Υγεία

Χωρίς προπληρωμή στο εξής η αγορά γυαλιών οράσεως μέσω ΕΟΠΥΥ

Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην προπληρωμή για την αγορά οπτικών ειδών και στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων βάζει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που ανήρτησε σήμερα πρόσκληση σύναψης σύμβασης με τους ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών.

Έως σήμερα, ο ασφαλισμένος κατέβαλε ο ίδιος την δαπάνη για γυαλιά και στη συνέχεια κατέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να του επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια. Με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών, η διαδικασία για τον ασφαλισμένο απλοποιείται, και εκσυγχρονίζεται η διοικητική διαδικασία με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, οι οποίοι πλέον δεν θα προπληρώνουν για την αγορά οπτικών ειδών και παράλληλα, αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων με την εξάλειψη των φαινομένων συνωστισμού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης. Επίσης, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών από την κατάθεση αιτημάτων αποζημίωσης από ασφαλισμένους. «Απελευθερώνεται» προσωπικό των περιφερειακών διευθύνσεων του Οργανισμού που μέχρι σήμερα ασχολείται με την πρωτοκόλληση των αιτημάτων, αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, παρελήφθησαν περίπου 29.000 αιτήματα ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα για την κατηγορία των οπτικών. Πρόσθεσαν δε, ότι με δεδομένο ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό, σήμερα η διαχείριση των αιτημάτων είναι εξαιρετικά δυσχερής, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περισσότερα από 95.000 αιτήματα μόνο για οπτικά είδη.

Στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, προστατεύοντας τους πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

Το ποσό που θα καλύπτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη, ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασής του, οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback).

Καλούνται οι πάροχοι οπτικών ειδών να υποβάλουν εντός 20 ημερών από την ανάρτηση, αίτηση σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για την κατά προτεραιότητα ηλεκτρονική ημερολογιακή ταξινόμηση και διεκπεραίωση. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι συμβεβλημένοι οπτικοί θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα