Οικονομία

Χωλαίνει η εφαρμογή του νέου καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ακούστε το άρθρο

Με καθυστερήσεις προχωρά το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση με στόχο να διευθετηθούν οφειλές στις τράπεζες για 180.000 υπερήμερους δανειολήπτες. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα υποδεικνύουν ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς ολοκλήρωσης των αιτήσεων και σύμφωνα με εκτιμήσεις πριν από τα τέλη Οκτωβρίου δεν πρόκειται να έχει πιστωθεί στεγαστικό επίδομα σε κανέναν δικαιούχο…

Τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει 64.657 χρήστες. Τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 14.191 χρήστες, αλλά οι αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες είναι μόλις 17.

Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες.

Οι 17 προαναφερόμενες αιτήσεις έχουν περιθώριο ενός μηνός προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο διευθέτησης της συγκεκριμένης οφειλής και στη συνέχεια ο δανειολήπτης έχει επίσης έναν μήνα περιθώριο προκειμένου να αποφασίσει εάν αποδέχεται ή όχι την πρόταση των τραπεζών. Στη συνέχεια τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να κληθούν στο τέλος Οκτωβρίου να εγκρίνουν τις πρώτες αιτήσεις για επιδότηση της νέας δόσης στεγαστικού δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 110 εκατ. ευρώ για επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων, ποσό το οποίο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαντάζει δύσκολο να αξιοποιηθεί στο σύνολό του.

via

Όλη η επικαιρότητα