Χωρίς επισιτιστική βοήθεια τα 2/3 στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης: Άφησαν εκτός 700 δικαιούχους!

Εκτός επισιτιστικής βοήθειας έμειναν τα 2/3 των δικαιούχων του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, αφού με νέα απόφαση μειώθηκαν όσοι ήταν ενταγμένοι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».

Χθες ξεκίνησε στα Λεχαινά η διανομή σε τυρί φέτα και κοτόπουλα και από τους 1070 δικαιούχους την βοήθεια θα λάβουν μόνον τα 376 άτομα!

Και αυτό, γιατί κατά το αρμόδιο Υπουργείο την βοήθεια δικαιούνται μόνον όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.000 ευρώ. Όσοι το ξεπερνούν, μάλλον θεωρούνται προνομιούχοι και δεν χρίζουν βοήθειας.

Ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης έχει ήδη εκφράσει την διαμαρτυρία του και έχει αποστείλει επιστολές και στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Διαχειριστική αρχή του ΤΕΒΑ, ζητώντας να αρθεί η αδικία.

Σοβαρό ζήτημα

Για το πρόβλημα ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος ανέφερε σχετικά:

«Υπάρχει ένα ζήτημα σοβαρό, το οποίο εμφανίζεται πρώτη φορά. Την προηγούμενη φορά με τις καταστάσεις ήταν περίπου 1070 άτομα οι δικαιούχοι και τώρα μας έστειλαν καινούργιες καταστάσεις και είναι 370 άτομα. Έχουν κοπεί δηλαδή 700. Αυτό έχει γίνει γιατί έχουν βάλει νέα εισοδηματικά κριτήρια και πλέον για να πάρεις την επισιτιστική βοήθεια πρέπει να έχεις εισόδημα γύρω στις 4.000 ευρώ το χρόνο το πολύ. Δηλαδή κάποιος με 5.000 ευρώ εισόδημα θεωρείται πλούσιος από το Υπουργείο. Εμείς έχουμε διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο και μάλιστα, οι 1070 που ήταν πριν στις καταστάσεις ήταν λίγοι. Οι πραγματικές ανάγκες ήταν πάνω από 2000 άτομα, που τους είχαμε καταγράψει εμείς στον δήμο. Και ενώ είχαμε στείλει επιστολές που ζητούσαμε αύξηση των δικαιούχων, ήρθαν νέες καταστάσεις και όχι μόνο δεν έγινε αύξηση, έγινε μείωση κατά τα 2/3».

Ο κ. Μίγκος ξεκαθάρισε ότι δεν φταίνε οι υπάλληλοι του δήμου, καθώς δεν μπορούν να δώσουν τρόφιμα σε όσους δεν είναι στις καταστάσεις, είναι θέμα Υπουργείου.

«Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Όσο απίστευτο και εάν φαίνεται, το να πάρει τώρα ένα κοτόπουλο κάποιος άνθρωπος ή λίγη φέτα, είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Ελπίζω να διορθωθεί αυτό το θέμα. Εμείς έχουμε κάνει επιστολές και στην διαχειριστική αρχή του ΤΕΒΑ και αναμένουμε τις απαντήσεις τους» σημείωσε ο κ. Μίγκος.

Διαμαρτυρίες

Χθες που ξεκίνησε η διανομή φέτας και κοτόπουλων στα Λεχαινά, δεν έλειψαν οι δίκαιες διαμαρτυρίες όσων έμειναν εκτός καταστάσεων, ωστόσο ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λεχαινών κ. Γιώργος Γαλάτης ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να λύσει το θέμα.

 «Ακούω και εγώ παράπονα πολλών συμπολιτών μας και είναι βάσιμα και δίκαια στην δύσκολη περίοδο που ζούμε, όπου ο κόσμος στην κυριολεξία πεινάει. Το ότι δεν είναι στις λίστες είναι ευθύνη του Υπουργείου και όχι του δήμου. Εμείς θα θέλαμε σαν δήμος να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες που είναι σε δύσκολη κατάσταση, δυστυχώς όμως γινόμαστε ‘κακοί’ χωρίς να φταίμε. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης και όχι του δήμου και κάνω έκκληση την επόμενη φορά να καλύπτεται μεγαλύτερο φάσμα συμπολιτών μας» είπε ο κ. Γαλάτης.

Σήμερα Πέμπτη η διανομή θα συνεχιστεί στο Δημαρχείο της Ανδραβίδας και στο Δημαρχείο της Κυλλήνης από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Ο κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να έχει μαζί του επίσημο έγγραφο απ’ όπου προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α καθώς επίσης και τον αριθμό αίτησής του.