υποδοχή των επιβατών. Δεν μπορεί παρά να αποτελεί το συμβολικότερο ίσως έργο, μαζί με το τρένο, της παρέμβασης μέσω της ΟΧΕ», ανέφερε ο κ.Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η δημοπράτηση το ταχύτερο δυνατόν και η έναρξη των εργασιών την άνοιξη του 2019.