Ελλάδα

Χωρίς τέλος το… ντελίβερι ξυλοδαρμών και απειλών

Ακούστε το άρθρο

Θα σε κατεβάσω στο υπόγειο και θα σε θάψω». «Θα βάλω μπράβους και θα σε βρουν σε χαντάκι». Ευθείες απειλές καταγγέλλει ότι δέχτηκε νεαρός διανομέας φαγητού στη Θεσσαλονίκη από τον εργοδότη του, ιδιοκτήτη ψητοπωλείου στην περιοχή του Βαρδάρη, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, άσκησε εις βάρος του και σωματική βία.

Πρόκειται για το τέταρτο καταγεγραμμένο περιστατικό βίας κατά «ντελιβεράδων» στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, το οποίο έρχεται δύο μήνες μετά το σοβαρό κρούσμα άγριου ξυλοδαρμού διανομέα στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Το συνδικάτο οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία με μηχανές το πρωί της Δευτέρας με αφετηρία τον Βαρδάρη. Η κινητοποίηση αφορά τόσο τα αυξανόμενα κρούσματα βίας κατά διανομέων όσο και την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας, που, όπως αναφέρει, μαστίζει τον κλάδο. Επίσης, οι διανομείς θα διαμαρτυρηθούν για την απουσία τήρησης των μέτρων ασφαλείας, που έχουν ως αποτέλεσμα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα με θύματα διανομείς.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει εγκύκλιο στις Επιθεωρήσεις Εργασίας με συγκεκριμένα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων οδηγών, ενώ εντείνει τους ελέγχους του για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Το νέο περιστατικό συνέβη την περασμένη Τετάρτη και είχε ως αφορμή ένα παράπονο που φέρεται ότι έκανε ένας πελάτης του ψητοπωλείου στον ιδιοκτήτη, ότι ο συγκεκριμένος διανομέας «τον κοίταξε στραβά». Όταν επέστρεψε από μια παραγγελία, ο νεαρός δέχτηκε την επίθεση του εργοδότη του, ο οποίος τον τράβηξε από τον γιακά, τον έσπρωχνε επί δέκα λεπτά και τον απειλούσε.

Ο Β.Κ. παραιτήθηκε από την εργασία του και κατήγγειλε την επίθεση στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, αναφέροντας ότι κατά το τρίμηνο που απασχολούνταν στο συγκεκριμένο κατάστημα ασφαλιζόταν για 4 ώρες την ημέρα ενώ εργαζόταν 6ήμερο/12ωρο, με δικό του μηχανάκι και βενζίνες. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης δεν του κατέβαλε δώρο Χριστουγέννων. «Εκτός από τη συγκέντρωση και την πορεία με τις μηχανές μας, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε και νομικά» σημειώνει στο «Εθνος» ο Μάρκος Καρύδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Ξύλο και εκφοβισμός

Στις αρχές Δεκεμβρίου ένας άλλος διανομέας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με σπασμένη μύτη και ζυγωματικά, έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό από τον εργοδότη του στους Αμπελόκηπους. Ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας όπου δούλευε εξοργίστηκε επειδή ο υπάλληλος αρρώστησε και δεν μπόρεσε μια μέρα να πάει στη δουλειά, ενώ έφτασε στο σημείο να εκφοβίσει και να απειλήσει τηλεφωνικά τον 9χρονο γιο του.

Επίσης, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ένας διανομέας, μετανάστης από το Πακιστάν, πρώην εργαζόμενος σε σουβλατζίδικο του Περιστερίου, βρέθηκε άγρια χτυπημένος στο Αττικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εργοδότης του τον υποασφάλιζε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανανεωθεί η κάρτα εργασίας του. Οταν ο διανομέας προχώρησε σε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες, ο εργοδότης επεδίωξε με τη μέθοδο των απειλών και της τρομοκρατίας να τον «πείσει» να την αποσύρει, φτάνοντας στο σημείο να βάλει μπράβους να «καθαρίσουν».

Τα «αγκάθια» της αδήλωτης εργασίας και των ατυχημάτων

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε τη βήμα προς βήμα βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει τους εργαζόμενους στον κλάδο των διανομέων από επιτροπή που εργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό, υπό την αιγίδα του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως τις 22 Οκτωβρίου 2018 έγιναν 1.165 έλεγχοι από τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων στον κλάδο των οδηγών διανομών (delivery). Σε αυτούς διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τα όρια εργασίας, αλλά και πέντε περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας. Επιβλήθηκαν 273 πρόστιμα ύψους 967.015,61 ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διενεργήθηκαν 396 εργατικές διαφορές, εκ των οποίων οι 178 επιλύθηκαν επιτυχώς. Τον περασμένο Νοέμβριο διανομείς φαγητού και εκπρόσωποι του Συνδικάτου Επισιτισμού έκαναν παρέμβαση σε ομιλία της κυρίας Αχτσιόγλου σε κομματική εκδήλωση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τον «φόρο αίματος» που πληρώνουν στην άσφαλτο λόγω της μη λήψης μέτρων ασφάλειας. Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη προς τις Επιθεωρήσεις Εργασίας ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται και να περνά ΚΤΕΟ με ευθύνη του εργοδότη.

Ο τελευταίος οφείλει, επίσης, να παρέχει στους οδηγούς τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και να έχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Με τον νόμο 4512/2018 θεσπίστηκε η υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώσει τον εργαζόμενο που υπέστη εργατικό ατύχημα εφόσον δεν τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διάθεση ειδικού ενημερωτικού έντυπου στους διανομείς, ενώ προαναγγέλθηκε στοχευμένη εκστρατεία ελέγχων.

Πηγή: Εφ.Έθνος

Όλη η επικαιρότητα