Ηλεία

Χωλαίνει η ανακύκλωση στην Ηλεία…

Ακούστε το άρθρο

Δυσάρεστη είναι η πραγματικότητα όσον αφορά την ανακύκλωση στην Ηλεία.

Οι ποσότητες των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώνονται για το έτος 2017 ήταν κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με το 2016 (αλλά και το 2015), δημιουργώντας προβληματισμό, απορίες και απογοήτευση σε χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Το 2015, στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) (ΦΕΚ 206/Β/15-12-2015), επανακαθορίστηκαν οι στόχοι διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασιών σε εθνικό επίπεδο και προσδιορίστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους, υποδεικνύοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα και τις δράσεις, ώστε να επιτευχθούν οι τιθέμενοι στόχοι. Τόσο εκείνη τη χρονιά όσο και την επομένη (2016), τα ποσοστά της ανακύκλωσης παρουσίασαν αύξηση τόσο στην Ηλεία (σ.σ. οι μεγαλύτεροι Δήμοι της οποία «βασανίζονταν» από το πρόβλημα της γενικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη…

Πτώση 40%…

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ποσότητες αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώνονται (σ.σ. χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, χάρτινες συσκευασίες κ.α.), σε 4 δήμους της Ηλείας για το έτος 2017, είναι λιγότερες σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με αυτές του 2016…

Πιο συγκεκριμένα το 2016 (σ.σ. σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης) στους δήμους Πύργου (1,002), Ήλιδας (205), Πηνείου (202) και Αρχαίας Ολυμπίας (184) συγκεντρώθηκαν συνολικά 1,593 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

Μάλιστα ο δήμος Πύργου κατείχε υψηλότατο ποσοστό αναλογίας αφού σε κάθε μόνιμο κάτοικο αντιστοιχούσαν περίπου 21 κιλά ανακυκλώσιμου υλικού, ξεπερνώντας τόσο μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους όσο και τουριστικούς δήμους (σ.σ. όπου είναι φυσικό να καταγράφεται μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων άρα και ανακυκλώσιμων υλικών)…

Το 2017 η συνολική ποσότητα κάνει… βουτιά, αφού η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών μόλις και μετά βίας έφτασε –στους 4 συγκεκριμένους δήμους- τους 912 τόνους (580 στον δήμο Πύργου, 97 στον δήμο Ήλιδας, 152 στον δήμο Πηνειού και 83 στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποσημείωση ότι τα στοιχεία δεν είναι οριστικά).

«Καμπανάκι»…

Οπωσδήποτε οι αριθμοί προβληματίζουν και ταυτόχρονα χτυπάνε… καμπανάκι σε όλους τους Δήμους της Ηλείας (σ.σ. η εκτίμηση για τους δήμους για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία είναι ακόμα χειρότερη), μιας και σύμφωνα με το νέο πλαίσιο  για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων που απορρέει από το νόμο 4496/2017 (ΦΕΚ Α’ 170/8-11-2017), μέσω αποκεντρωμένης διαχείρισης, οι Δήμοι υποχρεούνται πλέον να ανακυκλώνουν σε ορίζοντα εξαετίας ποσοστό από 50 έως 70% μέσω συλλογής τεσσάρων ρευμάτων στην πηγή, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε τουλάχιστον 4 κάδους ανακύκλωσης.  Οι στόχοι για το 2025 είναι να ανακυκλώνεται το 60% και το 2035 το 90% των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της κομποστοποίησης…

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2018 στην Ηλεία είναι δυσμενέστερες, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι ο νομός πρέπει να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού! Η… «κόπωση» που παρατηρείται σε όλους τους δήμους σε σχέση με την ανακύκλωση, η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού (σ.σ. ευαισθητοποίηση των πολιτών, που θα έπρεπε να γίνεται σε καθημερινή βάση, με αφίσες, σποτάκια, στοχευμένες δράσεις και επίκεντρο φυσικά τις νέες ηλικίες και τα σχολεία), είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην σημερινή απαισιόδοξη εικόνα…

Το ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά…

Μια ακόμα σοβαρή αιτία για την μείωση των ποσοστών της ανακύκλωσης στην Ηλεία είναι και η λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά. Αυτό γιατί οι Δήμοι δεν μπαίνουν στον κόπο να οργανώσουν και να ανακυκλώσουν ορθώς με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών να οδηγούνται εκεί…

Η λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) στην Τριανταφυλλιά (σ.σ. έχει εξαγγελθεί από τον Ηλείο από τον Ηλείο αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η μελέτη είναι έτοιμη και ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του επόμενου έτους), είναι πολύ πιθανό να βελτιώσει την υπάρχουσα εικόνα. Αυτό γιατί οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων δεν θα χρειαστεί να «ταξιδεύουν» έως την Πάτρα με αποτέλεσμα τα κόστη να μειωθούν και πιθανότατα η ανακύκλωση να γίνει περισσότερο ελκυστική…

Όμως το Κ.Δ.Α.Υ. δεν θα λειτουργήσει άμεσα… και μέχρι να συμβεί αυτό οι ποσότητες ανακυκλώσιμων που θα «θάβονται» θα είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να μικραίνει και χρόνος ζωής της μονάδας της Τριανταφυλλιάς…

Επείγει λοιπόν οι Δήμοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους και –ακόμα και πιέζοντας την Πολιτεία- και να ενεργοποιηθούν περισσότερο όσον αφορά στην ανακύκλωση…

Όλη η επικαιρότητα